Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златина Узунова отбеляза с концерт 60 житейски години и 45 години на сцена

17
Златина Узунова, родопска певица
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Родопската певица Златина Узунова отбеляза 60 житейски лета и 45 години на сцена с голям концерт – спектакъл в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян. Празничният концерт започна с гайдарски състав „101 каба гайди“ и продължи с песни на юбилярката. Тя излезе на сцената с песента „Темней горо“, песен, която си пеел нейния баща Росен, с текст сътворен от него. В концерта взеха участие всички пет състава, които Златина Узунова ръководи: детска формация „Орфееви звуци“;  октет „Никола Кенов“;  женски хор „Атанас Капитанов“;  формация „Надежда Хвойнева“ ; смесена формация „Бойка Присадова“. 
„Показах на публиката, че и след мен ще я има родопската песен, че имам наследници на песента в лицето на моите деца от детската формация“, разказва развълнувана след концерта Златина Узунова. 
В концерта участие взеха още „Големите български гласове“ с диригент Илия Михайлов от които част е и родопската певица Златина Узунова. Тяхното представяне започна с изпълнението на две ортодоксални песни в памет на Венера Аръчкова, председател на Общински съвет Смолян, която почина на 18 май, и е очаквала с голямо желание да види на смолянска сцена „Големите български гласове“. 
Концертът продължи с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Родопа“. Публиката в залата се наслади на красивия концерт, който им поднесоха Златина Узунова и приятели. Накрая родопската певци получи кристално огърлие от клуба на дейците на културата връчен от Адриан Петров, главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Председателят на НЧ „Христо Ботев“ гр. Смолян Иван Иванов връчи на певицата плакет за почетен член на читалището. Поздравителни адреси и цветя за юбилея си Златина Узунова получи от Валя Балканска и Петър Янева, кмета на Смолян Николай Мелемов, областния управите на Смолян Емил Хумчев и от други институции. 
Чуйте още в прикачения звуков файл. 
Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.

По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02