Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на РИК: Възможно е ПП и "Възраждане" да имат проблем с хората за СИК

Отпадат буферните зони за нощта на вота

БСП помага на Промяната с експерти в изборната администрация

Павел Гатев, председател на РИК-Кърджали
Снимка: Галина Стефанова


Буферните зони, където секционните избирателни комисии изчакваха след края на изборния ден, преди да предадат изборните книжа, се премахват за предсрочния вот за народни представители на 2 октомври. Това съобщи пред журналисти председателят на Районната избирателна комисия в Кърджали Павел Гатев. Той допусна сериозни затруднения за новите партии "Продължаваме промяната" и "Възраждане" при набирането на членове на секционните избирателни комисии

За да бъдат избегнати грешки, Гатев настоява членовете на СИК да бъдат обучавани присъствено, а не онлайн, както в последните няколко вота по време на пандемията.

Павел Гатев коментира, че има санкцията на партийното си ръководство да оглави РИК от името на „Продължаваме промяната“. „Имайте предвид, че предходното правителство беше коалиционно от четири партии, като „Продължаваме промяната“ и БСП бяха в коалиционни … Те намериха слабост, че нямат структура в област Кърджали, както и в Смолян и другаде, и затова се довериха на членове на БСП. Аз не крия, че съм член на БСП, но бях помолен от представителите на „Продължаваме промяната“ да оглавя РИК. Това, че съм представен и съм предложен от ПП мен не ме бърка“, поясни Гатев. „Ние сме предложени от политически партии, но в работата ни няма да вкарваме политическа нотка“, допълни той.

В среща със секретарите на седемте общини за обсъждане на детайли по организацията на изборите е бил поставен въпроса за оптимизиране на маршрутите при приемането и освобождаването след вота на машините за гласуване, за да бъде спестено време на секционните комисии.

Броят на подвижните секционни комисии по общини е бил друг от обсъжданите проблеми. При предишните избори имаше съмнения за спекулации. Някои случаи стигнаха до съдебната зала. „Предупредих секретарите, тъй като аз съм се явявал май месец, като член на РИК, заедно с тогавашния председател Петър Захариев на две дела в Административен съд - Кърджали. Тогава имахме проблем с Община Ардино и Община Кърджали – назначаване и оформяне на подвижните секционни комисии. Тогава Районната избирателна комисия загуби делата. Аз го казах откровено на секретарите – ще наблюдавам издаването на тези заповеди от кметовете да бъде в законна форма. Да бъдат в оптимален брой. Те трябва да се съобразят, за да може по-малко разходи повече хора … В България, за да си изкараш ТЕЛК-ово решение трябва да чакаш три години. Има хора, които нямат ТЕЛК-ово решение, но не може да излезе от къщи. На тях съм съгласен да отиде комисията вкъщи. Но аз, като бивш член, съм се натъквал с наши колеги – има 70% ТЕЛК-ово решение, той нито е глух, нито е сляп, нито е сакат, чисто и просто пуска заявление само и само комисията да отиде вкъщи да го види и там да гласува. Това за мене е разход за общината. И трябва човешки да постъпим – да отидем до дома на този, който не може да стане“, каза Гатев. Той припомни, че има правни възможности кметските заповеди за образуване на този вид секции да бъдат проконтролирани.

РИК ще работи в областната администрация. Заседанията ще бъдат излъчвани онлайн. Изборните книжа ще бъдат предавани в нощта на вота отново в сградата на театъра в Кърджали. Гатев съобщи, че според специалистите един протокол от машинния вот може да бъде обработен за 4 минути.

Въпреки че гласуването ще е изцяло машинно, за всички избирателни секции ще бъдат отпечатани и хартиени бюлетини, както изисква законът. Те ще бъдат използвани при възникване на извънредна ситуация, в която машините не могат да работят.

До 30 август тече срокът, в който партиите и коалициите, заявили участие в предсрочните избори на 2 октомври за 48-о народно събрание трябва да регистрират листите си с кандидати за депутати.  

Репортажа можете да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спряна е контрабанда на зехтин през "Капитан Андреево"

3220 литра контрабанден зехтин задържаха митническите служители на ГКПП "Капитан Андреево", при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". Проверката е част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на агенцията, главните дирекции "Борба с организираната..

публикувано на 20.05.24 в 11:02

Почетоха 1160-тата годишнина от Покръстването с литургия в храма "Св. Стефан" в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква. За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция...

публикувано на 19.05.24 в 17:14
Пловдивски университет

Филиалът на Пловдивския университет организира научна студентска конференция

Филиалът в „Любен Каравелов” на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” организира студентска научна конференция под наслов „Науката -предизвикателство за младите”.  Тя ще се състои на 21 май от 11 часа.  Това съобщи за информационния сайт Кърджали бг вести директорът на висшето училище доц.д-р Елисавета Семерджиева. Докладите са 13. Те са..

публикувано на 19.05.24 в 11:09

Село Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Музеят в любимчанското село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музеите с изложба "Обичаите на предците ни - интерпретация в съвременността".  Експозицията ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа. В нея са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и..

публикувано на 17.05.24 в 15:06

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45
Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден от 9 до 11 ч. преди обяд и от 13 до 15 ч. след обяд, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р..

публикувано на 13.05.24 в 21:23