Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загражден и още няколко села бойкотират изборите на 2 октомври

Снимка: Радио Шумен

"Не искаме път към Гърция, нито към Турция, нито към Румъния. Искаме път към България", с този призив към кандидат депутатите се обръщат жителите на няколко родопски села от община Баните, които са категорични, че няма да излязат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, тъй като не е спазено поредното обещание от държавата за довършване на третокласния път Загражден - Белица.

Този път е чакан 60 години. Хората от района са протестирали многократно за довършване на пътя. Необходими са довършителни дейности в отсечка с дължина малко над 7 км. Последните обещания са били, че участъкът ще бъде пуснат през септември тази година.

„За пореден път загражденци останаха излъгани. Затова моите съселяни са решени да не идат до урните на 02 октомври“, казва кмета Венета Хитова.

Не официална подкрепа протестиращите получават и от жителите на Давидково, които също ползват пътното трасе, което съкращава пътя до Пловдив с часове.

„Надеждите на местните са, че с довършването на трасето и с разполагащите природни ресурси, между които и минералната вода, общината ще стане по-привлекателна за туристи. Този път е удобен и за нас давидкочани, но не съм сигурна, че това е начина, за да бъдат чути. Защото тази постъпка няма да отвори пътя, а тези около 300 – 400 гласа могат да повлияят, на кандидатите от областта“ казва кмета на Давидково Севда Чолакова. 

Чуйте още в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Избират новия български патриарх (Обновена)

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският..

обновено на 30.06.24 в 12:01

КЕВР окончателно определя цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за..

публикувано на 30.06.24 в 10:16

Интензивен трафик на "Маказа", както и на другите пунктове с Гърция и Румъния

Към 9.30 часа опашката в посока Гърция на ГКПП "Маказа" е над 2.5 километра. В посока България движението е спокойно. Интензивен е трафикът на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. На границата с Румъния трафикът е интензивен на изход за..

публикувано на 30.06.24 в 09:36
Офис на НАП, Кърджали

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. Това напомни в ефира на Радио Кърджали Нериман Сали, директор на офиса в Кърджали на..

публикувано на 28.06.24 в 17:16

Традиционният събор в Конуш ще е с благотворителна цел

Хасковското село Конуш ще отбележи селищния си събор в събота, 29 юни. Празникът на селото ще започне с футболен турнир с благотворителна кауза -  "Да помогнем на малката Никол". 8-годишното момиченце от Хасково се бори с тежко заболяване.  Кметът на Конуш Златко Латунов уточни, че турнирът ще е разделен на две части - за деца до 16 години и за..

публикувано на 28.06.24 в 15:51

70 деца се учиха на пътна безопасност в Кърджали

Възпитаници на детските градини „Чайка“ и „Мир“ в Кърджали бяха обучени днес от пътни полицаи на основни правила за  безопасно движение на специално оборудвана площадка в двора на ОУ „Св. Климент Охридски“. Проявата е съвместна на сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Кърджали, Община Кърджали и Областно пътно управление по повод 29 юни – Национален..

публикувано на 28.06.24 в 13:09
Снимката е илюстративна, архив

Задържаха мъж с наркотик в Кърджали

38-годишен е задържан с наркотик в Кърджали. На мъжа е направена проверка в четвъртък в късния следобед от полицейски служители. Те намерили в него 2 грама кристалообразно вещество, което при направен тест реагирало на метаамфетамин.  Наркотичното вещество е иззето, притежателят му е задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджал, съобщават от..

публикувано на 28.06.24 в 10:02