С наближаването на Великден ще сметнем колко ще ни струва празничната трапеза и пълним кошницата според традицията. В момента цената за килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лева или 15% повече от миналата година. В магазина обаче цената за килограм започва от 13.50 лв. и достига до 17.50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме.
И тази година се очаква по-евтино месо от съседните държави да залее пазара и да замести родното. Така до трапезата ни може да достигне по-некачествено агнешко, макар и по-евтино, предупреждават овцевъдите. Затова апелират за Великден големите търговци да предлагат само българско месо. Към момента се наблюдава засилен внос на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната – около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента. Това обърква пазара, казва Симеон Караколев, предсеател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Всяка година традиционно по великден консумираме половин милион агнета. Браншът е категоричен че има достатъчно български за да задоволи търсенето. Родното обаче тази година ще ни струва по-скъпо. Вносното винаги е по евино разказва Караколев, заради ниските цени на фуражите и липсата на ДДС при влизането на месото в страната.
Сметките на овцевъдите показват, че за да покрият разликата от обора към магазина агнешкото ще тръгне с поне 15% по скъпо от предишния Великден, разказва председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Наша проверка показва че в големите супермаркети в Кърджали цените на агнешкото са едни от най-високите в страната, около 17лв. Килограма. Въпреки това рязко поскъпване на агнешкото преди Великден не може да има заради големия конкретен пазар. От асоциацията предупреждават, че и тази година некоректни търговци ще се опитат да пласират замразено новозеландско агнешко като свежо и румънско, като българско.
Нерегламентирана търговия с агнешко месо и цели животни традиционно се върти и през различни сайтове. Българското ли е българското агнешко на пазара ще следят и от агенцията по храните. Това за което ще проверяват е безопасността и качеството на храните. Произхода, условията на съхранение. Придружаващите документи. Срока на годност. Апелът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е да сложим българско месо на трапезата, казва председателя Янка Попова.
За трапезата купуваме и яйца, като всяка година около Великден се купуват около 30 милиона. Заради пандемията обаче тази година консумацията може да спадне, но малко, до 27-28 милиона. Въпреки това и този Великден производителите очакват на пазара да се появят по-евтини вносни яйца от Полша със съмнително качество. Този внос обикновено става само по Великден, който е около 1/3 от яйцата или около 10 милиона. Те обаче достигат с 10% по ниски цени до пазара. Това са обикновено яйца останали от пазара преди католическия и протестантски Великден. 2,3 седмици преди празника яйцата излизат от птицефермите на цени 18-20ст. А до магазините достиган на цени 25-30ст.
Производителите обаче не изключват спекула от търговците последните дни преди Великден. По лошото обаче е че вносните яйца могат да се окажат опасни, понеже няма гаранция че произхождат от птици, които са здрави, заявяват от Съюза на птицевъдите в България. За да избегнем рискът от салмонела специалисти препоръчват да варим яйцата поне 12 минути. И да внимаване с хигиената при готвенето при тях. Затова и контролът се затяга и инспекторите по храните ще взимат проби за лабораторни изпитвания от яйцата с произход от ЕС или трети страни.
До 28 ноември 2025 г. собствениците на кладенци и сондажи трябва да ги регистрират в Басейновите дирекции. Това припомни в интервю за Радио Кърджали Васил Узунов, директор на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" – Пловдив. "Този срок важи за всички, които използват кладенци и сондажи – както за лични, така и за стопански нужди" , каза..
Въвеждането на лимити в болниците ще ни вкара отново в разправии със Здравната каса , другият проблем е, че пациентите трябва да бъдат препращани към други лечебни заведения. Това коментира управителят на Многопрофилната болница "Проф. д-р Константин Чилов" в Мадан д-р Стефан Хаджиев. В момента здравното заведение търси специализанти..
Млади любители на космоса от цяла България се събраха край Ардино, за да участват в традиционната лятна школа по астрономия, организирана от Астрономическата обсерватория „Славей Златев“ – Кърджали. Тази година обучението започна по-рано от обичайното – заради очакваното пълнолуние на 9 август, което щеше да затрудни наблюдението на метеорния поток..
„Общинските болници сме гръбнакът на спешната помощ в малките населени места, но се чувстваме като излишен товар за държавата“ – това каза в интервю за Радио Кърджали д-р Гюнер Осман, директор на общинската болница в Ардино. Поводът е възстановяването на лимитите по клинични пътеки, което, според д-р Осман, ще има тежки последици най-вече за хората в..
Засилените мерки срещу безразборното използване на питейна вода в община Кирково остават в сила, въпреки частичното подобрение на ситуацията. Изпускането на вода от язовир „Аламовци“ вече дава резултат, но опасността от безводие в горещите летни дни все още не е отминала. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. „Много..
Първият етап от националния конкурс за директори на училища приключи, но за 62 учебни заведения в страната няма подадени кандидатури. Особено тревожна е ситуацията в област Кърджали, където за осем училища не се е явил нито един кандидат. Незаети остават директорските постове в училищата в селата Чакаларово, Дрангово, Тихомир, Кирково, Аврен, Усрен,..
Пожарите в Югоизточна България продължават да нанасят сериозни щети. Особено тежка е обстановката в област Хасково, където в последните дни бушуват огнени стихии в общините Тополовград и Свиленград. На терен работят десетки пожарникари, военни, доброволци и местни власти, но въпреки усилията фронтовете трудно се овладяват. „Пожарът до село Срем все още..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478