Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Реката тук в едно събира Родина, дълг, вина и болка..."

На 12 декември се навършват 32 години от трагедията във Върбица, когато десет военни загиват в придошлите ѝ води

Навършиха се 32 години от трагедията в река Върбица, когато придошлите води отнеха 10 млади живота на военнослужещи от поделението в Момчилград. 
По традиция общината в Момчилград организира всяка година на 12 декември възпоменателна церемония на паметника, който е изграден на брега на реката и бележи мястото на тежката катастрофа. 
В понеделник сутринта венци и цветя напаметника поднесоха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателя на Общинския съвет Ерсин Юмер, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, общински служители, момчилградчани. Присъстващите на церемонията почетоха с едноминутно мълчание паметта на лейтенантите Илиян Попски и Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейторите Велин Хаджиев, Желязко Христов и Иван Янков, редниците Красимир Канев, Николай Сандев, Петко Петков, Стефан Стефанов. 10-мата загиват на 12 декември 1990 година след като при форсиране с военни машини на Върбица са отнесени от приливна вълна, образувала се в резултат от няколко дневните валежи от дъжд.

"12 декември е една черна дата в историята на Момчилград. В този ден десет млади мъже в разцвета на живота си, които служат на родината, намират смъртта си във водите на реката. Момчилград няма да ги забрави", каза кметът на общината Илкнур Кязим по време на церемонията.

Трагичен инцидент, който остави отпечатък върху живота на всички ни. Така определи случилото се през 1990-та Пламен Петков, който тогава, преди 32 години, е бил началник служба "Възпитателна работа , информация и връзки с обществеността" във военното поделение в Момчилград.

"Както пише в поделението - болка, тревога и вина, всичко е слято в едно. Има и виновни, има и болка", казва Пламен Петков. Той си спомня, че в началото водата е била малко, после е започнала да се покачва и започва да влачи камъни и дървета, което прави спасяването почти невъзможно. Въпреки това половината от заседналите в реката са спасени. За десетимата загинали спасението не идва. "Дойде вертолет, но той закъсня. Последният войник към 12 и нещо се удави, а вертолетът дойде десет минути след това", разказа още Пламен Петков. 
Грешката я знаят всички, които са запознати с военните дела. В реката са влезли едновременно и с голяма скорост всички тежки машини, а по правилата първо минава едната, след като излезе на другия бряг влиза втората и така, докато премине цялата колона. В добавка е неопитността и решението на командването да се чака вертолет.
"Шофьор съм на линейка. Три-четири пъти идвах. Войниците викаха за помощ... Тук местните викаха, дайте да вземем въжета, да вържем гуми и да ги пускаме, все ще се спаси някой", спомня си и Панайот Стамов и допълва, че военните са били против и са настоявали да се чака вертолета. 

Синът на Величка Митева е служил в поделението  през 1990 година. Тя е на възпоминателната церемония от негово име и разказва: "По някаква случайност не беше на машините. С автобус е отишъл на стрелбището. Аз бях тук. Дойдохме с още две жени. Беше ужас. Този мост беше въжен, който се люлееше отвсякъде. Когато дойдохме, имаше машини, които още се виждаха до половината. Водата продължаваше да приижда със страшна сила. Голяма трагедия беше... Моят син ми се обади сега. Той е в Копенхаген. Майко, да не забравиш, че днес е 12 декември, каза ми. Всяка година на 12 декември идвам. Защото съм благодарна, че моят син остана и много тъгувам за тези деца."

Панайот Стамов също идва всяка година, защото е участвал и е помагал тогава. "Влече ме нещо да идвам", казва той.

А Пейчо Марков смята, че е можело момчетата да бъдат спасени. "Цялата работа дойде от този, който каза, че ще дойде вертолет. И спряха да се занимават", казва мъжът. И е тук и след 32 години, защото загиналите "са млади момчета, трябва да ги почетем, защото те умряха за България".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02