Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите пътищари не източват хазната, а си искат парите за изработеното

Инж. Гинка Маринова: Ремонтите на пътищата са сигурност за живота

Инж. Гинка Маринова
Снимка: Личен фейсбук профил


Хората, които взимат решенията да чуят пътните строители, защото от това зависи живота на българите. Така може да бъдат обобщени исканията на пътищарите, които за пореден път излязоха на протест. Причините са неизплатени средства за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство. Демонстрациите са организирани от Браншовата камара "Пътища". Неразплатени са 720 млн. лв. към 80 фирми за извършени дейности.

Инж. Гинка Маринова е в мениджърския екип на една от най-големите пътностроителни фирми в Южна България, която е сред протестиращите. Компанията е с над 50 годишна история. Дружеството е специализирано в изграждането на инфраструктура. Изпълнява обекти на Агенция „Пътна инфраструктура”, както и на общини в региона и страната. Изпълнител е на основния ремонт на пътя Кърджали – Асеновград. Компанията е член на Международната пътна федерация /IRF/.

Почти целия състав на фирмата, над 300 души, се включиха в подновените протести на пътностроителните фирми в сряда.

До момента няма плащане по споразуменията, сключени миналата година. Да си изпълнят обещанието и да се разплатят за свършената работа е първото искане на протестиращите, посочи инж. Маринова. Второто е – да има ясна политика за развитие на този бранш. „Всички искаме да караме по отремонтирани пътища, а пък то е и задължително, защото е свързано с най-важното – безопасността на движението“, допълни тя. Определи като безвремие предстоящия период на служебен кабинет и нови избори, в което нищо няма да се случи.

Инж. Маринова изрази тревога и във връзка с предстоящия зимен сезон и ангажиментът на фирмата за поддържането на пътищата. До края на септември материалите – пясък, сол – трябва да са осигурени, а са поскъпнали тройно. Преди две години цената на пясъка е била 8 лв., в момента е 20 лв.

Хората, от които зависи развитието на този бранш да ни чуят и да разберат, че ние не сме някакви богати фирми, които източват хазната, напротив, категорична беше инж. Маринова. „В един тон асфалт 60 % от материала е битум, който се взима от рафинериите, всеки може да си направи равносметка за какво става дума“, каза в заключение инж. Гинка Маринова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спряна е контрабанда на зехтин през "Капитан Андреево"

3220 литра контрабанден зехтин задържаха митническите служители на ГКПП "Капитан Андреево", при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". Проверката е част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на агенцията, главните дирекции "Борба с организираната..

публикувано на 20.05.24 в 11:02

Почетоха 1160-тата годишнина от Покръстването с литургия в храма "Св. Стефан" в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква. За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция...

публикувано на 19.05.24 в 17:14
Пловдивски университет

Филиалът на Пловдивския университет организира научна студентска конференция

Филиалът в „Любен Каравелов” на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” организира студентска научна конференция под наслов „Науката -предизвикателство за младите”.  Тя ще се състои на 21 май от 11 часа.  Това съобщи за информационния сайт Кърджали бг вести директорът на висшето училище доц.д-р Елисавета Семерджиева. Докладите са 13. Те са..

публикувано на 19.05.24 в 11:09

Село Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Музеят в любимчанското село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музеите с изложба "Обичаите на предците ни - интерпретация в съвременността".  Експозицията ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа. В нея са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и..

публикувано на 17.05.24 в 15:06

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45
Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден от 9 до 11 ч. преди обяд и от 13 до 15 ч. след обяд, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р..

публикувано на 13.05.24 в 21:23