Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Янков представи свои трудове в Хасково

Автор:
Проф. Георги Янков, политолог и философ представя книги в Хасково. Мартин Узунов, зам областен вляво
Снимка: Областна администрация Хасково

Политологът и философ проф. Георги Янков представи своите книги „Сравнителни политически системи.  Исторически съвременни и политически системи" и второто допълнено издание на „История на село Ефрем“ в Хасково. 
Представянето на книгите се състоя в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково пред препълнена зала. 
Проф. Георги  Янков е потомък на тракийски бежанци. Роден е в Ефрем през 1946 г., където е завършил основното си образование. Учил е специалност „История“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той е защитил докторска степен по философия. През 2000 г. е станал и професор по политология. Г-н Янков е основател и дългогодишен ръководител на катедра "Политология" в УНСС и инициатор за създаване на специалност политология във висшето учебно заведение.
През 1996 г. катедрата става първата българска катедра по политология, член на Европейския консорциум за политически изследвания. По-късно проф. Янков е и декан на филиала на университета в Хасково, с което изключително много се гордее.
През 2009 г. е включен в енциклопедията „Научната слава на България“. През годините е развивал широка академична дейност. Автор е на 190 публикации. 
 „Книгата „История на село Ефрем“  разкрива чертите на един свят, изпълнен с естественост и с любов към простите човешки неща. За съжаление, вече едвам мъждукащ в спомените на хората. Тя вълнува и възпитава едновременно. Очовечава историята, придавайки й плътност. Независимо от автентично пресъздадената историческа атмосфера, съдбата на хората е водещият идейно-емоционален център. Проф. Янков отчетливо е показал добродетелите на тракийците и тяхното родолюбие, трудолюбие, честност, свенливост.“ , каза пред присъстващите проф. Христов.
Заместник областният управител на област Хасково Мартин Узунов бе специален гост на представянето на книгата, съобщиха от областната администрация в Хасково.
Той връчи на проф. Янков поздравителен адрес и почетен плакет от името на областния управител инж. Минко Ангелов за изключителни заслуги в научноизследователската дейност.
Проф. Георги  Янков е потомък на тракийски бежанци. Роден е в Ефрем през 1946 г., където е завършил основното си образование. Учил е специалност „История“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той е защитил докторска степен по философия. През 2000 г. е станал и професор по политология. Г-н Янков е основател и дългогодишен ръководител на катедра "Политология" в УНСС и инициатор за създаване на специалност политология във висшето учебно заведение.
През 1996 г. катедрата става първата българска катедра по политология, член на Европейския консорциум за политически изследвания. По-късно проф. Янков е и декан на филиала на университета в Хасково, с което изключително много се гордее, стана ясно на събитието днес. През 2009 г. е включен в енциклопедията „Научната слава на България“. През годините е развивал широка академична дейност. Автор е на 190 публикации.   
Проф. Ивайло Христов и проф. Христо Матанов представиха книгите и дадоха изключително високи оценки за трудовете на проф. Георги Янков.
,
По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

1317 души ще попълнят 157 секционни комисии в Кърджали

Местните ръководства на политическите партии и коалиции, представени в 49-тото Народно събрание и Европейския парламент проведоха  консултации за конституирането на секционни избирателни комисии в община Кърджали за произвеждане на избори за Народно събрание и членове на Европейския парламент на 9 юни 2024 г.  Участниците в консултациите - местните..

публикувано на 02.05.24 в 18:45
площад

Завърши ремонта на площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Откриха официално обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали, който се намира над кръговото движение на пазара.  В района на плащада е изградена чешма, посадени са дървета, създадена е система за събиране и използване на дъждовната вода.  Средствата за няколко подобни зелени острова в общини в България са от Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство..

публикувано на 02.05.24 в 16:16

Деца боядисваха яйца в читалище "Родопски фар"

В библиотеката на НЧ "Родопски фар 1938" в Кърджали по традиция с деца от квартал Гледка и града боядисаха великденски яйца.  Библиотекарката Здравка Димитрова разказа на децата за църковния празник, за  преданието за червеното яйце и традициите свързани с Великденските празници, а секретарката Светла Бейчева показа техники и съвети  за боядисване на..

публикувано на 02.05.24 в 16:01
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин ще води листата на БСП за Европейски парламент

Преразглеждане на Зелената сделка в полза на българската енергетика, пълноправно приемане в Шенген и равни субсидии за родните земеделци. Това ще са задачите на представителите на БСП в Европейския парламент, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова, която днес регистрира в ЦИК листата на социалистите за европейските избори: "Преди малко се шегувахме,..

публикувано на 02.05.24 в 15:40

600 яйца боядисаха на Велики четвъртък в ОДК в Кърджали

600 яйца боядисаха, днес, на Велики четвъртък децата от Школата по етнография и краезнание, Детски и младежки парламент и клуб „Театър, творчество изява“ към Общински детски комплекс гр.Кърджали, които както всяка година са дарени от кърджалийска фирма. Нели Карабашева разказа на децата за християнската традиция да се шарят яйца за Великден, за..

публикувано на 02.05.24 в 14:18

2024 яйца ще боядисат монасите в Бачковския манастир

2024 яйца ще боядисат тази година монасите в Бачковския манастир на Велики четвъртък. Така те ще спазят християнската традиция, според която на този ден се боядисват яйцата - символ на Христовото Възкресение.  Велики четвъртък е денят, в който домакините боядисват яйцата, тъй като на Разпети петък не се вършат домашни и други, отвличащи го от духа..

публикувано на 02.05.24 в 13:15
На изхода от град Харманли се намира парка

Честит Празник, Харманли!

С празнична литургия за успехи и благополучие започва днешният Ден на Харманли, гласи афишът на Общината за отбелязване на празника.  Богослужението ще се състои в местния храм "Свети Атанасий". Програмата продължава с тържествена сесия на Общинския съвет.  На нея ще бъде връчено званието "Почетен гражданин" на д-р Златка Чанкова. Тя беше удостоена..

публикувано на 02.05.24 в 10:55