Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 октомври - Ден на българския лекар

Д-р Тодор Черкезов: Честит празник, колеги! Прекланям се пред вашия труд!

Днес Православната църква отбелязва деня на Свети Иван Рилски Чудотворец, обявен за покровител на България, а българските лекарите празнуват своя празник. С д-р Тодор Черкезов, директор на най-голямото лечебно заведение в област Кърджали, говорим за самочувствието на медиците, за връзката лекар-пациент и за предизвикателствата пред здравната система, свързани с епидемията. В звуковия файл чуйте цялото интервю на Валентина Иванова с д-р Тодор Черкезов:

Д-р Тодор Черкезов: Годината, която преживяваме, едва ли има друга в историята на съвременна България, когато лекарите са се чувствали толкова обществено ангажирани, толкова съпричастни със ситуацията такава, каквато е. Празникът на Свети Иван Рилски Чудотворец се отбелязва не от днес и не от вчера в нашата страна. Но сега той е най-приложим към ситуацията, защото обществото се нуждае от своите лечители, обществето се нуждае от закрила, обществото се нуждае от насърчаване. Така, както Рилският светец навремето е обикалял цели региони, давал е кураж на хората, помагал в беда, така и в днешно време, макар и при много по-различни условия, морално-етичният фундамент на този вид дейност съвпадат. Можем да кажем, че празникът на Свети Иван Рилски Чудотворец приляга плътно към това, което днес изпитват лекарите, а и това, което гражданите изпитват към лекарите.
Възхищавам се и се прекланям пред това, което тихо, спокойно, без много шум лекарите извършват в ежедневието си. Повярвайте ми, работата им е изключително трудна. Те показват един изключително висок професионализъм, една висока ангажираност, едни етични измерения в своята мотивация като медицински специалист. Изказвам голямата си лична благодарност като човек пряко ангажиран с лекарската професия повече от 40 години. Този момент е особено въодушевяващ и е пример за по-младите генерации колеги как в условия на криза лекарите трябва да бъдат в едно със своите пациенти и да се вграждат плътно в обществения интерес и обществените тежнения. Пожелавам здраве, късмет и нови професионални хоризонти на нашите лекари и голяма лична и професионална удовлетвореност от работата и условията, в които работят!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Кабинет ще има само при политическо чудо

Липсата на желание да се гласува е най-големият враг на демокрацията, „защото, ако ние не искаме да определяме кой да ни управлява, тогава кой ще определя кой да ни управлява“. Това коментира в ефира на Радио Кърджали политологът проф. Тодор Галунов. По думите му в момента българските елити не са в състояние да си изпълнят основната..

публикувано на 27.06.24 в 22:03

Едис Наим: За да просперира, България се нуждае от дръзновението на младите и мъдростта на старите

Едис Наим е абитуриент от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Завърши немска паралелка и е един от най-награждаваните и успешни зрелостници. Трудно е да бъдат изброени всичките му награди през годините. Сред най-значимите през 2021/2022 г. са III-о място в национален кръг на Международна олимпиада по немски език на Гьоте..

публикувано на 24.06.24 в 23:47

Помогнете на 8-годишната Никол да има красиво и щастливо детство!

".... с натежало сърце и скам да кажа, че Никол е едно прекрасно дете с много добро  сърце и с много големи мечти ,  дете, на което за съжаление се наложи да порасне твърде бързо  и да преживее кошмар, т върде страшен за нейната малка душичка .  Призовавам всеки да помогне и да подкрепим Никол и нейното  семейство в тази..

публикувано на 21.06.24 в 17:01

Осемгодишната Марина Николова спечели първо място на Национално състезание по художествена гимнастика

Марина Николова е едно талантливо и амбицирано дете от Кърджали, което печели първа награда на национално състезание по художествена гимнастика заедно с отбора си. С нея заедно бяха нейната майка Боряна Николова и 10-месечната й сестричка Фифи. Ето какво разказва тя за себе си и за това как е тръгнала по пътя на изкуството на художествената..

публикувано на 20.06.24 в 18:24

Какво трябва да знаем за портативните радиостанции?

Портативните радиостанции, познати повече като уоки-токи, са за безплатна комуникация за свободното време или професионални дейности. Лесни за използване по време на лов, водни и планински спортове, колоездене и други.  Какво трябва да знаем, преди да си закупим радиостанция? Кои модели са за свободно ползване и за кои трябва да имаме..

публикувано на 20.06.24 в 13:06

Милко Багдасаров: Едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси

Това разделение в момента, което го има и във всичките процеси, които текат в България, едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси, които видимо няма на този етап как да се получат . Въпреки че те са задължителни, ако искаме нещо да постигнем, да се направят компромиси от всички. Това коментира за Радио Кърджали..

публикувано на 20.06.24 в 11:15

Слави Василев: Президентът е на ход

Петдесетото народно събрание не започна с необходимата доза оптимизъм, че изведнъж нещата ще се отпушат и ние ще тръгнем по едно светло политическо бъдеще. Констатацията направи в ефира на Радио Кърджали политическият анализатор Слави Василев. „ Попарата", която политическата класа си е надробила, дойде ред да бъде изядена и много често, тя не се..

публикувано на 20.06.24 в 01:33