Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският турчин от Германия разказа за живота в трите държави

Орхан Бакал: В Германия не посрещат с рози, всичко се отвоюва

Според наблюденията му расте броят на мъжете, които работят в немските детски градини

Орхан Бакал
Снимка: Личен фейсбук профил



Нашият редовен слушател Орхан Бакал е от не многото хората, които имат и българско, и немско, и турско гражданство. Живял е в трите страни и разказа какво е общото в живота ни, какво е различното и какво не знаем едни за други.

През 90-те години е завършил българска филология. Две години по-късно, като следдипломна квалификация – турски език и литература. Бил е учител по български и по турски език, включително хонорован преподавател по турски във филиала на ПУ в Кърджали. След това е заминал за Анкара, където е бил преводач от турски на руски език и обратно. Работил е и за фирмата, която построи пътя за Маказа. От 2010 г. е в Германия, където работи като възпитател в детска градина.

Той е от редовните слушатели на Радио Кърджали и предаването на „На чаршията, в чата“, където често коментира дискутираните теми. Орхан Бакал гостува в ефира и разказа интересни подробности също за приликите и разликите в живота в забавачките у нас и в Германия.

Мъжете в детските градини в Германия се увеличават в последните години. По подобие на семейната среда, когато учителите са и от двата пола се допълват във възпитанието на малчуганите. Жените дават повече емоционалност, а мъжете – сигурност, коментира Орхан Бкал.

Поне две седмици трае интегрирането на новопостъпило дете. Специален учител и родителя се грижат за адаптацията му.

Храненето в детските градини в Германия е организирано чрез кетъринг, не се готви на място. Месо почти липсва в менюто, но пък никой не насилва децата непременно да си изядат порцията. Ако не им харесва, имат правото да изберат с какво да се нахранят – може да е дори само сух хляб.

В много от забавачките вече отпада и задължителния следобеден сън.

„Нека слушателите не си мислят, че посрещат (в Германия, б.а.) с рози. Просто всичко трябва да се отвоюва“. Така отговори Орхан Бакал на въпрос дали немците с охота са му се доверили да се грижи за децата им.

Той е гражданин на България, на Германия, а отскоро и на Турция. Живял е за различни периоди от време и в трите държави.

„Тече един процес на универсализация, преди различията, като че ли бяха повече“, отговаря на въпрос кое е общото и различното у трите народа. „Но искам да кажа нещо много важно – ние, тук на Балканите, страдаме от един нихилизъм – винаги мислим негативно за себе си и възприемаме другите много идеалистично. Молбата ми към всички слушатели е – нека да не бъдем толкова негативни към себе си, защото ние имаме много позитивни черти“, препоръча слушателят ни. Според оценката му немското общество е много рационално, докато ние, балканците, сме много по-емоционални. Немците с по-практични, но пък ние сме по-креативни и много по-адаптивни, намираме изход и оцеляваме във всякаква ситуация.

Още интересни подробности за живота, сравнен в трите държави, можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15