Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Митева: Бъбречните заболявания са коварни, профилактиката при децата е задължителна

Проф. Полина Митева и Веселина Джамбазова, инициатори на инициативата
Снимка: Галина Стефанова

Повече от 100 деца от общините Ивайловград и Крумовград бяха прегледани профилактично за бъбречни и урологични заболявания и аномалии в рамките на инициативата „Нефрологична подкрепа за деца от малките селища“, организирана от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания, съобщи председателят на сдружението Веселина Джамбазова. Прегледите извърши един от водещите специалисти в областта на детската нефрология и хемодиализа проф. Полина Митева.

Не са констатирани болни или деца с урологични аномалии сред всички прегледани 110 деца на възраст между 5 и 17 години в двете общини, което е радващо, каза проф. Митева. Масово обаче са били с т.нар. „звездно небе“ – мехури, пълни с утайка. „Тази утайка е предпоставка за развитието на бактерии от една страна. От друга страна  - за образуване на камъни. Децата трябва да се приучват от ранна възраст на тоалет. … Родителите трябва да учат децата си да пият вода и да пикаят. На два часа и половина да изпразват мехура. Но за да изпразват мехура, те трябва да са и пили вода. Това е много важно“, категорична беше проф. Митева.

Бъбречните заболявания могат да са различни – от такива, които не изискват специфично внимание до такива, които водят до тежки последствия, подчерта тя. И допълни: Бъбречните заболявания са скрити заболявания. Човек може да мисли, че е здрав, а те да подклаждат огънчето, докато в един момент ги намерим в краен стадий“.

Професорът припомни, че е важно родителите да се възползват от въведения задължителен профилактичен преглед на шестмесечна възраст за установяване на бъбречни заболявания и урологични аномалии. Ако бъдат открити навреме може да се предотвратят тежки последици.

Идеята на настоящия проект е да бъдат прегледани децата от малки населени места и ако се установят проблеми, да бъдат „хванати“ в ранен етап и да бъдат насочени към специализирана помощ.

Проф. Митева сподели изненадата си, че в Ивайловград няма дори елементарна лаборатория за изследване на урина.

Трябва да се отбележи, че тази инициатива се организира благодарение на съвместното действие на лекари, представители на институции, неправителствени организации и спонсори, които осигуряват средствата за логистиката, подчерта Веселина Джамбазова.

На този етап инициативата си е поставила цел да извърши профилактични прегледи на децата в поне осем общини в страната. Организаторите не биха отказали обаче на всяка община, която би проявила желание нейните най-млади жители също да бъдат включени.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спряна е контрабанда на зехтин през "Капитан Андреево"

3220 литра контрабанден зехтин задържаха митническите служители на ГКПП "Капитан Андреево", при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". Проверката е част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на агенцията, главните дирекции "Борба с организираната..

публикувано на 20.05.24 в 11:02

Почетоха 1160-тата годишнина от Покръстването с литургия в храма "Св. Стефан" в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква. За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция...

публикувано на 19.05.24 в 17:14
Пловдивски университет

Филиалът на Пловдивския университет организира научна студентска конференция

Филиалът в „Любен Каравелов” на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” организира студентска научна конференция под наслов „Науката -предизвикателство за младите”.  Тя ще се състои на 21 май от 11 часа.  Това съобщи за информационния сайт Кърджали бг вести директорът на висшето училище доц.д-р Елисавета Семерджиева. Докладите са 13. Те са..

публикувано на 19.05.24 в 11:09

Село Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Музеят в любимчанското село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музеите с изложба "Обичаите на предците ни - интерпретация в съвременността".  Експозицията ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа. В нея са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и..

публикувано на 17.05.24 в 15:06

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45
Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден от 9 до 11 ч. преди обяд и от 13 до 15 ч. след обяд, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р..

публикувано на 13.05.24 в 21:23