Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят до корицата: Моделът Карина Атанасова



Идеята за красотата винаги се променя, като днес тя е по-приобщаваща от всякога, защото този който смятаме за „красив“ е отражение на личните ни ценности. Но дали през 21 век желанието на нежния пол да се коригира ги отдалечава от здравословната връзка на истинското им аз? От дребните гардероби за деца под 10 годишна възраст до нарастването на анорексията на средна възраст, момичетата и жените от всички възрасти и класове са привлечени в плътната хватка на модните тенденции, като харчат все повече време, пари и енергия за да отговарят на хомогенизирания идеал за красота. Или пък в случая козметичната хирургия, бързите режими на диета и непрекъснато променящата се мода на улицата са просто още един начин да отпразнуваме упоритата си независимост?

В интервю за БНР моделът Карина Атанасова също признава за тъмния период на живот с булимия и анорексия съпроводени с чести припадъци, неадекватно поведение и нервни кризи, които едва на 16 годишна възраст съпътстват ежедневието на красавицата.

Всяка една жена е красива по своему. Всяка една жена може да бъде себе си и да бъде харесвана от адски много хора, защото независимо дали си оприличавана от някого за грозна или красива все ще се намират хора на противоположното мнение, разказва Атанасова.

Всички сме под натиск да изглеждаме добре, но това, което изглежда добре, става все по-екстремно. Всичко, от уголемяване на гърдите до издърпване на корема, до инжекции против стареене, стана не просто приемливо, а близко до рутината вече не са само на актриси, знаменитости и съпруги за трофеи. Все повече хора задлъжняват инвестирайки в хирургически интервенции с цел премахване на несъвършенствата или недостатъците, които всяват страх, че могат да им отнемат вниманието което заслужават.

Искам да кажа на всички млади момичета, че аз съм претърпяла булимия и анорексия за да стигна до тук, за да съм това което съм. Напоследък са изключително много жените, които преминават през този период. Знайте, че не сте сами. Ще се справите с всичко, окуражава младия модел.

Преживяното от Карина Атанасова е една от причините дивата да е сред кандидатките на тазгодишния конкурс "Плеймейт 2020". Въпреки, че пътят към корицата изглежда лесен, той е изпълнен с много трудности, споделя тя. Като започнем от това да изглеждаш добре, да поддържаш фигура и стигнем до сценичното поведение. Атанасова опровергава твърдението, че в България зад небрежния и неподдържан вид на някои жени стои липсата на финанси:

Разбира се, че с повече финанси можеш да направиш изключително много неща, но ако имаш желание начин се намира. Така че и с малко пари може да се поддържа фигура. Не е нужно да се ходи редовно на фитнес и да се яде скъпа и диетична храна. Можеш и с по-малко пари пак да ядеш здравословна храна. Абсолютно всичко е достъпно за всеки един човек. В България са такива нещата, че можеш да си позволиш абсолютно всичко. Дадено нещо тук го има за 50лв, другаде го има за 5лв. Няма невъзможни неща. Искаш ли нещо се постига, казва Карина Атанасова.

Накрая можем да заключим, че винаги е ставало въпрос кои сме ние, а не само какво носим. Факт - светът вече е много по-комерсиален от преди. Всички знаем, че носенето на нещо красиво или напускането на фризьора със свежи главни акценти повдига самочувствието. И ако приемем, че модата е женската версия на спорта, то тя кара жените да се чувстват по начин какъвто се чувстват мъжете, когато любимият им отбор победи.

Време е да приемем, че това е женска версия на спорта, като същевременно по този начин жените изразяват вкуса и чувствеността си. Но да го приемат твърде сериозно - до степен в която никога не са доволни и винаги несигурни, че не са се измерили с някакъв универсален стандарт на първоначалното съвършенство - е вид лудост. Все пак модните тенденции трябва да бъдат в услуга на жените, а не обратното.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40