Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 30 кърджалийци са нападнати от кучета за месец

Снимка: Жоро Александров

Проблема с бездомните кучета в Кърджали се задълбочава. Увеличават се случаите на нахапани хора от безстопанствени четириноги. Това каза д-р Филиз Абидин-Ахмед, началник на Спешното отделение от Многопрофилната болница в Кърджали.

"За цялата 2022 г., потърсилите медицинска помощ в нашето отделение са 182-ма, като от тях 38 са деца под 18 годишна възраст.

Мога да кажа, че има увеличение на случаите, направила съм статистика за миналото тримесечие за миналата година. Случаите са били около 30 за 3 месеца. Тази година само за 1 месец, месецът все още не е свършил, а случаите са 28. Разбира се има случаи, в които хората са нахапани от домашни кучета, но в повечето случаи пациентите споделят, че са нападнати на улицата от улични кучета."



От години жителите на Кърджали са в очакване да бъде построен модерен кучешки приют, който да отговаря и на европейските стандарти. Припомняме Ви, че заради критики от страна на защитници на животните за нехуманно отношение, в началото на 2021 г. Община Кърджали се отказа от приюта "Дай лапа" и създаде временен само за агресивни четириноги.

Последно темата за приюта кмета на Кърджали коментира преди около два месеца. Тогава той заяви, че техническият проект за изграждането на приют за бездомни животни на община Кърджали трябва да бъде приет до месец февруари 2023 г.

Какво се случва с новия проект за изграждане на приюта за безстопанствени животни и какви мерки смята да предприеме Община Кърджали, за да се справи с проблема с бездомните животни, това питат общинските съветници от групата на ГЕРБ Кърджали. Те очакват да получат отговор на предстоящата общинска сесия на 30 януари. Това каза председателят на съветниците от групата на ГЕРБ Кърджали, Гроздан Колев.

"Кога ще намери решение големият проблем на града с безстопанствените животни, с нападенията от агресивни животни? Трябва да си даваме сметка, че всъщност не само за гражданите е дискомфорт това, че не осигурено по някакъв начин съществуването на тези животни, които така или иначе ги има, защото на практика те са без ежедневна среда, без достатъчно храна и се получава така, че в тази безизходица, в която са поставени, техния живот също е влошен."

Все още обаче няма информация на какъв етап е изграждането на нов приют за безстопанствените кучета. Междувременно жители на кв. "Студен кладенец" събират подписка срещу бездействието на общината и настояват да бъдат защитени здравето и сигурността им.


 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха ученици от Езиковата гимназия на церемония в София

На 11 май, по време на най-голямото събитие за Асоциацията на Кеймбридж училищата в България – Деня на Кеймбридж 2024 г., се състоя тържествена церемония по награждаване на учениците и техните ръководители, класирали се в националния кръг на международното състезание Kangaroo Global Linguistics (KGL). Събитието се проведе в София, съобщиха от Езикова..

публикувано на 11.05.24 в 16:00

Дигитализираха правописния речник на Българската академия на науките

Официалният правописен речник на Българската академия на науките вече е дигитализиран. Речникът съдържа близо 2,5 милиона думи и е качен на "Платформата за български езикови ресурси онлайн" – БЕРОН. Съкращението "БЕРОН" е знак на почит към д-р Петър Берон – български възрожденец и радетел за книжовен български език на говорима основа. Официалният..

публикувано на 11.05.24 в 09:55

Дядо Сали: Още много по осем години за Радио Кърджали

Обичам радиото. То е с мен през целия ден. Искам да научавам само добри новини. За осмата година Ви пожелавам да сте здрави и още много по осем рождени дни. С тези пожелания изпрати екипа ни родопският дядо Сали Вели. Преди няколко месеца той стана герой в две от видеата на Радио Кърджали и така придоби изключителна популярност , както у..

публикувано на 08.05.24 в 23:42

Представители на Община Кърджали положиха венци за 6 май

Община Кърджали отбеляза Деня на храбростта и празник на българската армия. Пред Паметника на Освободителите в Градската градина бяха поднесени венци от името на кмета Ерол Мюмюн и от Общински съвет – Кърджали. Заместник-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова и Даниел Делчев, Димитър Разкалински  -  началник сектор ССИ  и..

публикувано на 06.05.24 в 14:28
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Параклисите на Момчиловци с рекордни посещения по Великден

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село около Великденските празници.   Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото, заяви пред БТА кметът на Момчиловци Сийка Суркова.  Хотелите и къщите за гости в селото са пълни с туристи за Великден и..

публикувано на 04.05.24 в 14:46
В края беше направена традиционната

Посланикът на Германия връчи немските дипломи на ботевци

Посланикът на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Мария Планк връчи лично немски езикови дипломи на 47 зрелостници от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Дипломатът подчерта, че причината да пристигне специално за тържеството е високото реноме на училището и изключителните успехи на възпитаниците му през годините. Немската..

публикувано на 03.05.24 в 13:50

България e е 59-о място в класацията на „Репортери без граници“

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата.  Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на..

публикувано на 03.05.24 в 11:40