Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоакадемията на БНР-Кърджали дава изява за млади журналисти

Валентина Апостолова
Снимка: личен архив

В ефира на Радио Кърджали в младежкото предаване "Голямото междучасие" дебютираха трима млади радиоводещи. Любомир Колев, Венета Димитрова и Сезин Фангърлиева са ученици в СУ "П.Р.Славейков" и участници в Радиоакадемията на Радио Кърджали.
Радиоакадемията на БНР-Кърджали съществува отскоро, от около месец. Към момента участниците в нея са основно от Кръжока по журналистика в училище "Славейков", но вече и други проявяват интерес към училището за радио.
"Това е една стара мечта, която сега доби форма. Редовните ни слушатели вероятно си спомнят, че до преди пандемията от Ковид-19 ученици от Кърджали имаха възможност за изява в Радио Кърджали - в предаването "Голямото междучасие". Два екипа от водещи се редуваха в ефир и представяха новини от живота на местните тийнейджъри. Тогава обаче нямаше радиоакадемия - мястото, което дава уроци и възможност за изява на младите хора", припомни Валентина Апостолова, кореспондент на БНР за Кърджали и лектор в Радиоакадемията. 
Интересът към обучението е голям в началото. "Още на първата среща дойдоха трийсетина ученици от горните класове - някои списват училищния вестник, други се опитват да правят видеоматериали, доскоро е имало и училищно радио. Разбира се, не всички останаха на следващите ни срещи, някои си тръгнаха, но тези, които и до днес са редовни, искат да се учат и най-важното - питат", казва Валентина Апостолова.
Питат и искат да се научат как се прави радио - как записаният звук излиза в ефир, как от 10 минути разговор стават три минути, защо трябва да си подготвен, преди да кажеш нещо. Вече са посетили студията и апаратните в Радио Кърджали и са усетили, че радиото е магия.
"Важно е да научат, че занаят без положени основи не може да има. Така е и в журналистиката. Не можеш да правиш интервю, ако не знаеш какво означава това. Същото е и с новини, с анкети", казва Валя Апостолова и уточнява, че още с първите лекции са започнали с теория: "Разказахме как е възникнал първият вестник в света, защо се казва газета, преминахме после към журналистическите жанрове - новини, анкети. Тази седмица ще правим интервю. но всичко е облечено в практика. Ето, например, миналата седмица децата правиха анкети помежду си и след това ги монтираха на компютър със специална програма за обработка на звук. Видяха, че пътят от направата на една анкета до готовия продукт е дълъг и изисква творчество."
Началото е положено. Оттук нататък лекциите ще вървят по план, по-смелите ще застават пред микрофона, по-плахите ще събират смелост, но любопитството ще ги води напред. 
Темите са подбрани от самите ученици и са близки до всекидневието на младите хора. В първото предаване например Любомир, Венета и Сезин са дискутирали за приложението Тик-Ток и за любовта и мястото им в живота на тийнейджърите.
Засега Радиоакадемията е с участници от "П.Р.Славейков", но вече и от Езиковата гимназия "Христо Ботев" са проявили интерес към училището за радио, което не само дава знания, но и подготвя младите хора за ефира и им предоставя възможност за изява в предаването "Голямото междучасие" всяка неделя от 10.15 до 12 часа.
В прикачения звуков файл може да чуете целия разговор на Станислава Георгиева с Валентина Апостолова, кореспондент на БНР за Кърджали и лектор в Радиоакадемията на Радио Кърджали.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Емилия Стоянова, Алпай Ибрям и Маргарита Дабева завоюваха бронзови медали на Европейското първенство по канадска борба в Братислава

Три бронза за "силните ръце" на Кърджали на Европейско първенство

С три бронзови медала си дойдоха от XXXIII-то Европейско първенство по канадска борба състезателите от Спортно - туристически клуб за хора със сензорни увреждания "Родопи", Кърджали. Състезанието се проведе в Братислава, съобщи председателят Емилия Стоянова.  Шестима състезатели от кърджалийския тим се включиха в надпреварата, четирима от тях с..

публикувано на 14.05.24 в 00:23
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34