Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиниха двама турски шофьори за близо милион в лева недекларирана валута

Автор:
Недекларирана валута, задържана на ГКПП Капитан Андреево
Снимка: Апелативна прокуратура Пловдив

Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми двама турски шофьори за недекларирана валута в общ размер от 950 058 лева, открита в автобус и
товарен автомобил на ГКПП – Капитан Андреево.
Образувани са две бързи производства срещу двама турски граждани на 41 г., и 66 г., 
Те не са изпълнили задължението си да декларират писмено пренасяната от тях валута в особено големи размери при преминаването им през ГКПП - Капитан Андреево.
Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс, за всеки един от тях.
Това съобщиха за Радио Кърджали от прес службата на Апелативната прокуратура в Пловдив.
На 16 декември 2022 г. около 23,45 часа на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал автобус с турска регистрация, управляван от
41- годишния обвиняем. Той пътувал от Румъния за Турция през България. 
При извършена проверка на спалното помещение на автобуса, във фабрична кухина, и при личен преглед на мъжа митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили  недекларирани парични средства - 20 000 евро, 148 420 британски паунда и 8240 шотландски паунда с българска равностойност около 390 360 лева.
Ден по-късно около 10 часа на ГКПП - Капитан Андреево на излизане от България в посока  към Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от И.Б., на 66 г. Той пътувал от Норвегия за Турция през България. 
При извършена проверка на товарното ремарке, в две от гредите, укрепващи товара, митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция
„Митници“ открити  недекларирани парични средства – 3 000 000 норвежки крони с българска равностойност около 559 698 лева.
Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващите прокурори. Действията по разследването по двете бързи производства
продължават под надзора на РП-Хасково и ще приключат в законния срок.

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Образува се опашка на "Маказа" в посока България

Към 14 часа на ГКПП "Маказа-Нимфея" започна да се образува опашка от чакащи да влязат в България. В ранния следобеден час повече от километър беше опашката от автомобили. Преминаването през граничния пункт става бързо, като на пункта към момента работят 3 гишета, става ясно от  коментари в социалните мрежи. На изход от страната ни към този час опашката е..

публикувано на 30.06.24 в 14:36
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх . На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Новият български патриарх беше избран на 4-тия Патриаршески избирателен църковен събор. Избират новия български патриарх (Обновена) Патриарх..

обновено на 30.06.24 в 14:19

Поскъпва токът за бита

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на..

публикувано на 30.06.24 в 14:06
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Пожар затруднява движението по АМ „Марица“

Временно e ограничено движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград – ГКПП „Капитан Андреево“ на км 102, само в посока границата поради задимяване от горящи тревни площи, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се осъществява по обходен маршрут по път I-8 през гр. Свиленград и се регулира се от "Пътна полиция".

публикувано на 30.06.24 в 14:02
Снимката е илюстративна

По два златни и сребърни медала за щангистките от Момчилград

Два златни и два сребърни медала завоюваха щангистките на Спортен клуб „Наим Сюлейманоглу“ Момчилград от Държавното лично първенство по вдигане на тежести, което се проведе  в Русе. В състезанието  взеха участие близо 450 тежкоатлети от 20 клуба във всички възрастови групи. В категория до 49 килограма първото място спечели Елена Георгиева. Тя се..

публикувано на 30.06.24 в 11:14

Интензивен трафик на "Маказа", както и на другите пунктове с Гърция и Румъния

Към 9.30 часа опашката в посока Гърция на ГКПП "Маказа" е над 2.5 километра. В посока България движението е спокойно. Интензивен е трафикът на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. На границата с Румъния трафикът е интензивен на изход за..

публикувано на 30.06.24 в 09:36

Поскъпват основните храни

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у..

публикувано на 30.06.24 в 09:26