Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.

Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.

Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.

Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
Дерето край село Хаджийско , по протежение на пътя към Златоград и в близост до разклона за Маказа , е преляло след обилните валежи. Опасност за пътната инфраструктура няма , съобщи за Радио Кърджали кметът на Кирково Шинаси Сюлейман . „Няма проблеми. Дерето не представлява опасност да излезе от коритото си – навремето е направено много добре, с..
„КНСБ е най-голямата синдикална организация в страната и ключов фактор с важна роля в обществения и политическия живот. Синдикатът е най-близо до философията и идеите на българските социалисти. Затова и нашето послание е: Да бъдем заедно .“ С тези думи вицепремиерът и лидер на БСП Атанас Зафиров се обърна към десетките синдикалисти от Кърджали по..
23-годишен мъж е починал след инцидент, възникнал след скандал на улица в Мадан в сряда вечерта. В сбиването са участвали общо осем души, двама от които – жители на Кърджали. Това стана ясно на брифинг на Окръжната прокуратура – Смолян и ОД на МВР – Смолян. Окръжният прокурор Недко Симов съобщи, че мотивът за нападението е любовна драма – конкуренция..
Увеличение на случаите на домашно насилие в Кърджали и региона отчитат от фондация „ПУЛС“. „Почти всяка седмица имаме нови случаи“, каза за Радио Кърджали Мюжгян Адем, управител на клона на фондацията в града. По думите ѝ най-близкият кризисен център, в който могат да бъдат настанени спешно жени и деца, пострадали от домашно насилие, се намира в..
Свлачище в частен имот в село Егрек, община Крумовград, се е активирало вследствие на продължителните дъждове. Това съобщи за Радио Кърджали кметът на общината Себихан Мехмед. „Има две малки свлачища – едното е в частен имот, а другото засяга път. Извършили сме разчистване. Свлачището в имота не е на общинска земя, но ще помогнем на хората с..
Премиерът Росен Желязков заяви в парламента, че има достатъчно време през декември да бъдат изяснени проблемите, посочени като „дефекти“ в проектобюджета за 2026 година. „Имаме време да изчистим спорните моменти и да постигнем балансиран бюджет, който да отговаря на политическата структура на управлението“, посочи министър-председателят. Желязков..
Ваксината срещу варицела, която в момента е препоръчителна, ще стане задължителна от 2026 година според новите наредби на Министерството на здравеопазването. Това съобщи за Радио Кърджали д-р Виолета Йорданова, молекулярен биолог в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали. Имунизационният календар предвижда първата доза да се постави между 12-ия и..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478