Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крие ли тайни Златният фонд на БНР?

Антон Митов
Снимка: Ани Петрова

Златният фонд на Българското национално радио е безценна колекция от аудио документи със статут на национален звуков архив. Той е част от Архивния фонд на БНР, а именно архивите са пазителите на миналото. На 27 октомври светът отбеляза деня на  аудиовизуалното наследство , който има за цел да се повиши информираността на обществото за това как се съхраняват аудиовизуалните архиви - филми, радио- и телевизионни програми, аудио- и видео записи, които са уникално свидетелство за развитието на обществото и може би най-интересните и атрактивни документи за миналото.
"За да знаем бъдещето си, преди всичко трябва да знаем миналото си". Това "клише", както го нарече директорът на Архивния фонд в БНР Антон Митов, съвсем не е без основание.

Над 900 хиляди архивни единици съставляват безценното богатство на архивите на Радиото. Една лента има 80 минути. Архивните единици на самия Златен фонд са между 20-30 хиляди. Те се пазят безсрочно.

Архивният фонд има пет отдела, Златният фонд е един от тях. Началото му не е еднозначно маркирано във времето. За начална дата на работата на фонда се смята ноември 1957 година, когато е заведен първият запис в документалната книга: реч на Георги Димитров по случай настъпването на 1946 година. Реално отделянето на записи започва много преди това. До 1948 година е имало около 50 ленти.

Идеята, че Радиото трябва да има архиви, е на Сирак Скитник, припомня Антон Митов. В историята им има и смутни периоди - като този, в който сградата, където се помещава архивът, е бомбардирана по време на войната от американски самолети и половината архив е изпепелен. "Хубаво е да имаме архиви, за да имат сегашните и бъдещите историци върху какво да спекулират", каза Антон Митов и веднага обяснява, че това е шега, която визира, че "винаги ще има някой, който да използва по правилния начин историческите извори". Разказва за някои от записите, които се пазят. Като тези на партизани, които разказват за битки, но запъват, докато четат красивите текстове, защото думите не са техни, а написани от наши писатели срещу хонорар.

Началото на Златния фонд не е категорично маркирано във времето. За начална дата на работата на фонда се смята ноември 1957 година, когато е заведен първият запис в документалната книга: реч на Георги Димитров по случай настъпването на 1946 година. Реално отделянето на записи започва много преди това. До 1948 година е имало около 50 ленти.

Българско хоро на чешкия капелмайстор Алоис Мацак е най-старият запис, съхраняван в Златния фонд. Записът е на плоча, издадена в Хановер пред 1897 година. Пази се и запис на Толстой как си прави експерименти с грамофонна плоча, когато излиза за първи път в Русия. Един от ценните записи е с изказвания на царя, висши тогава чиновници и обикновени хора за присъединяването на Добруджа към България.

Разбира се, не липсват и "тъмни периоди". Сред тях са годините преди войната и след нея, когато е имало цензура и автоцензура. "Размито е кое е ценно и кое не е . Трудно е да се прецени по простата причина, че трябва години да минат, за да се оцени стойността на записите", смята директорът на Архивния фонд.

Сред ценните Антон Митов откроява гласовете на Симеон Радев, Елин Пелин, Димитър Талев, Емилиян Станев, Елисавета Багряна, постановки на Народния театър, на Народната опера. Има записи на политици, както от по-старото поколение, така и от по-новото. Пази се и запис на смяната на караула пред царския дворец.

Той си пожелава техника - нови компютри и нова техника за опазването на самите архиви. И сграда, в която да се помещава фондът.

В прикачения файл може да чуете целия разговор на Станислава Георгиева с директора на Архивния фонд в БНР Антон Митов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
с.Шумнатица. 2023

Празник на качамака събира гости в Шумнатица

Близо 1400 порции качамак ще бъдат раздадени на гостите на Празника на качамака в кирковското село Шумнатица, който ще се проведе на 1 юни, събота.  Родопският деликатес ще бъде приготвен по традиционна местна рецепта, а брашното за него ще бъде смелено във възстановената през 2016 година воденица в селото.  Заместник-кметът на Община Кирково..

публикувано на 29.05.24 в 10:29
Нашественикът

Нашествениците са победени поне за 10 години

Приключи пръскането срещу каламитета на намножаване на марокански скакалци и в община Кърджали.  С два вертолета бяха третирани 4 200 дка обработени площи, съобщи за Радио Кърджали д-р Георги Грозев, директор на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ден преди това приключи и пръскането с вертолети на..

публикувано на 28.05.24 в 01:58
Стилияна Николова

Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида" започна

В Хасково започна Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида". В него участват около 600 гимнастички. Те са от 23 клуба от страната, Босна и Херцеговина и Черна гора. Той се организира от Спортен клуб по художествена гимнастика Аида, към който тренират и кърджалийските гимнастички. Около 80 от тях взимат участие в през..

публикувано на 25.05.24 в 12:35

Започна Фармфест "Момчилград"

Близо 50 фермери и производители вземат участие във втория Фармфест "Момчилград". Той беше открит в 10 ч.  с изпълнението на гайдарски състав "Войводите" в подножието на лесопарк "Момчил юнак". В началото на Фармфест "Момчилград" беше раздаден курбан за здраве и берекет.  Посетителите могат да видят отблизо местни породи..

публикувано на 25.05.24 в 11:15
Мира Нико и Руси Ников

Писателката Мира Нико и баритонът Руси Ников за романите, операта, сцената и живота

30 години след първите си изяви на сцената на Дома на културата в Кърджали оперният певец Руси Ников отново пя в родния си град. Баритонът, участвал в над 4700 спектакли и концерти по целия свят, докосна с гласа и песните си публиката по време на представянето на книгата "Ерата на Шестото слънце" на писателката Мира Нико в дните на фестивала..

публикувано на 24.05.24 в 16:14

Туристите към клуб "Ахридос" ще опишат редките билки и растения по известни маршрути

Община Кърджали заедно с Туристическия информационен център по идея на спортно-интелектуален клуб "Ахридос" започнаха кампании в рамките на инициативата „Аз обичам Кърджали". Само преди дни в първата се включиха 150 ученици, учители и доброволци.  Маркирани са пет туристически маршрута, като единият от тях от туристическата секция на..

публикувано на 21.05.24 в 13:24

110 години светско училище в Крумовград (ОБНОВЕНА)

Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там.  Тази вечер (21.05.2024) факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния..

публикувано на 21.05.24 в 13:07