Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не, две саксии с мушкато не пазят от Covid-19

Снимка: БГНЕС

На 7 ноември (неделя) водещото заглавие на първа страница в български всекидневник е „Две саксии мушкато пазят от Ковид“.

В публикацията се казва: „Две саксии с ароматно мушкато могат да ни пазят от ковид и всякакви вируси. За това чудо разказват, учените от Ботаническата градина на БАН. Още по-любопитно е, че в семейството на мушкатото влизат дъхавият здравец и ароматното индрише". В публикацията са цитирани доц. д-р Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина към БАН в София и Ивон Теофилова, която отговаря за колекцията мушката в Ботаническата градина.

Публикацията под една или друга форма е копирана и в редица сайтове и социални медии. Проверка на Екипа за проверка на факти (ЕПФ) на БНР показа, че тя е достигнала до над 118 000 потребители само във Фейсбук.

В публикацията се твърди още, че: "Истинско чудо срещу вируси, бактерии и Ковид идва от най-обикновените представители на ароматните Мушкатови".

Мнозина потребители са се усъмнили в тези твърдения. Ето един от тях:

Други обаче са повярвали.

Каква е истината?

Мушкатото не предпазва от Covid-19

Екипът за проверка на факти на БНРсе свърза с директора на Ботаническата градина на БАН в София доц. д-р Антоанета Петрова. Тя категорично отрече твърдението, че мушкатото може да ни предпази от Covid-19. Сподели, че думите ѝ са преиначени, че заглавието в публикацията е извадено от контекста на цялото интервю.

Доц. д-р Антоанета Петрова нарече тази част от публикацията „измишльотина“. Тя обаче потвърди други части в статията, като това, че в световен мащаб има увеличено търсене на стайни растения, като добави ,че мушкатата са една от групите, към които се насочват хората, за да се чувстват по-добре в емоционален план, след дълга изолация.

Директорът на Ботаническата градина на БАН в София категорично отрече възможността две саксии мушкато да въздействат върху Covid. Цветето по никакъв начин не лекува инфекцията, посочи още доц. д-р Антоанета Петрова.

Проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването, също категорично отрече възможността две саксии с мушкато да предпазват от Covid-19.

„Не е възможно каквато и да е миризма, аромат и каквото и да е летливо вещество да навлезе вътре във вируса. Той е добре предпазен, тъй като има обвивка и е проблем да се навлезе в него“, каза тя пред БНР.

Освен това в препоръките за предпазване от заразяване с коронавирус на Европейската агенция по лекарствата, Световната здравна организация, българското Министерство на здравеопазването (виж по-долу) - никъде не се споменава, че ароматерапията или наличието на определен вид цветя вкъщи може да предотврати заразяване с Covid-19.

Заключение

Твърдението „Две саксии мушкато пазят от Ковид“ е невярно.

Но с оглед на:

  • твърдението и публикацията се появяват в неделен брой на всекидневник, когато по принцип се търсят по-леки четива,
  • финансовите трудности, които изпитват вестниците в последните години,
  • факта, че под това заглавие подробно е разказано за изложбата с колекция от растения и цветя на Ботаническата градина на БАН, включително с полезна и интересна информация за различни видове,

правилната оценка е КЛИКБЕЙТ.

КЛИКБЕЙТ е твърдение, което звучи сензационно и цели привличане на вниманието на аудиторията с финансова цел или за повече четения, но фактически няма аргументация в последващия текст.

Ваксинация, а не мушкато предпазва от Covid-19

Проф. Радка Аргирова каза, че единственото нещо, което може да ни предпази от коронавируса, са ваксините.

„Завършеният ваксинационен курс е от ключово значение за защита срещу тежко протичане на Covid-19, включително заболяване, причинено от Делта варианта на вируса“, се казва в последната информация на Европейската агенция по лекарствата.

Световната здравна организация (СЗО) посочва, че ваксинацията и спазването на мерките са единствените начини за предотвратяване на заразяване с коронавирус. В препоръките се казва, че носенето на маска, която покрива носа, устата и брадичката, миенето на ръцете и спазването на физическа дистанция са мерките, които могат да предпазят от заразяване.

