Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадир Мустафов, БАЗ: Трябват спешни мерки за подпомагане на ресторантьорите


В изнесеното студио на Радио Кърджали, Кадир Мустафов, областен председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) коментира как се отразява зеления сертификат на ресторантьорския бранш и какви мерки трябва да се предприемат:

"Затворени заведения има доста. Спадът на оборотите е до 80% и съществуването ни в момента е на мускули и на възможности и финанси, които са събрани през лятото.

Изборите минаха. Сега се надяваме да се сформира едно работещо правителство, което да вземе едни работещи мерки за нашия бранш. Много спешно трябва да седнем да говорим, защото нямаме и ден вече време, загубите са ежедневни и те се трупат". 

Основните предложения на Сдружението на заведенията към управляващите са:

На първо място е изключително важно ставката от 9% ДДС да бъде запазена. „През голяма част от последната година секторът беше затворен и не можеше се възползва от намаленото ДДС, тъй като не генерираше приходи. През останалата част от времето работеше със сериозни ограничения. Трябва да се намери и работещ вариант фирмите, регистрирани след 2019 г. също да получат подкрепа“.

„На мнение сме, че мярката 60/40 трябва да се върне към стария й вариант, при който подкрепа се получаваше при доказан спад на оборота от 20% в сравнение с 2019 г. При настоящия вариант на мярката с 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., това на практика означават фалит. Особено в ситуация,  при която цените на ВСИЧКО в сравнение с 2019 г. са се вдигнали многократно. Реално най-засегнатият бизнес може да се възползва от тази мярка само след въвеждането на „зеления сертификат“, когато оборотите спадат с около 80%“.

Кадир Мустафов, добави още, че от Сдружението считат, че обявените вече кредити трябва да се заменят от грантове. „А ако има кредити за хотелиерство и ресторантьорство, те задължително трябва да минат през Българската банка за развитие и да са под надзора на Министерство на икономиката, тъй като търговските банки не дават кредити за сектора, който смятат за изключително рисков поради непрестанните ограничения, които му се налагат“.

„Смятаме още, че бързите тестове за COVID-19 трябва да са безплатни. Съществува европейска програма, която поема и теста, и тестуването. Това не натоварва бюджета“.

„И не на последно място - жизненоважно е да се намери вариант за спешна помощ за малкия и среден бизнес по отношение цената на тока. Оцеляването при нарастващи непрекъснато енергийни разходи и намаляващи приходи е невъзможно. Доказват го и множеството фалити, които вече са факт в сектора“.

Чуте цялото интервю на Галина Стефанова с Кадир Мустафов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25