Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопскта теснолинейка ще спира на още две спирки по трасето си

БДЖ открива три допълнителни спирки по маршрута на Родопската теснолинейка. От утре почитателите на влакчето ще могат да спират на Якорудски минерални бани другата спирка е панорамна, откъдето се виждат най-живописните места на Родопите. По идея на Сдружението „За теснолинейката“ спирката ще носи името на проектанта на трасето Стоян Митов. Това обясни Кристиан Ваклинов, председател на сдружението:

„Живописно място, няма достъп до него по никакъв друг начин, дори по пешеходни пътеки. Именно там, ако слезе човек и погледне, се виждат два етажа от линията. И си мечтаех там един ден да бъде открита спирка за туристите. Туристическият интерес нараства с всяка изминала година и в същото време осморката е гениално решение, което до ден днешен се изучава в реномирани строителни и архитектурни университети в целия свят“, каза Ваклинов.

На третата спирка променят само името. Тъй като се поличава объркване у някои туристи.  Това е бившата спирка Пампорово, която е до село Варвара. От сега нататък спирката на малкото влакче ще носи името Лазар Пампоров на името на железничар от Варвара. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хасан Азис: Кризата в ДПС ще бъде преодоляна със сигурност

Кризата в ДПС ще бъде преодоляна със сигурност, заяви в ефира на БНР-Кърджали б ившият кмет на Кърджали и член на Централния Съвет на ДПС- Хасан Азис. "Ако има слаби политически партии, ние ще имаме слаба държоава. Слабата държава винаги е била обект на интерес от други сили, които ще искат да употребят България за свои нужди, а ние не трябва да..

публикувано на 16.07.24 в 11:24

Отбелязваме 187 години от рождението на Апостола

Н а 18 юли, четвъртък, Кърджали ще отбележи  тържествено 187-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата. В 10 часа пред Паметника на Васил Левски ще бъдат поднесени венци и цветя от граждани, организации и общинари. Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Идеолог и организатор на българската национална революция. М..

публикувано на 16.07.24 в 11:08

Кражба на около 300 литра гориво е разкрита в Крумовград

Кражба на около 300 литра гориво е разкрита от полицейски служители от РУ-Крумовград . Проверката по случая е започнала след сигнал, че от два товарни автомобила в землището на село Лещарка липсва дизелово гориво. В хода на издирването, полицаите стигнали до двама съпричастни към деянието на 20 г. и 24 г., жители на община Крумовград. По първоначални..

публикувано на 16.07.24 в 10:55

Обстановката с пожара в Свиленградско е овладяна

Обстановката с пожара в Свиленградско е овладяна . От Областната администрация в Хасково обявиха, че о гнената стихия, която изпепели над 110 000 дка, е локализирана. Двете направления на пламъците са ограничени с просеки . Огнеборците смятат, че днес няма да има нужда да се използват хеликоптери.  На терен остават все пак около 70 огнеборци с 20..

публикувано на 16.07.24 в 10:43

Пръскат срещу кърлежи и комари и в Кърджали

На 18 юли, четвъртък, от 21 часа до 06 часа на 19 юли ще се извърши пръскане срещу комари и кърлежи в Кърджали. Ще бъдат третирани паркове, междублокови пространства, зелени площи, районите на религиозните храмове, площите покрай Водното огледало, гробищни паркове, градското дере в района на Пазара на производителите. Обработката ще..

публикувано на 16.07.24 в 09:10
Социалните  работници в Ново село са без летни отпуски, за да обработят молбите за отопление.

Социални работници протестират за заплати днес

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на..

публикувано на 16.07.24 в 08:58

Нов играч в отбора на Арда

Димитър Велковски е новото попълнение в отбора на АРДА. Това стана факт,  след като играчът уточни условията си със спортния директор Ивайло  Петков. Той си подписа под договор за две години. Димитър  Велковски играе на поста защитник. Своята кариера започва в тима на Ботев Враца, след което играе още за Локомотив Сф, Локомотив Пд, Славия, Серкъл Брюж,..

публикувано на 16.07.24 в 08:45