Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 20 училища в област Кърджали се провеждат матури по български език и литература

3
Снимка: Петя Тенева, БНР Кърджали

В 20 училища в област Кърджали се провежда държавен зрелостен изпит по български език и литература. Навсякъде изпитния ден е започнал нормално при добра организация, осигурено видеонаблюдение  и спазване на противоепидемичните мерки. На изпит се явиха общо 1200 ученици. Заявления са подали 1223-ма дванадесетокласници. 22-ма от тях не са допуснати по различни причини. Един, който има право да се яви, не влезе в залата, защото е под карантина.

Пропускането на учениците в професионална гимназия по електроника и електротехника„Капитан Петко войвода“ в Кърджали  всички ученици влизаха с маски, а на входа фелдшерът Мехмедели Мехмедали им мереше  температурата с елекронен термометър от дистанция, като го насочва към челото - без допир.

Бяха поставени сигнални пластмасови конуси пред входа, които посочват отстоянията между чакащите зрелостници.

До  8.30 часа повечето  деца бяха влезли по стаите.

36 абитуриенти ще държат изпит в професионалната гимназия по електроника - те са по 9 в стая, за да има разстояние между тях най-малко метър и половина. 



В три училища в община Кирково се провеждат матури днес: Кирково, Чорбаджийско и Бенковски. В  СУ “Никола Йонков Вапцаров“ в с. Бенковски изпитния ден стартира нормално. Там днес изпит полагат 30 ученици, като 5 не са се явили. В стая са разпределени по 10, като 9 квестора следят за правилното протичане на изпита, съобщава директора на школото Съби Хаджиев.  



Стаите са предварително дезинфекцирани, а по време на самата матура учениците може да свалят маските.

Няма промяна в модулите – два по 60 минути и един по 90 минути, като между тях има по десет минути почивка. Третият модул е за интерпретативно съчинение или есе по дадена тема.

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.

За полагане на изпита зрелостниците трябваше да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

Матурата започна в 9.00 часа. Изпитът ще се състои в 5162 зали на 722 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки и с осигурено видеонаблюдение. Резултатите трябва да станат ясни най-късно до 18 юни, за да може на 26 юни зрелостниците да получат дипломите си.

Чуйте още в прикачените звукови файлове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45