Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО навърши 20 години

Росица Средкова: Работим в подкрепа на структурите на гражданското общество

Росица Средкова, председател на УС на Сдружение "Инициатива за развитие "Кърджали решава"
Снимка: Личен архив

Неправителствените организации, които успяват да живеят 20 години, но също и да са активни много години не са твърде много. Една от тях е Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали решава“. Началото й е поставено през декември 2002 г. от хора с различни професии, които се срещат и работят заедно по инициатива на Програма „Демократична мрежа“. Това разказа в ефира на предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали Росица Средкова, дългогодишен председател на Управителния съвет на Сдружението. Тя не пропусна да спомене и първия председател Мария Попова, която днес живее в чужбина, но не спира да подкрепя колегите си във всяка инициатива.

Основната цел на дейностите ни винаги е била да утвърждаваме и подкрепяме структурите на гражданското общество, обобщи Средкова. „За съжаление този ентусиазъм от началото на века вече го няма. Хората загубиха своята мотивация и своето доверие, че нещо зависи от тях и се изискват много усилия да накараш някого да повярва, че той, като гражданин, може да участва и да промени нещо в нашия живот“, каза тя.

Средкова изрази съжаление, че в последните години активността на гражданите все повече е основно в социалните мрежи.

Председателката припомни част от дейността на организацията за 20-те години. „Много важна част вече от дейността на нашата организация е членството ни в Национална мрежа на децата. Ние сме членове на Мрежата от 2009 г., а от 2013 г. членуваме в Националния алианс за работа с доброволци. … Доброволчеството е много важно. То е нещо, което трябва да се учи още от първите класове в училище и да се прави цял живот. На мен ми се иска да не се случва само по празници, защото всеки ден има нужда някой да получи помощ и подкрепа и тя не винаги се изразява в пари“, категорична беше Средкова. И допълни, че организацията се е съхранила през годините, защото дейността й в по-голямата си част е доброволческа. Участва и в изработването на политики на местно ниво – стратегии, планове, програми, местно законодателство. Сдружението е партньор на Община Кърджали в създаването на дигиталната платформа „Кърджали за теб“, където кърджалийци могат да дават предложенията си за подобряване на управлението. „Ние бяхме една от четирите общини в страната, която в рамките на този проект прие наредба, която регламентира провеждането на обществени обсъждания и консултации с граждани, включително онлайн консултации чрез платформата“, припомни Средкова.

Тя съобщи, че Община Кърджали участва в инициатива на Международния републикански институт, по която е разработена Програма за превенция и предотвратяване на корупцията на местно ниво. "Тази Програма предстои да бъде приета от Общинския съвет в началото на следващата година и предстои да осъществим дейности, които да са насочени към това гражданите да бъдат запознати, защото корупцията е нещо, което има две страни“, подчерта Средкова. Тя честити годишнината на Сдружението с пожелание към членовете му „да са здрави, все така устремени и все така активни граждани“.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Българите живеят по-дълго от гражданите на другите страни от Евросъюза

По данни на европейската статистика българите живеят по-дълго и в добро здраве в сравнение с гражданите на останалите страни-членки на Европейския съюз. България изпреварва с повече от 4 години средните нива за Евросъюза на фона на най-ниската очаквана продължителност на живот и дълго нерешените проблеми в здравеопазването у нас. България се класира..

публикувано на 28.09.24 в 11:40

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат трансграничното сътрудничество

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат на конференция трансграничното сътрудничество, включително и по производства, по които осъдени в едната държава пребивават в другата. Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, добра основа за взаимодействие са законодателни промени, влезли в сила от началото на..

публикувано на 28.09.24 в 10:08

Антония Рангелова: Учителите по физическо трябва да запалят искрата към спорта

За 10-та поредна година най-старото светско училище в Източните Родопи - "Отец Паисий" в Кърджали отбелязаха Европейския ден на спорта в училище. На събитието ще присъстваха много гости, сред които Златното момче на кърджалийския бокс - Ергюнал Сабри, Радостина Лулова - абсолютен шампион на България и национален рекордьор по силов..

публикувано на 27.09.24 в 16:48

Часовете по физическо възпитание: Достатъчни ли са за децата ни?

На днешния 27 септември отбелязваме Европейския ден на спорта в училище, а темата за физическата активност на подрастващите придобива все по-голяма важност в светлината на тревожни статистики. По данни на Световната здравна организация, 32% от децата между 5 и 15 години в България са със затлъстяване, което поставя страната ни сред десетте водещи..

публикувано на 27.09.24 в 16:00

Изкупната цена на тютюна да бъде поне 11,50 лв./кг очакват производителите

Изкупната цена на тютюна тази година ще бъде по-висока от миналогодишната. Това обещават фирмите-изкупвачи, каза кметът на кирковското село Кран Мустафа Юсеин, където 70% от населението отглежда тютюн:  "Миналата година средната цена беше около 10,50 лв. за килограм, но очакванията на хората бяха в рамките на над 11,00-11,50 лв., почти с 1 лв...

публикувано на 26.09.24 в 11:29

Двестагодишни носии представиха на фестивала "Мистериите на Хухла"

Изложба с оригинални носии от Беломорска Тракия бе представена по време на фестивала "Мистериите на Хухла". Одеждите са били част от реквизита на суперпродукцията на БНТ, от 80-те години на миналия век, телевизионния сериал "Капитан Петко Войвода". „Това са оригиналните автентични носии, които са част от реквизита на хитовия сериал..

публикувано на 25.09.24 в 15:53

Георги Кулов: ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ имат шанс за мандат от Кърджали

След като приключи регистрацията на кандидат - депутатските листи, всички карти са на масата. Играчите са ясни. Има ли изненади? Каква предизборна кампания ни очаква, темата коментира журналистът Георги Кулов. - Изненада има и тя не е в очакваните две ДПС-та, с техните регистрации. Голямата изненада за мен на тези номинации е, че в състезанието на..

публикувано на 25.09.24 в 14:23