Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

84 км третокласни пътища ще се ремонтират в област Кърджали

Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Отворени са офертите в две обществени поръчки за изработване на технически проекти за основен ремонт на над 84 км третокласни пътища в област Кърджали. 
16 са отворените оферти в обществената поръчка за проектиране за основен ремонт на над 67,5 км от третокласния път Момчилград - Подкова - Кукуряк - Токачка - Крумовград. 
Третокласното трасе, което е изцяло в планински терен, се използва за обходен маршрут на първокласния път Момчилград - Маказа. Пътят преминава през 12 населени места - Момчилград, с. Прогрес, с. Подкова, с. Чорбаджийско, с. Кукуряк, с. Кран, с. Пашинци, с. Токачка, с. Тополка, с. Сърнак, с. Орех и гр. Крумовград. 
Трасето е построено преди повече от 40 години и от тогава не е основно ремонтирано. В участъка има активни две свлачища и едно срутище, като техническият проект ще определи начина за укрепването им. Индикативната стойност на поръчката е 1 351 160 лв. без ДДС, а срокът за изработване на техническия проект е 120 календарни дни. Изпълнението на проектните работи ще се извърши в три междинни етапа.
Във втората обществена поръчка е изработването на технически проект за основен ремонт на 16,6 км от път Звездел - Голяма чинка - Токачка. Отворените оферти са 15.
Трасето осигурява връзка на населените места в общините Момчилград и Крумовград с общинските центрове. Пътят е ремонтиран основно преди 20 години и състоянието му е незадоволително. В участъка има активни три свлачища и едно срутище, които следва да бъдат укрепени. Прогнозната стойност на поръчката е 333 360 лв. без ДДС. Срокът за изработване на техническия проект е 60 календарни дни.
Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект след това ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността и срокът им за изпълнение. След това ще се обявят тръжни процедури по ЗОП за избор на изпълнители на необходимите ремонтни дейности, както и на строителен надзор.
Третокласният път Момчилград - Подкова при разклона за с. Светлен и с. Метличка
По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

КНСБ не е съгласна заплатите в здравеопазването да останат същите

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година. От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор.  Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските организации..

публикувано на 29.05.24 в 07:55

Жълт код за силни валежи в Кърджали

Жълт предупредителен код за силни валежи е обявен за седем области - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакват се гръмотевични бури и градушки, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската..

публикувано на 29.05.24 в 07:52

През нощта почти тихо, утре локални валежи и градушки

През нощта ще е почти тихо и в повечето райони временно валежите ще спрат, г лавно в Северозападна и Южна България облачността ще се разкъса. Утре облачността ще е разкъсана. Още около обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Главно в Южна България има условия за локални..

публикувано на 28.05.24 в 17:25

Създават Национална телефонна линия за пострадали от домашно насилие

Над 6,2 млн. лв. ще струват мерките, включени в Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024 – 2026 г.   Документът е разработен въз основа на постъпили предложения от заинтересованите страни и беше приет от Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие днес . Заседанието на Съвета беше..

публикувано на 28.05.24 в 16:55

На малката матура по математика се явиха близо 1000 деца от областта

На национално външно оценяване по математика са се явили 963 четвъртокласници в област Кърджали. Това съобщи Ангелина Костова, началник на Регионалното управление на образованието в Кърджали. До изпита са допуснати 1020 ученици, 57 от тях не са се явили.  " Националното външно оценяване  по математика премина спокойно  на територията на..

публикувано на 28.05.24 в 15:37

Весел детски празник цял ден на 1 юни в Кърджали

Община Кърджали и Общинският детски комплекс канят всички малки и големи момичета и момчета и родителите им на Първоюнски детски празник, на 1 юни /събота/, в Градската градина, който ще продължи през целия ден. От 10.30 часа започва Празничната програма на талантливите момичета и момчета от Детска вокална група „До Ре Ми” , Школа за модерни и..

публикувано на 28.05.24 в 15:30

Избраха Станислав Дечев за председател на Регионалния съвет за развитие

Кметът на община Хасково Станислав Дечев беше избран за председател на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район. Решението кметът на Хасково да оглави Южен централен район беше взето на заседание днес. Южен централен район обединява областите Хасково, Пловдив, Смолян, Пазарджик и Кърджали. На днешното заседание беше приета..

публикувано на 28.05.24 в 14:10