Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 28 юли се отбелязва Световният ден за борба с хепатита

Снимка: Алами/Ройтерс

28 юли е Световен ден за борба с хепатита. Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към заболяванията, причинени от хепатитните вируси и да се обърне внимание върху необходимостта от разширяване на обхвата на ваксините против хепатит, чрез включването им в национални имунизационни програми. Съществуват минимум шест различни вируса, предизвикващи хепатит (А, В, С, D, E, G) . Най-опасни са хепатит В и С, които водят до тежки форми на хроничен хепатит, а впоследствие и до рак на черния дроб. Как се предават хепатитът и към кого следва да се обърнем в случай на инфекция, чуйте в разговора с д-р Маринова, началник на инфекциозно отделение на многопрофилна болница "Атанас Дафовски" Кърджали.
"Вирусният хепатит е заболяване, което е социално значимо. Може да хронифицира и да доведе до трайно увреждане, и има голямо значение за отделния човек."
"Общото между всички видове хепатит е, че засягат черния дроб. Т.е. предизвикват възпаление на черния дроб." 
"Поради тази причина начините на заразяване, механизма на предаване на инфекцията, факторите, а и оттам, начин на протичане и хронифициране е различен, в зависимост от кой вирус сме се заразили."  Обобщено ще кажа: хепатит А е към чревните инфекции. Той се причинява чрез замърсена храна, вода и по контактно- битов път."
" При хепатит В, механизми за предаване най-често, беше, преди години кръвния, но той е и полово предавана инфекция." Хепатит С най-често се предава по кръвен път."


По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха ученици от Езиковата гимназия на церемония в София

На 11 май, по време на най-голямото събитие за Асоциацията на Кеймбридж училищата в България – Деня на Кеймбридж 2024 г., се състоя тържествена церемония по награждаване на учениците и техните ръководители, класирали се в националния кръг на международното състезание Kangaroo Global Linguistics (KGL). Събитието се проведе в София, съобщиха от Езикова..

публикувано на 11.05.24 в 16:00

Дигитализираха правописния речник на Българската академия на науките

Официалният правописен речник на Българската академия на науките вече е дигитализиран. Речникът съдържа близо 2,5 милиона думи и е качен на "Платформата за български езикови ресурси онлайн" – БЕРОН. Съкращението "БЕРОН" е знак на почит към д-р Петър Берон – български възрожденец и радетел за книжовен български език на говорима основа. Официалният..

публикувано на 11.05.24 в 09:55

Дядо Сали: Още много по осем години за Радио Кърджали

Обичам радиото. То е с мен през целия ден. Искам да научавам само добри новини. За осмата година Ви пожелавам да сте здрави и още много по осем рождени дни. С тези пожелания изпрати екипа ни родопският дядо Сали Вели. Преди няколко месеца той стана герой в две от видеата на Радио Кърджали и така придоби изключителна популярност , както у..

публикувано на 08.05.24 в 23:42

Представители на Община Кърджали положиха венци за 6 май

Община Кърджали отбеляза Деня на храбростта и празник на българската армия. Пред Паметника на Освободителите в Градската градина бяха поднесени венци от името на кмета Ерол Мюмюн и от Общински съвет – Кърджали. Заместник-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова и Даниел Делчев, Димитър Разкалински  -  началник сектор ССИ  и..

публикувано на 06.05.24 в 14:28
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Параклисите на Момчиловци с рекордни посещения по Великден

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село около Великденските празници.   Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото, заяви пред БТА кметът на Момчиловци Сийка Суркова.  Хотелите и къщите за гости в селото са пълни с туристи за Великден и..

публикувано на 04.05.24 в 14:46
В края беше направена традиционната

Посланикът на Германия връчи немските дипломи на ботевци

Посланикът на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Мария Планк връчи лично немски езикови дипломи на 47 зрелостници от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Дипломатът подчерта, че причината да пристигне специално за тържеството е високото реноме на училището и изключителните успехи на възпитаниците му през годините. Немската..

публикувано на 03.05.24 в 13:50

България e е 59-о място в класацията на „Репортери без граници“

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата.  Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на..

публикувано на 03.05.24 в 11:40