Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Налбантов - наследникът на странджанските песни

Снимка: Facebook/ Лазар Налбантов

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Там започват и първите му изяви в сферата на фолклора. През миналата година изпълнителят на странджански песни прави първия си самостоятелен концерт в Бургас озаглавен „Моята Тракия на две морета“. Поводът е 20-годишната кариера на талантливия народен певец.

Семейната среда е оказала влияние Лазар Налбантов да тръгне по пътя на фолклора. Баба му Елка по майчина линия е била певица, която обаче не е имала шанса да стигне до голямата сцена, въпреки, че е получавала покани от държавния ансамбъл. Затова след години, тя вижда своята несбъдната мечта във внука си. Започва да го учи на странджански народни песни, записва го в детска фолклорна формация „Тракийче“ в Бургас. Така първите учители на Лазар Налбантов, които оставили трайна диря в творчеството са баба му Елка и ръководителката Нина Матева във фолклорната формация.

Първата голяма изява на Лазар Налбантов пред бургаската общественост е на празника на града – 6 декември, Никулден.

Младият певец се учи от имените странджански певци като Георги Павлов, Иван Полинчев, Янка Рупкина, Калинка Згурова и Магда Пушкарова.

„Първата странджанска певица Магда Пушакрова от която всеки млад странджански изпълнител трябва да се учи,  да се запознае с нейното творчество“, казва Лазар Налбантов.

Странджанският певец изпълнява главно странджанските народни песни, избягва от авторските фолклорни песни.

„Народните песни носят освен послание, някакво събитие, някаква случка. Не просто да седна и да си измисля някакъв текст и да го възпея. Това са тема на друг стил музика, макар, че и във фолклорна го има,“ разказва странджанския певец и продължава.

„Странджанската песен е моето ежедневие, животът ми. Не минава ден да не си запявам песен, да не се вълнувам от песента. Странджанската песен е съпътстваща моя живот,“ разказва бургазлията Лазар Налбантов.

Певецът се възхищава и на много родопски изпълнители като Радка Кушлева и Георги Чилингиров.

„Последно време ме вълнуват по-непознатите стари певици като Файка Сиракулова от Златоград. Това е един прекрасен глас. Аз успях няколко нейни записи да открия. Прекрасен глас. Била е в редиците на държавния ансамбъл, са съжаление вече не е между живите. Опитвам се да заучавам нейни песни, защото много ми допадат. Така, че Родопите е една прекрасна фолклорна област и може би се възприема от всички българи. Но съм на мнение, че веки певец трябва да изпълнява песни от региона си. Така ще си запазим този цвят във фолклора и характерно пеене, а няма да се размиват стиловете“, разказва Лазар Налбантов.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram  

Лазар Налбантов гост в Полет над Родопите

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40