Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Стефанов подготвя песни за първия си фолклорен албум

Валентин Стефанов
Снимка: Личен архив

18-годишният Валентин Стефанов е роден в гр. Пловдив, но  корените му са от с. Бачково.

 „Сърцето ми е свързано с тоя край. Любовта ми към автентичната,  родопска песен, я запали в мен моя дядо Валентин Вълнев - син на Ангел Вълнев - първият шивач на мъжка мода в гр. Пловдив и родом от Бачково.

Дядо ми беше голям почитател на песните на големия Георги Чилингиров. Казваше, че с гласа на певеца Родопа планина оживява,” разказва младия изпълнител.

Валентин има събрани близо 800 народни песни, които смята някой ден да запише. До момента има седем студийни записа "Майка Йордана плетеше", „Изплела съм ти севдице", "Глави ме майчо карагьозляр", „Кара ли та Руске ле", "Петър Калина думаше", „На Рожен" и "Сино льо един на мама”, която е дуетна песен с неговия вокален педагог Виолета Щерева. От 2017г. Валентин Стефанов е част от формация за автентичен фолклор „Куклици“ към ОДК Пловдив. От ранна детска възраст проявява интерес към народната музика откривателя на таланта му е Люция Филева преподавателка по класическо пеене и пианист.

„От дете слушах песните на Чилингира с моя дядо, и ги заобичах. Виолета Щерева е учителят който повярва в мен и през 2017г. започнахме да работим заедно. Настояваше да участвам в състезания и конкурси. Правех го с удоволствие. Пял съм в БНР София, на събори и празници. Обичам родопската песен във вида в който е била създадена, чиста, неподправена, докосваща сърцето и душата на обикновените, отрудени хора на които целият им живот е минал там - в полите на Родопите. Аранжорите с които работя са Румен Монев, Александър Тодоров, Виктор Йорданов-Кардама,“ разказва още младия изпълнител.

През 2019 г. прави първите си фолклорни клипове в една от фолклорните телевизии.

2021 година за младия изпълнител започва с нови записа на песни под съпровода на гайдаря Слави Кехайов. В студиото на Виктор Йорданов – Кардама.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45