Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Действаща зоополиция и ефективни присъди за насилниците поискаха протестиращи в Кърджали

Повече от 100 души се включиха в Кърджали в националния протест срещу насилието над животни. Акцията е национална, в Кърджали се проведе пред Паметника на Васил Левски в центъра на града.

Много от дошлите бяха довели и домашните си любимци, а някои бяха последвани и от бездомните кучета, за които се грижат.

Инициативата се организира чрез нарочна Фейсбук група под надслов „НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ УБИЙЦИТЕ И НАСИЛНИЦИТЕ НА ЖИВОТНИ!“.  Основното искане на организаторите е налагане на ефективни присъди при случаи на насилие над животни. Според тях, протестната акция е част от обширен проблем със законодателната и съдебната система в България:

Сред основните искания на протестиращите са институциите в Кърджали и България да започнат да изпълняват задачите си.

"Настояваме за незабавна промяна в закона, всички институции да започнат да си вършат работата, да има ефективно работеща зоополиция. Искаме законът да бъде променен така, че да има ефективни присъди между 5 и 15 години за насилниците на животни, да има контрол от страна на институциите, както и безплатни кастрационни кампании", каза за Радио Кърджали Жанета Богданова от протестиращите. Според нея е крайно време Община Кърджали да извършва по-голям контрол. Тя съобщи, че са подготвени листовки с информация за гражданите как трябва да действат, ако намерят бездомно животно, независимо дали е куче, коте или птица.

Протестиращите в Кърджали са категорични, че за насилието и агресията над животните трябва да има наказание.

"Щом е посегнал на животно, утре може да посегне на човек или дете... Подобното привлича подобно... Нека първо опитат болката, която причиняват върху себе си, ако им хареса, тогава да посягат на животните... Всичко тръгва от семейството... Всяко престъпление трябва да има наказание..." Това са само част от мненията, изразени от хората в отговор на въпроса "Какво бихте казали на онези, които са агресивни към животни?".








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На дъжда се радват най-много гъбарите

Около час продължи проливният дъжд в Ардино, който се изля над родопското градче по обед. Засега няма информация за наводнени къщи или придошли дерета, съобщиха за Радио Кърджали жители на Ардино. Градушка не е паднала в града, уточниха хората. На времето най-много се радват гъбарите, коментира един от тях - Гюнейт Кьоров:  "Този пороен дъжд,..

публикувано на 14.06.24 в 14:46

Градушка удари Черноочене за втори път тази седмица

Градушка удари Черноочене за втори път тази седмица. Първият път е бил в понеделник и е била с големината на яйце. Имало е нанесени щети. Исмет Исмаил от общинксата администрация в Черноочене съобщи: "Градушка днес имаше, но слаба. В понеделник падна градушка с големината на яйце в село Безводно. Реколтата на хората е унищожена, имаше също и..

публикувано на 14.06.24 в 14:35

Градушка с големина на лешник унищожи реколтата в Давидково

Градушка с големината на лешник унищожи реколтата в село Давидково, съобщи кметът на селото Юлия Али:  "Няма големи поразии като счупени стъкла, прозорци или керемиди, но реколтата е унищожена.  Около 10-15 минути беше градушката. Не беше едра, но всичко побеля."  Чуйте още в звуковия файл.  Пчеларовци: Постоянно имаме проблеми с тока..

публикувано на 14.06.24 в 13:39
Село Пчеларово

Пчеларовци: Постоянно имаме проблеми с тока

Красимира Стоянова от читалищното настоятелство коментира и падналите количества дъжд: " Преваля, имаше силен дъжд с малка градушка, но нищо  сериозно...Не беше голяма в никакъв случай, но все пак  имаше градушка някъде колкото лешник, дори колкото грах, б их казала....Беше на моменти дъждът, изсипа се доста силен  дъжд в..

публикувано на 14.06.24 в 13:28

Празничен концерт за Курбан Байрам организират от чителище "Юмер Лютфи"

Традиционният празничен концерт „Заедно“ на Народно читалище „Юмер Лютфи“ Кърджали, по случай най-големият мюсюлмански празник Курбан Байрам ще се проведе на  18 юни  /вторник/ от  19.00  часа пред бившия паметник на Георги Димитров. В програмата са включени традиционни фолклорни танци, модерни танци и много песни. На концерта ще участват Ансамбъл за..

публикувано на 14.06.24 в 13:19

Силният вятър в област Кърджали счупи клони на дървета и скъса електропровод

Силен северозападен и западен вятър с пориви на места над 20 m/s притесни тази нощ жителите на област Кърджали. В областния център има изпочупени клони на дървета. Към момента обстановката е спокойна, няма паднали валежи до този час. Това съобщи за Радио Кърджали Теодора Петрова, директор на Хидрометеорологичната обсерватория в Кърджали:..

публикувано на 14.06.24 в 11:32

Двама получиха по 100 лева глоба за скандал и сбиване в Кърджали

По 100 лв. глоби са наложени с решение на Районния съд в Кърджали на двама мъже на 21 г. и 28 г., съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.  Между тях на 12 юни около 4:00 часа пред заведение в Кърджали възникнал скандал, който прераснал в сбиване.  Административните наказания са по Указа за борба с дребното хулиганство.

публикувано на 14.06.24 в 11:25