Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се спасяват диви пчели?

15
Снимка: Георги Аргиров

Един от най-вкусните видове мед е дивият, но не са много хората, които са го опитвали. Защото, за да намериш див мед, трябва да стигнеш до диво гнездо с пчели. А това е опасно и е нещо, за което се изискват умение и опит. Такива не липсват на Ахмед Юсеин от кирковското село Кран. За своите 62 години опитният пчелар е уловил и спасил от загиване над 30 диви пчелни гнезда и то все в родния му край. 


Дивите пчели или избягалите рояци от питомни пчелини създават гнезда на скрити места, които предлагат защита на насекомите. Това може да са пукнатините на скали, дупки в земята, в хралупи на дървета. Едно такова гнездо, скрито в кухо дъбово дърво в горичка на километър от село Кран, бай Ахмед е открил преди няколко месеца. Синът му Мустафа Юсеин разказва, че си има "чалъм" да ги открива. "Искаме да преместим дивото гнездо, защото предполагаме, че пчелното семейство е слабо и няма да може да изкара зимата." Така обяснява акцията, на която присъства и екип на Радио Кърджали.
"Слаб пчелин означава малко на брой пчели вътре. Сигурен съм, че е вграден и малко мед, защото не е направено първоначалното подхранване преди да излезе на паша", казва Мустафа Юсеин.
Стигаме до високото 6-7 метра дърво, където вече ни чака бай Ахмед. Подготовката за акцията е сериозна - електрически трион, брадва, тави, кошер, въжета, стълба. 

Всички ще влязат в употреба. Опитният пчелар се качва до хралупата, и започва да пуска пушек в нея, за да успокои пчелите и да ги изведе от гнездото, преди да започне да реже дървото, за да стигне до меда. После прави с резачката "прозорец" в ствола, за да огледа къде се намират питите. Те са близо до мястото, където е бай Ахмед, но е имало и случаи, когато са били разположени на два-три метра от разреза. След като оглежда ситуацията, мъжът се заема да изведе рояка от хралупата и след това вади първата пита. 




Половин час по-късно шестте пити са извадени, а пчелите жужат в и около импровизирания примитивен куполовиден кошер, изплетен от клони и измазан със специална смес и поставен над хралупата. Медът е малко. Според Мустафа Юсеин  има изключително добри хранителни стойности и единствената разлика с меда от питомните пчелни кошери е във восъка, който пчеларите използват. В дивите кошери пчелите сами си го произвеждат. Опитваме меда, който е изключително вкусен. Докато облизваме пръстите си, бай Ахмед слиза от дървото, след като преди това е спуснал кошера с уловения рояк, който преди това е овързал добре, за да не избягат пчелите.

"Доволен съм. Спасих пчелата. Това е най-важното", казва той, потвърждавайки, че пчелинът е слаб и най-вероятно няма да оцелее през зимата. Казва още, че пчела се гледа с мерак, а не само заради меда. Признава, че е опасно това, което прави и вече започва да се замисля, защото не е в първа младост.

Бай Ахмед Юсеин от Кран знае чалъма не само на пчелите. В целия район е известен и като майстор на пилафа. Търсен е за всички местни селищни събори и мевлиди. Готварските си умения е прилагал чак до Първомай. Освен майстор готвач, той е и майстор на дървените лъжици и бастуни. Прави ги непрекъснато. Обича да ги подарява "на старците" и в отговор да чува "благодаря".

Вижте и ВИДЕО:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Багдасаров: Хората в огромната си част искат редовен кабинет

Волята на хората е да има редовен кабинет, той има вероятност да изкара и цял мандат, коментира новото правителство "Желязков" областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров. БСП, по думите му, е станало по-прагматично, а и ГЕРБ-СДС не е същото, тъй като са направили много компромиси, за да отговорят на исканията на хората. С Милко..

публикувано на 16.01.25 в 14:45

Габриела Руменова: Мними търговци злоупотребяват с лични данни и ни подвеждат с пратки

Потребителите, които получават заплашителни имейли с предупреждения за съд при отказ да приемат пратка, да не изпадат в паника, а да извършват проверки, съветва  Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" по повод множество сигнали и запитвания след покупки по време на празниците.  Съобщенията гласят, че получателят трябва..

публикувано на 16.01.25 в 12:47

Зимната приказка на Явор Русинов в Горно Луково

Преди време ви срещнахме с музиканта Я вор Русинов, който живее в обезлюденото село Горно Луково само с още няколко жители и съпругата си.  Преди пет години животът в града ги накарал да изберат малкото населено място. Заради новия лукс - тишината, природата и спокойствието. Както и домашните домати, тиквички и лук, които нямат нищо общо..

публикувано на 14.01.25 в 16:35

Руска Стоянова - фея на билките

Продължава разговора ми с Руска Стоянова - предприемач, която вярва и използва силата на растенията. В рода й има случаи на изцеления от лечебните билки и това подсилва сигурността й, че те наистина работят. От малка помни как майка й се лекув а с полски хвощ, турта и бял равнец за различни женски заболявания. Трябва ли обаче и да вярваме,..

публикувано на 14.01.25 в 13:28
Дървената джамия на

Жп пътуване до Подкова: Природни красоти, легенди и културни съкровища в Източните Родопи

Пътуването с влак винаги носи емоция, а маршрутът на "Родопската гъсеница" в региона на Източните Родопи предлага уникално преживяване. В тази статия ще ви запознаем със забележителностите около жп гара Подкова — най-южната гара в България, която е отправна точка за еднодневни приключения сред родопската природа. По време на пътуването към Подкова ще..

публикувано на 13.01.25 в 11:30
Авторите на учебното помагало с министър Галин Цоков

Учителка от „Йовков“ стана съавтор на учебник за предприемачи

Галина Попова, старши учител по икономически дисциплини в Средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали стана съавтор на учебно помагало за обучение на млади предприемачи. В заключителния етап на Националния форум за иновации, провел се неотдавна с участието на министъра на образованието проф. Галин Цоков, заместник-министри, представители на..

публикувано на 16.01.25 в 11:30

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, след новините в 17 часа, от големия музикант Явор Русинов, който живее в село Горно Луково, ще разберем каква е зимата там, над какви проекти работи и какво дими и ухае в неговата кухня. Ястието унгарски гулаш, който ще ни приготви, макар и виртуално, си подхожда с епикурейската песен от един страничен..

публикувано на 12.01.25 в 17:46