Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече ученици посрещна СУ "Хр. Ботев" в Чорбаджийско

10
За първи път в час
Снимка: Галина Стефанова

Повече присъствено обучение си пожелаха учители, родители, ученици в средно училище „Хр. Ботев“ в кирковското село Чорбаджийско.

Най-добрата новина оттук е, че за първи път от много години в училището има две паралелки в първи клас. В школото този септември се открива и нова профилирана паралелка за изучаване на софтуерни и хардуерни науки. В нея ще се обучават 25 осмокласници. Всичко това съобщи пред Радио Кърджали директорът Стефан Радионов.

Празникът беше „дошъл“ от рано сутринта в училищния двор с много цветя, музика и настроение. Майки, баби, татковци държаха за ръка развълнуваните си първолаци и малки ученици. По-големите пък помагаха за подготовката на церемонията по откриването на учебната година.

Точно в 9 часа тържеството започна. Под звуците на барабани беше посрещнато училищното знаме.


Първолаците се подредиха на червения килим, развяващи българския трикольор и приемаха поздравленията на каки, батковци и родители.


Дойде време за първата им училищна изява. „Да си първокласник, то не е шега …“, заредиха малчуганите научените стихове.


По-късно по-смелите признаха, че по-лесно се справят с буквите, отколкото с математиката.

И на тържество, като на тържество. Емоциите винаги са силни. Не се размина и без сълзи. Повечето бяха в очите на горди майки и умилени баби на първолаци, но също и на един от първокласниците. Родителите му се притесниха даже повече от него. Стана ясно, че е ходил четири години на детска градина, че си е от селото и мястото му е познато. Явно обаче емоциите са му дошли в повече. По-късно, в първия учебен час се представи отлично, откри си буквичката и я подреди правилно.

В края на тържеството по откриването на учебната година заместник-директорът Фикрие Ахмед удари звънеца, плисна вода с менчето със здравец и покани всички ученици в класните стаи с пожелание за успех.


Разбира се, че най-развълнувани бяха първолаците. 


В класната стая ги посрещнаха с пита и мед. И първият учебен час започна.

Всяко от четиринадесетте деца си откри буквичката и се представи пред класа и родителите.


След това се запознаха с най-верните приятели на първокласника – Буквара и Математиката.

Директорът пожела здраве и успешна учебна година и връчи на всяко от децата подарък - раница и книжка, от името на кмета на общината Шинаси Сюлейман.


Оказа се, че има майки, които самите са били ученици в школото, а сега вече децата им са  първокласници. Двадесетгодишната Бейдие сподели, че се чувства „много хубаво“ да доведе сина си – ученик в нейното школо. Предположи, че ще му е трудно с българския език, защото не е ходил на детска градина, „ама, госпожите ще помагат. И аз вкъщи“, каза младата майка.

Празничният ден се помни, но след него винаги идват делниците. А там не всичко е лесно и спокойно. Директорът Стефан Радионов сподели какви са предизвикателствата да ръководиш това училище.

СУ "Хр. Ботев" е извън населено място, средищно е  и 280 от всичките 289 ученици пътуват ежедневно, за да дойдат в час, а след това и да се приберат у дома. Пътищата са разбити и през зимата условията са много тежки. Друг от сериозните проблеми е, че до сградата няма достъп на пожарна, не може да влезе, ако се наложи евакуация, пожарна стълба не може да бъде разположена. Също така голяма част от сградата е недовършена и неизползваема. Основен ремонт не е правен от години. Има течове и плесен в някои стаи на последния етаж. „Но тук става въпрос наистина за много средства и единствено с външно финансиране, със съдействието на Община Кирково, можем да подобрим материалната база“, каза директорът. Предстои да кандидатстват по програма за изграждането на модерен STEМ кабинет.

Пожелавам на всички ученици, родители, колеги, педагогически специалисти и непедагогически персонал една успешна учебна година и повече присъствено да бъдем, по-малко обучение от разстояние с ползване на електронни ресурси“, пожела директорът Стефан Радионов.



По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15