Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата в село Давидково - храм за трима

6
Църквата "Свети Пророк Илия" с. Давидково
Снимка: Божидар Чолаков, БНР - Радио Кърджали

Многобройни са църквите в родопските села останали без свещеник,  като паметници.  Днес, малцината останали християни в селото  полагат грижа за храма. Такава е и църквата "Свети Пророк Илия" в село Давидково.  Тя е построена през далечната 1923 година.  В миналото тя е обслужвала освен давидковцжи и християните от Загражден, но днес в Загражден си имат изграден параклис. Църквата в Давидково е  разположена на възвишение в селото. По време на комунизма храма е бил склад за брашно. Днес вратите на църквата се отварят само по време на погребения и празници. За християнския храм се грижи 79-годишния Петър Киряков. 

„Спомням си, по време на сватби, макар и погребения църквата се пълнеше до балкона с хора. Днес максимум трима души могат да дойдат,  другите са на легло“, разказва бай Петър Киряков.

Петър Киряков показва камъка на който е отбелязан кога е построен храма

В предверието на църквата са поставени портретите на най-дълго служилия свещеник и семеен портрет  на едни от големите дарители на храма.

Църквата "Свети Пророк Илия" има красив иконостас, построен през 1935 година.

„Макар, че покрива пропускаше дъжда иконостаса оцеля. Правен е на място, тук от майстор Стефан. Всичко в църквата беше с ламперия. Пода беше дървен, но се появи дървесна гъба и прояде всичко. Наложи се да махнем всичко. Със средства, които аз съм сдобил от моите ученици и дарители, направихме пода с плочки“, разказва още Петър Киряково.

Иконостасът в църквата

Когато на малцината давидковци им се наложи нуждата от свещеник, освен този от Мочиловци,  те често прибягват до услугите на свещеник родом от село Манастир, но служещ на Света гора. Поради малкото останали християни в селото - все възрастни хора им е трудно да организират празника на църквата, казва бай Петър.

В регистъра за венчаванията в църквата "Свети Пророк Илия" е записано, че точно преди 69 години на 11 ноември е проведена последната венчавка. В храма се пазят и регистрите за ражданията и кръщенета. Първото регистрирано кръщене в Давидково е преди 106 години.


Бай Петър Киряков се грижи за църквата безвъзмездно, за да личи, че все още има живот в храма. Камбаната на църквата бие рядко и то главно по тъжен повод.

79-годишният Петър Киряков, пенсиониран учител по професия, може би е последният пазител на църквата. Иде ли си бай Петър и църковната камбана в селото ще замлъкне. 

Чуйте целия репортаж в прикачения звуков файл. 



Петър Киряков, отговорник за църквата


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40
Снимката е илюстративна

Баба прекоси две държави заради първия учебен ден на внука си

Таня Типова, дългогодишен начален учител от град Хаджидимово, пропътува стотици километри между Югозападна и Южна България през Гърция, за да присъства на първия учебен ден на внука си Кристиян. Първолакът чу звънеца и пристъпи школския праг в средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали. Самата Таня Типова е отгледала три дъщери. Посрещала..

публикувано на 16.09.24 в 23:07

Теодора Богданова: Искам да остана Учител

Още по-вълнуващи празници и още по-успешни делници обеща новият директор на средно училище „Отец Паисий“ в Кърджали Теодора Богданова. Само преди дни тя пое поста от Златко Атанасов, след като спечели конкурс за директор на школото. „Вълнуващо“. Така с една дума определи началото на новата учебна година новоназначеният ръководител на..

публикувано на 16.09.24 в 21:57

Йовковци започнаха новата учебна година с благотворителност

Над 3 500 лв. събраха в благотворителната си инициатива за първия учебен ден "Вместо цвете, подари надежда" възпитаниците, учителите и родителите от средно училище "Йордан Йовков" в Кърджали, съобщи в ефира на Радио Кърджали директорът Людмила Чаушева. Тя припомни, че предложението е дошло от родители, учиници и учители, а точната сума,..

публикувано на 16.09.24 в 17:10