Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сиренето - най-проблемната храна, произвеждана у нас


Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.

Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.

Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.

Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.

Методи за задържане на повече вода в сиренето:

Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.

Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.

Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.

От 2005 насам Българската асоциация "Активни потребители" е провела 4 теста за качество и безопасност на бяло саламурено сирене – през 2005, 2008, 2011 и 2016г. В зависимост от възможностите всеки път са били изследвани по различни показатели между 15 и 36 търговски марки, добавят от Асоциацията.
При водно съдържание над 70% - толкова много вода може да се задържи само с драстично отклонение от класическата технология, казано по-друг начин, продуктите с вода над 70% не можем да наречем сирене и не би трябвало да се етикират и продават като сирене!

Повишаването на водата в сиренето е опасно поради следните причини:
Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.
В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.
За да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти.

Настоящото изследване показва, че добавянето на вода в сиренето е изключително масово и на практика вече засяга почти всички търговски марки в ценовия диапазон под 10 лева. Към настоящият момент това се очертава като най-новата мода в млечния сектор, измествайки от лидерската позиция влагането на хидрогенирани мазнини/палмово масло. За да се опази здравето на голяма част от българското население трябва да се отговори решително. категорични са от Асоциация "Активни потребители".

При водно съдържание на „сирене“ от над 70% изключително нарастват рисковете за безопасността на потребителите. Подобно „сирене“ трябва да се забрани за продажба в търговската мрежа!, категорични са от Асоциацията.
Какво сирене купуват потребителите, знаят ли за тази лоша практика и в кое сирене се среща най-високо съдържание на вода, може да чуете в прикачения звуков файл.

Снимки: Нина Милошевич




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Дере край Хаджийско преля, но няма опасност за пътя, уверява кметът на Кирково

Дерето край село Хаджийско , по протежение на пътя към Златоград и в близост до разклона за Маказа , е преляло след обилните валежи. Опасност за пътната инфраструктура няма , съобщи за Радио Кърджали кметът на Кирково Шинаси Сюлейман . „Няма проблеми. Дерето не представлява опасност да излезе от коритото си – навремето е направено много добре, с..

публикувано на 27.11.25 в 17:14

Вицепремиерът Атанас Зафиров гостува на юбилея на КНСБ в Кърджали

„КНСБ е най-голямата синдикална организация в страната и ключов фактор с важна роля в обществения и политическия живот. Синдикатът е най-близо до философията и идеите на българските социалисти. Затова и нашето послание е: Да бъдем заедно .“ С тези думи вицепремиерът и лидер на БСП Атанас Зафиров се обърна към десетките синдикалисти от Кърджали по..

публикувано на 27.11.25 в 16:52

Любовна драма стои зад трагедията в Мадан

23-годишен мъж е починал след инцидент, възникнал след скандал на улица в Мадан в сряда вечерта. В сбиването са участвали общо осем души, двама от които – жители на Кърджали. Това стана ясно на брифинг на Окръжната прокуратура – Смолян и ОД на МВР – Смолян. Окръжният прокурор Недко Симов съобщи, че мотивът за нападението е любовна драма – конкуренция..

публикувано на 27.11.25 в 16:50

Увеличават се случаите на домашно насилие в региона, съобщават от фондация „ПУЛС“

Увеличение на случаите на домашно насилие в Кърджали и региона отчитат от фондация „ПУЛС“. „Почти всяка седмица имаме нови случаи“, каза за Радио Кърджали Мюжгян Адем, управител на клона на фондацията в града. По думите ѝ най-близкият кризисен център, в който могат да бъдат настанени спешно жени и деца, пострадали от домашно насилие, се намира в..

публикувано на 27.11.25 в 16:05
Снимката е илюстративна.

Свлачище се е активирало в частен имот в село Егрек заради проливните дъждове

Свлачище в частен имот в село Егрек, община Крумовград, се е активирало вследствие на продължителните дъждове. Това съобщи за Радио Кърджали кметът на общината Себихан Мехмед. „Има две малки свлачища – едното е в частен имот, а другото засяга път. Извършили сме разчистване. Свлачището в имота не е на общинска земя, но ще помогнем на хората с..

публикувано на 27.11.25 в 15:00
Росен Желязков

Премиерът обяви, че има време за корекции в Бюджет 2026

Премиерът Росен Желязков заяви в парламента, че има достатъчно време през декември да бъдат изяснени проблемите, посочени като „дефекти“ в проектобюджета за 2026 година. „Имаме време да изчистим спорните моменти и да постигнем балансиран бюджет, който да отговаря на политическата структура на управлението“, посочи министър-председателят. Желязков..

публикувано на 27.11.25 в 14:40

Ваксината срещу варицела става задължителна от 2026 г.

Ваксината срещу варицела, която в момента е препоръчителна, ще стане задължителна от 2026 година според новите наредби на Министерството на здравеопазването. Това съобщи за Радио Кърджали д-р Виолета Йорданова, молекулярен биолог в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали. Имунизационният календар предвижда първата доза да се постави между 12-ия и..

публикувано на 27.11.25 в 14:06