Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Мирослав Шопов, ресторантьор: Притиснати сме до стената


След въвеждането на зеления сертификат, като изискване за посещение в затворени помещения, ресторантьорският бранш е един от най-засегнатите сектори. Събеседникът ни Мирослав Шопов, който е собственик на емблематичния кораб-ресторант на брега на яз. Кърджали разказва каква е ситуацията в момента:

„Ситуацията е много тежка. След въвеждането на сертификатите, хората се отдръпнаха. Това се формира почти в цяла България. Отделно, туристическия бранш като цяло в момента е на критичен минимум, туристопотока е силно намалял. Поради тази причина ние търпим и тези загуби. Но и в града положението също не е добро“. 

Мирослав Шопов е категоричен, че въпреки, че търпи загуби, няма да съкращава персонал:

„Плащам на ден между 300 до 400 лв., за да работя. За да мога да покрия разходите за ток, вода, заплати, осигуровки, продукти и т.н. Не съм убеден, че е редно да съкратя хора, да ги пращам на борсата, никога не съм го правил.“

До сега е имало две проверки на ресторанта му във връзка със спазване на противоепидемичните мерки и не са констатирани нарушения, каза Мирослав Шопов и добавя:

„Това, което държавата го изисква го спазваме, доколкото можем. Притиснати сме до стената и откровено казано, ако имам възможност да си напълня заведението бих направил компромис. Ситуацията е извънредно тежка. Но не бих направил компромис с персонала си. Той ще е винаги изряден, със сертификати и т.н.“ 

Според ресторантьорът Мирослав Шопов държавата трябва да подпомогне бизнеса, докато се нормализират нещата. "В момента мярката за подпомагане на държавата пректически е неизползваема", каза още Шопов. 

Чуйте цялото интервю на Галина Стефанова с Мирослав Шопов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без кандидати за директори в осем училища в Кърджалийско

Първият етап от националния конкурс за директори на училища приключи, но за 62 учебни заведения в страната няма подадени кандидатури. Особено тревожна е ситуацията в област Кърджали, където за осем училища не се е явил нито един кандидат. Незаети остават директорските постове в училищата в селата Чакаларово, Дрангово, Тихомир, Кирково, Аврен, Усрен,..

публикувано на 29.07.25 в 11:55

Пожари и епидемия: Област Хасково под двойна заплаха

Пожарите в Югоизточна България продължават да нанасят сериозни щети. Особено тежка е обстановката в област Хасково, където в последните дни бушуват огнени стихии в общините Тополовград и Свиленград. На терен работят десетки пожарникари, военни, доброволци и местни власти, но въпреки усилията фронтовете трудно се овладяват. „Пожарът до село Срем все още..

публикувано на 29.07.25 в 11:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следват кулинарните посоки и пейзажи на Мая Мечева, която смесва авокадо, моркови, червен мук, лимон, портокал, мед и люто къри в едно ястие.  Във втората част на предаването, ще ви разкажа за страстта към квасните хлябове, а Светла Пенева ще ни посвири на китара и ще ни разкаже за Южна Корея. Очакват ни още изненади, само  останете с..

публикувано на 27.07.25 в 18:16

Фестивалът "Фолклорна плетеница" в Приморско събра таланти от цялата страна и чужбина

Приморско отново стана сцена на българския фолклор по време на шестото издание на танцовия и музикален фестивал „Фолклорна плетеница“, организиран от сдружение „Атлиманска огърлица“ и Община Приморско. В продължение на три вечери, амфитеатърът в морския град прие десетки фолклорни състави и индивидуални изпълнители от почти всички краища на страната,..

публикувано на 26.07.25 в 18:00

Село Жълтуша се готви за селищния си празник на 2 август

Село Жълтуша отново ще събере стари и нови приятели за традиционния си селищен празник, който ще се проведе на 2 август. Организатори на събитието са кметството на селото и изселници, които всяка година се завръщат в родното място, за да поддържат живи традициите и връзките между поколенията. Веселин Буров, който въпреки че живее в София, активно..

публикувано на 26.07.25 в 16:30

Габриела Руменова: Продукти и в срок на годност могат да са развалени

Температурите навън са високи, хранителните продукти се развалят по-бързо , затова е добре да проверяваме срокът на годност, когато ги купуваме. В някои магазини хладилнците не работят добре и това съкращава този срок. Как да разберем, че един продукт е развален, какво означава обозначението най-добър до, защо не трябва да купуваме мед от..

публикувано на 23.07.25 в 13:49

Любомир Колев от Кърджали с успешен старт на международната олимпиада по история в Париж

Олимпиадата по история в Париж стартира официално на 20 юли, а единадесетокласникът от СУ "Петко Р. Славейков" Кърджали Любомир Колев, който е единственият български участник, вече премина успешно във втори кръг. В първия ден той надделя над своя опонент от Казахстан в индивидуален исторически дебат. Днес (21 юли) програмата за Любомир включва..

публикувано на 21.07.25 в 13:32