Българското Министерство на здравеопазването и сайтът coronavirus.bg също дават препоръки за предотвратяване на инфекцията от Covid-19. Те също включват хигиена, дезинфекция, физическа дистанция и носене на маска./p>

Трябва да се има предвид обаче, че ваксинацията срещу Covid-19 не е панацея срещу заразяване или заболяване, тя обаче намалява тези вероятности и допринася за по-лекото протичане на болестта.

В едно от последните съобщения на СЗО Европа (от 23 ноември) се посочва, че се увеличават доказателствата за намаляване на връзката между защитата, която дават ваксините, и лекото протичане на болестта. Затова СЗО препоръчва бустерната доза за най-уязвимите групи, включително с компрометиран имунитет, да стане приоритет. Както и да се спазват другите лични предпазни мерки.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ресми Мурад разговаря с кметовете на седемте общини в област Кърджали

Ресми Мурад покани на първа среща кметовете на седемте общини в Кърджалийско в качеството си на областен управител. Ерол Мюмюн, Неджми Али, Илкнур Кязим, Себихан Мехмед, Айджан Ахмед, Шинаси Сюлейман и Наско Кичуков /заместник кмет на Ардино/ разговаряха как взаимодействието на местната с регионалната власт да бъде по-ефективно и да бъде в услуга на..

публикувано на 01.07.24 в 17:35
Илхан Ахмед

Гръцкият депутат Илхан Ахмед: Кога ще отворите „Маказа“ за автобуси

Гръцкият депутат от партия ПАСОК Илхан Ахмед отправи запитване в парламента към министъра на външните работи на страната Йоргос Герапетрити, защо преминаването на туристически автобуси през граничния пункт „Маказа“ се забавя. За Радио Кърджали Ахмед каза, че до края на тази седмица министърът трябва да отговори какви са пречките автобуси да..

публикувано на 01.07.24 в 17:17

С концерт на БТР стартира 15-ата Международна среща в Момчилград

С концерт на една от най-обичаните български рок групи БТР ще стартира Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тази година тя ще се проведе за 15-ти път в дните от 22 до 27 юли включително. Концертът на Наско и бандата му е насрочен за 22 юли /понеделник/ от 20.30 часа в градския парк на Момчилград. "Заповядайте..

публикувано на 01.07.24 в 17:07
Снимката е илюстративна.

Недекларирана валута за 240 хил. лв. е открита у румънци на ГКПП "Капитан Андреево"

Нелегален пренос на валута - евро, британски паунди и щатски долари, с равностойност от близо 240 хил. лв. (238 959 лева), е пресечен от митнически инспектори на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". Това съобщиха от пресцентъра на Митниците. Недекларираните общо 108 530 евро, 7000 щатски долара и 6000 британски паунди са..

публикувано на 01.07.24 в 17:02

МОН публикува резултатите от външното оценяване след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415 ученици. Седмокласниците работиха върху 26 задачи. В..

публикувано на 01.07.24 в 15:27

Областният управител Ресми Мурад се срещна с депутатите от Кърджали

Новият областен управител Ресми Мурад прие народните представители от Кърджали Елван Гюркаш, Айтен Сабри, Байрам Байрам и Павлин Кръстев, които го поздравиха с поемането на отговорния пост и му пожелаха ползотворна работа за ускорено развитие на региона.  На срещата бяха обсъдени текущи проблеми, за чието решаване ще се търси съдействието на..

публикувано на 01.07.24 в 14:27
Агоп Узунбохосян

Започва 54-то издание на лятната астрономическа школа

Организират 54-то издание на лятната астрономическа школа.  Тя ще се проведе традиционно в курортния комплекс Бели брези. Тази година ще е от 1-ви до 16-ти август. Желанието на организаторите е да се намали броя на участниците. Това съобщи Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория в Kърджали. Агоп Узунбохосян: „Фазата..

публикувано на 01.07.24 в 14:21