Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Пулев представи пред бизнеса в Смолян възможностите за финансиране по структурните фондове

Финансират изграждане и на домашни фотоволтаици

Четири процедури трябва да бъдат отворени до края на годината

Министър Пулев представи възможностите за финансиране на проекти
Снимка: Областна адм. Смолян


До края на годината Министерството на иновациите и растежа ще обяви списъците на всички фирми, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – „Технологична модернизация“ с бюджет 260 млн. лв. за нови машини и съоръжения в малките и средните фирми. По нея се кандидатстваше до края на септември. Това става ясно от информация на сайта на министерството.
До дни МИР ще обяви за обществено обсъждане най-чаканата, трета процедура, от Плана за възстановяване и устойчивост – за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия с бюджет от 200 млн. лв. От министерството отчитат изключително засилен интерес към мярката от страна на малките и средни предприятия. Това ще ги направи енергийно независими, а половината от инвестицията ще се плаща от Плана за възстановяване. Фирмите ще могат да си монтират ВЕИ-панели, както и батерии за съхранение на енергията, която няма да се връща в енергийната системата, а ще се ползва от тях за производствени нужди.
В момента достъпна за кандидатстване е втората процедура от ПВУ за „ИКТ решения и киберсигурност“ за 30,6 млн. лв., по която проекти се приемат до 19 декември. По тази мярка дигитализацията, мерките за киберсигурност и информационните технологии ще бъдат плащани 100 % от ПВУ, без нужда от съфинансиране на фирмите.
До края на годината ще бъде отворена и четвърта процедура по ПВУ – за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв. Тя е за всички предприятия, които имат печат за върхови постижения, но не са получили шанс за финансиране поради изчерпване на ресурс в предходния програмен период. Сега ще получат втори шанс за финансова подкрепа, става ясно още от информацията на сайта.

Неотдавна министър Александър Пулев направи с екипа си обиколка в страната, за да представи възможностите, които ще предлагат както Плана за възстановяване и устойчивост, така и структурните фондове на ЕС. Той направи 12 срещи и разговаря с 20 областни управители. Една от информационните срещи беше в Смолян, по покана на областния управител Стефан Сабрутев. 
Очаквано, най-голям интерес у представителите на бизнеса е предизвикала предстоящата за откриване процедура за изграждане на фотоволтаици. "Те предварително знаят, че 200 млн., които са заделени, са малко за изграждане на фотоволтаици, предвид, че за ибзнеса към момента токът е изключително скъп и едно голямо перо като разход", коментира пред Радио Кърджали Сабрутев. Той подчерта големият интерес  от страна на бизнеса, а и на гражданите към предстоящите за отваряне процедури и програми до края на годината. 
В близките дни предстои организирането на подобна информационна среща с ресорните министри за представяне на конкретните възможности за финансиране от ПВУ и в други сфери. "Добре е да е наясно и бизнеса, и всеки един като физическо лице дали може да си направи една малка електроцентрала на покрива, да бъде независима сградата и т.н. Доколкото съм информиран, ще има такава възможност", допълни областният управител. Според него общините ще могат да получат финансиране от ПВУ за инфраструктурни обекти, но за това е нужна подготовка. Надеждата му е, че отварянето на програмите и процедурите ща дадат поне малък тласък в развитието на региона.
Подробности, чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02