Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърджалийката е сред единиците чужденци, допуснати във воюващата държава

Пътешественицата Есен Устренска: Сирийците очакват туристи, там не е страшно

Есен Устренска педи ефир
Снимка: Галина Стефанова


Есен Устренска е сред малцината европейци, които са влизали в Сирия през последните единадесет години, след началото на войната. Тези географски ширини винаги са били мечта за младата адвокатка от Кърджали, която е страстен пътешественик. „Когато войната в Украйна избухна, тогава вече моите емоции преляха и нещо в мен също избухна. И всички очи бяха обърнати към Украйна, но аз реших, че е време вече да видя така дълго мечтаната Сирия, особено Палмира“. Това са част от мотивите, отвели младата жена в размирния район. В сила е последна степен за опасност, забрана за пътуване в Сирия и да се влезе в страната е почти невъзможно, разказва Есен.

„Сирия е люлката на цивилизациите. Първата музикална нота идва оттам. Първата азбучна система идва оттам. С невероятната си култура и история и горд народ, и всички майки, които бяха забравени от света в Сирия…“, продължава разказа си и не крие емоции пътешественицата. По оценката й няма напрежение и несигурност въпреки военните действия в страната. „Изключително деликатно се отнасят с чужденците, които може би бяха общо десет в цялата държава с нас. Няма туристи заради страха все още на хората, но те – вижда се желанието им да си построят къщичката наново и желанието им да се отворят към света и светът да ги възприеме наново, като една туристическа дестинация, тъй като преди 2011 г. тя е била, може би след Египет, най-посещаваната дестинация с де факто най-богатото културно-историческо наследство в ЮНЕСКО“, посочва Устренска. В Сирия има много разрушения, но от друга страна, центровете на градовете кипят от живот. Това не е държава на „забулени забрадени, черни образи“, напротив, каза адвокатката. Сирийците са изключително гостоприемен народ. Не сме прави, когато сравняваме нашата разрушена и недобре поддържана инфраструктура с бомбардиран Бейрут, смята още тя. Възстановяват пътища и инфраструктура, храмове, без значение какви – мюсюлмански, християнски, синагоги.

Есен разказва и още интересни преживявания за посещението си в древния град Палмира, в който през 2016 година бойци на Ислямска държава нанесоха разрушения. Още от следващата година обаче правителството е започнало с усилията си за възстановяване на Невестата на пустинята, както наричат древния град.

Есен повдига завесата и за сирйиската кухня, с която са я гостили домакините й – кебап с шамфъстък, както и кюнефе, на което са майстори.

Сирийците знаят за България, макар не много.

Целият разказ на Есен Устренска за Сирия можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15