Хубавото е, че сме си заедно всички, иначе като тръгнем по София, по работа всеки, след три месеца, след пет месеца може да се видим, а някои може да ги няма вече. С тази философия ни посреща Еркин на Курбан байрам в двора на тъста си в чернооченското село Комунига.
Домът на Рамадан Расим, в който отиваме, водени от кмета на селото Бахри Хашимов, е в края или ако го погледнем обратно – в самото начало на селото, досами шосето за Пловдив. Влизаме през малката порта и ни посреща миризма на пушек от огън и на много лек дъх на животно, но също така и дъхав аромат на печено на жар месо.
Влизаме в не големия двор. Суетня е. Жените са край огъня и скарата, мъжете довършват обработката на едно от жертвените животни. Влизат в къщата, излизат. Всеки с някаква задача.
Кметът ни разкрива, че всъщност повечето от домакините ни вече са софиянци - Неджиб, Еркин, който е заварчик, съпругата му, която пък е шеф-готвач в НАТФИЗ и храни бъдещите артисти, Сезгин, който е майстор на фаянса. От години са се изселили в столицата. Тук са и другата дъщеря Ремзие, която живее в Хасково и щерка й - вече пловдивчанка. За празника роднини и съседи са се събрали, за да се видят, а и си помагат за курбана.
Разбираме, че заради нас решават да не почиват, а веднага да извършат ритуала по жертвоприношението и на следващото животно.
Ремзие, чийто е курбанът, подмамва жертвеното животно с вода и мекица и тръгва шествието. Пее се ритуална молитва, докато го водят към мястото в двора, определено за жертвеник. Животното не трябва да се стресира, обяснява тихичко кмета Бахри, докато церемонията преминава покрай нас. И наистина не се чува нито звук от агнето.
Следват обичайните процедури по обработването на вече заколеното животно. За всяка част от процедурата си има точно време и точен ритуал. И няма алкохол. Никакъв. Дори бира.
Докато мъжете извършват самото жертвоприношение дъждът спира. После отново се излива "из ведро".
Кметът разказва, че в този ден касапите в селото не достигат. Този, който извършва ритуала задължително трябва да знае поне една молитва и да я казва. Не е важно какво е жертвеното животно – може да е агне, теле, крава, но задължително трябва да е преживно, а и да е над определена възраст, допълва Неджиб. Обредите се спазват поне на 90 процента, всичко е въпрос на разбиране, на възпитание. Момчетата започват да колят курбан, когато се задомят. На този ден се иска и се дава прошка, допълва той.
„Това е един повод да се видим и със старците, и да се съберем на едно място“, включва се в разговора Еркин. „Участваме малко по малко и приемаме от възрастните какво правят, как се прави, защото ще дойде ден и ние трябва да се занимаваме с всичката работа“, пояснява зетят. Майсторът на фаянса Сезгин пък се оказва вещ в религиозните писания и ги разказва с охота, докато активно участва в обработването на месото. Припомня притчата за пророка Ибрахим, от когото Аллах поискал да принесе в жертва своя единствен син Исмаил. Така Бог изпитал вярата и покорството на бащата. Установяваме, че има подобна притча и в християнството и че всъщност религиите не са толкова различни. Но до пророка Мохамед, вмъква се с уточнение и стопанина на дома, в който гостуваме – Рамадан.
А докато мъжете разказват за традициите стопанката, Ремзие, ни предлага да накусим току-що изпечен бъбрек от курбана. Разбираме, че това е част от обреда – собственикът на курбана пръв трябва да вкуси и то първо от бъбрека на животното. По неволя жената изпълнява ритуала заедно с мъжете, тъй като съпругът й е в чужбина.
Няма специален начин, по който се приготвя месото – може на скара, може готвено, също на скара, но задължително всичко от жертвеното животно се консумира, дори копитата, нищо не се изхвърля, подчертават жените в двора.
Благодарим на домакините, че ни направиха съпричастни и ни позволиха да присъстваме в този така съкровен момент, когато отправят молитвата си към Всевишния.
Тръгваме си с различни чувства и мисли - ще можем ли да съхраним традициите? Докога ще ги поддържаме, като ето, малко по малко, заради липсата на перспектива в родните ни места, се изселваме, заминаваме, напускаме бащиния дом и отиваме в анонимността на големия град, където колко и какво от традициите, а и докога ще могат да съхраняват децата ни?
На 19 октомври от 11:00 часа в Градската градина ще се проведе младежкият фестивал „Аз обичам Кърджали“, организиран от Туристическия информационен център към Община Кърджали, Младежкия център и Общинския детски комплекс – Кърджали. Програмата включва викторина със 113 въпроса, посветени на историята и културата на Кърджали, зона за игри,..
В навечерието на освобождението на Средните и Източни Родопи Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян се включва със специална програма от изложби и събития. Сред тях посетителите могат да разгледат и Вълчитрънското съкровище, което гостува в планината на Орфей. „Мислим си, че нашият музей е най-красивият в света. Всеки музей има своите..
Все повече родители и учители сигнализират, че младите хора у нас завършват училище без ясна представа какво искат да учат, в каква сфера да се развиват и каква работа да търсят. Липсата на практически умения, недоверието в системата и натискът от страна на обществото водят не само до объркване, но понякога и до апатия. В ефира на Радио..
Обнадеждаващи резултати показва последното преброяване на белите щъркели в България. По думите на Свилен Чешмеджиев, регионален координатор и отговорник природозащитни дейности в Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), щъркелите остават един от най-обичаните и емблематични видове у нас. „Резултатите наистина са радващи – общо са установени..
Любители на красотата на словесността и римите отпразнуваха новата поетична книга „Пети сезон“ на известната кърджалийска поетеса Вилдан Сефер. Това стана на топла творческа среща на 7 октомври в късния следобед в залата на Военен клуб - Кърджали. Събитието бе открито с музикални поздрави по стихове на поетесата на Айдън Мехмед - Ади..
Във втората част на предаването актрисата Яна Маринова разказва за пиесата "Формата на нещата" , която предстои да видим в рамките на дните, посветени на празника на Кърджали, 21 октомври. Следва и една рецепта на трахана, след което ще се потопим в тайните на страната на любовта и виното, Франция. Очакват ни още изненади, само останете с..
На 16 октомври Оркестърът за народна музика към Българското национално радио ще открие своя 73-ти творчески сезон с концерт под диригентството на маестро Димитър Христов . Поводът е не само начало на новата музикална година, но и празник за всички почитатели на българската народна музика. „ По традиция всяко откриване на сезона е празник..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478