Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафето - познатото и непознатото. Или знаем ли какво пием?

3
Велислав Панчев (вляво) и Иван Парнаров
Снимка: Радио Кърджали
Започваме деня си с него. Вдъхваме аромата му. Наслаждаваме се на първата глътка. Пием го след хранене, по време на почивка, на крак. То ободрява и сближава. Независимо дали е чисто или с мляко, горчиво или сладко, горещо или студено, всички обичаме кафето. Познаваме ли го обаче? Знаем ли какво пием? А как се прави хубаво кафе? 

"Хубавото кафе е това, което на нас ни харесва, и е приготвено по начина, който ни харесва. Всичко е въпрос на вкус", каза в сутрешния блок на Радио Кърджали бариста специалистът Иван Парнаров. Това потвърждава и Велислав Панчев - търговец на кафе. "Кафето е напитка за познавачи. Тези, които искат да пият вкусно кафе, техните критерии са различни от тези на човек, който просто иска да изпие едно кафе", обяснява Велислав.

Най-използваните видове кафе са арабика и робуста. Арабиката се характеризира с богата вкусова палитра (плодове, цветя, карамел, ядки). Нивото на кофеин и количеството му е по-малко. По-малко е и съдържанието на масла или т.нар. крема - познатия за всички каймак. Робустата е обратното - богата на масла, прави страхотна крема, а във вкусовия спектър е доста тясна - обикновено вкуса на робустите бива описван като земен, тревист, гумен, обяснява Иван Парнаров. Чиста робуста се пие трудно, но при правилно блендиране и съчетаване с арабика се получава добър баланс, казва той.

Според Велислав Панчев клиентите по принцип търсят хубаво кафе, но предпочитат по-евтиното. Ако е хубаво, но в по-висок ценови клас, не го харесват.

Иван казва, че основните вкусови характеристики, които трябва да имат блендираните кафета, са тъмен шоколад, ядки и карамел. Те могат да бъдат придобити при по-тъмно изпичане на кафето. Всъщност нивото на изпичане е ключово за вкуса, разбира се, след уменията на бариста, т.е. на човека, който го приготвя, смята Иван и обяснява, че едно кафе може да бъде изпечено по 50 различни начина и да придобие петдесет различни вкусови профила.


За съжаление, българинът пие некачествено кафе, смятат двамата специалисти. "В нашия район в заведенията пием горчиво кафе с каймак, което не е вкусно", казва Велислав. 

А що се отнася до "дългото" кафе, то е така наречения "балкански синдром" и не се прави никъде другаде, освен на Балканите, обяснява Иван. Илюзия е, че дългото кафе е по-слабо. Това не е така, дори напротив. На отпиване е "по-рехаво", но има повече кофеин от нормалното. И още нещо - освен повече кофеин, има и канцерогенни вещества. "Кофеинът има ниска разтворимост във вода, която се увеличава прогресивно, ако добавим висока температура и повече време. Иначе казано - в първите 20 секунди от започването на изтичането на еспресото, в чашата първо влизат етеричните масла, след тях така наречените твърди неразтворими частици. След 30-та секунда започва да се разтваря тежкият и истински кофеин. Заедно обаче с други вредни вещества", навлиза в теорията Иван Пърнаров. Той съветва, ако искате да пиете повече кафе, да помолите бармана да напълни чашата до половината с топла вода от машината и да пусне в нея едно нормално или късо еспресо. Така ще бъде хем вкусно, хем няма да е вредно. 

Именно Иван Парнаров е човекът, който обучи тазгодишната бариста-шампионка на България Синем Муса, за която Радио Кърджали вече разказа. Освен първото място на Синем, Иван е горд и с четвъртото на другото кърджалийско момиче - Супита Шенкова. А двамата с Велислав Панчев вече имат амбицията да направят училище за баристи в Кърджали и да обучават и други хора, които искат да изучат тайните на кафето и как да приготвят най-вкусното еспресо. Това е едно от първите неща, с които ще се заемат след настъпването на новата година.

Целия разговор на Станислава Георгиева с Иван Парнаров - бариста специалист и обучител, и с Велислав Панчев - търговец и ценител на кафето, може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Росица Генчева - Пазител на традициите в раздел "Кулинария"

Росица Генчева получи грамота от конкурса "Пазител на традициите" в раздел "Кулинария". Всеки е пазител на традициите, казва организаторът Пеньо Иванов. Изключително трудно над 15-членното жури отличи само някои от 32-те силни номинации на заслужили и талантливи българи. Да бъдат част от журито в седемте категории имаха честта редица..

публикувано на 06.11.24 в 14:20

Ерол Мюмюн: Следвам мисията си - да превърнем Кърджали в нашия приятен дом за живеене

Ерол Мюмюн: Следвам мисията си - да превърнем Кърджали в нашия приятен дом за живеене За да работят общините е нужно да има по-скоро редовно правителство. Това каза Ерол Мюмюн, кметът на община Кърджали, който се отказа от депутатското място в 51 НС. Припомням, че той бе водач на листата на ДПС Ново Начало в Кърджали, където формацията бе победител на..

публикувано на 05.11.24 в 19:10

Роса Соколова представи книгата си завет в прегръдката на Керимовата къща

"Майка ми беше от хората, които оцеляват с обич и доброта.   Живееше в прошка.  Тя не си отиде преди повече от 20 години, остана, за да ни пази.  В размисъл съм за хляба-змия , който се прави за Сирни Заговезни. За очите на змията, за наричането, за разчупването и за раздаването, за прошката, за искането и моженето, за търсенето и..

публикувано на 05.11.24 в 16:08

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването Ви отвеждаме на пазара в Бишкек, Киргизстан, където пазарлъкът е нещо свещено. За това ни разказва Магдалена Гигова. Нурай Садулов ще ни отведе в страната на любовта и виното , Франция с рубриката "Франция, Мон Амур"!   Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и..

публикувано на 03.11.24 в 17:42

20 години магия със "101 каба гайди“

В Родопски драматичен театър, в Смолян се проведе празничен концерт по повод 20 години от създаването на Гайдарски състав „101 каба гайди“. Любимите изпълнители получиха заслужени аплодисменти от публиката. По повод годишнината и с решение на читалищното настоятелство бяха връчени награди: Костадин Илчев бе удостоен със званието Будител на..

публикувано на 02.11.24 в 08:25
Проф. д-р Анна-Мария Борисова

С 200 на сто повече са диабетиците у нас за по-малко от 20 години

Ръст от почти 200 на сто на заболеваемостта от диабет тип 2 показват данни от скрининг, проведен през 2024-а година от Българското дружество по ендокринология. Като още по-сериозен проблем специалистите сочат факта, че половината от хората, страдащи от хроничното заболяване дори не знаят за това. Ендокринолозите предупреждават, че диабетът става все..

публикувано на 31.10.24 в 21:46