Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 21 хиляди са потвърдените загинали в Турция и Сирия от земетресението

Хора се топлят на огън до разрушена от земетресението сграда в Диарбекир, Турция, 9 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 21 хиляди са официално потвърдените загинали в Турция и Сирия при опустошителните земетресения. Само в Турция там жертвите са над 17 хиляди и 600, а ранените – повече от 70 хиляди, показват последните данни. Спасители от десетки страни продължават да вадят оцелели изпод развалините в Югоизточна Турция.

По последни данни загиналите в Сирия са над 3300.

Франция и Германия дадоха да се разбере, че няма да подкрепят отмяна на санкциите срещу режима на президента Башар Асад, както призова той за улесняване на хуманитарната помощ. Берлин и Париж смятат, че помощта може да бъде организирана през неправителствени организации и ООН.

Шефът на СЗО отива в Сирия

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус обяви, че заминава за Сирия.

"На път съм за Сирия, където СЗО подкрепя основните здравни грижи в районите, засегнати от земетресението, надграждайки дългогодишната ни работа в цялата страна", написа Тедрос Гебрейесус в Туитър.

СЗО предупреди за вторична здравна криза, която заплашва Турция и Сирия след бедствието. Хората се нуждаят от подслон, храна, чиста вода и медицински грижи, посочи организацията. Според ръководителя ѝ броят на жертвите ще продължи да расте.

В същото време ООН обяви, че зам.-генералният секретар на организацията по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс ще се отправи този уикенд към районите, засегнати от земетресението, както в Турция, така и в Сирия.

Вчера първият конвой на ООН с помощи достигна контролираната от бунтовници северозападна част на Сирия. Организацията описа пункта Баб ал Хава като спасителен пояс за достъп до региона, където около 4 милиона души разчитаха на хуманитарна помощ още преди земетресението.

Много от хората в засегнатия регион са вътрешни мигранти заради 12-годишната гражданска война.

Турските власти казаха, че ще отворят други пропускателни пунктове след два дни, ако сигурността е гарантирана.

Помощ от САЩ

Американската агенция за международно развитие ще предостави спешна хуманитарна помощ в размер на 85 милиона долара на Турция и Сирия.

Агенцията предоставя спешна помощ от храни, както и за осигуряване подслон на бежанци и наскоро разселени хора, зимни принадлежности за подпомагане на домакинствата да преодолеят студа, критично важни здравни услуги за помощ при травми, питейна вода, хигиенна и санитарна помощ за осигуряване безопасността на хората", се казва в изявление на агенцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

60 пожара са потушени за денонощие у нас

Общо 60 пожара са загасени в страната за последното денонощие, пострадал е един човек, съобщават от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР на сайта на ведомството.  Мъж на 49 години е пострадал при пожар в газохранилището на хотел в Приморско, област Бургас. Пожарникарите са реагирали на 102 сигнала за произшествия...

публикувано на 09.10.24 в 07:43

27° ще е максималната температура в Кърджали

Днес от запад на изток ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в Западна България, ще превали краткотраен дъжд. В сутрешните часове на места по Черноморието и в котловините ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа умерен вятър от югозапад, който след обяд временно ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните..

публикувано на 09.10.24 в 07:11
Хасан Азис

Хасан Азис е с мярка за неотклонение "подписка" (видео)

Прокуратурата в Пазарджик наложи мярка за неотклонение подписка на Хасан Азис, бивш кмет на община Кърджали.  Срещу него е повдигнато обвинение, че през 2022 година е възложил почистването на дерето в квартал "Байкал" чрез покана и оценка на три предложения от фирми, а не чрез провеждането на процедура по Закона за обществени поръчки,..

публикувано на 08.10.24 в 17:46

Фадли Фаик от Момчилград е шампион на Международен турнир по борба

Фадли Фаик от СКБ "Родопи" стана шампион в категория до 30 килограма на международния турнир по борба “Шестте великденски ангела” в Симеоновград. Съотборникът му Кадир Бекир завоюва сребърен медал. На традиционния турнир в Симеоновград участваха състезатели от цялата страна.

публикувано на 08.10.24 в 15:33

Музеят в Ардино привлича все повече туристи

Ръст на туристите, посетили общинския музей в Ардино, с близо 60% отчитат от общината в родопския град.  В музея, на площ от 600 квадратни метра, са разположени четири експозиции. Посетителите могат да разгледат Музей на тютюна, етнографска сбирка, разкриваща бита и културата на местното население,  османски период и Възраждане,..

публикувано на 08.10.24 в 14:44

"Град на хобитите" разкриха на Перперикон (видео)

Комплекс от малки къщички, около 10 на брой, разположен в южното подградие на Скалния град Перперикон, разкриха археолози. "Става въпрос за един цял квартал, който е датиран от 13 -14 век", съобщи в сутрешния блок на Радио Кърджали репортерът ни Красимир Ангелов, който на място видя най-новите разкрития на екипа на проф. Николай Овчаров...

публикувано на 08.10.24 в 11:41

19-годишна блъсна възрастна пешеходка

Пешеходец е пострадал при пътнотранспортно произшествие в Крумовград. Около 19,30 часа снощи 19-годишна с лек автомобил „Фолксваген“ при движение на заден ход, без да се убеди, че пътят зад нея е свободен, блъснала 86-годишна пешеходка. На пострадалата е била оказана медицинска помощ във Филиала на спешна помощ в Крумовград, след което е била..

публикувано на 08.10.24 в 11:00