Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само три политически формации подписаха Пакта за честни избори

Представители на "Обединение за честни избори" обявяват целите на инициирания от тях Пакт за честни избори.
Снимка: Мария Филева

Само три от политическите формации, участващи в предсрочния парламентарен вот на 2 април, се подписаха под Пакта за честни избори. От Централната избирателна комисия отказаха да се подпишат под пакта. От МВР са дали писмено потвърждение за подкрепа, но не изпратиха свой представител на церемонията по подписване.

Инициативата за документа идва от неправителствената организация "Обединение за честни избори", създадена в началото на годината от Антикорупционния фонд, сдружение "Данни за доброто" и фондация "Общество.БГ".

Целта на пакта е превенция на изборните нарушения, обясни пред БНР Никола Тулечки от Данни за доброто.

"Целта е да поканим основните участници в изборния процес в България да подпишат за честност, ангажирайки се на практика да спазват правилата и да играят честно този процес. В България, за добро или за лошо, честността и качеството на процеса зависи от много добрата воля на изборните партии. Знаете, например, че те са единствените, които могат да излъчват представители в секционните избирателни комисии, те също изпращат наблюдатели. Затова от тях зависи честността на процеса и доброто протичане на тази толкова важна процедура за демокрацията"

Пактът е под формата на декларация с 5 точки, с които политическите сили потвърждават намерението си да проведат честни избори без манипулация и търговия на гласове, да не използват език омразата и фалшиви новини и да не финансират кампаниите си с нелегитимни средства, включително от корпоративни дарения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общината напомня: До неделя партиите да премахнат плакатите

До неделя, 9 април, политическите сили, участвали в изборите за Народно събрание, трябва да премахнат агитационните материали от предизборната кампания. По закон почистването става в седемдневен срок след края на изборния ден и се извършва от партиите, коалициите и инициативните комитети. От община Кърджали разпратиха писма до местните ръководства на..

публикувано на 06.04.23 в 16:37

ЦИК обявява окончателните резултати от предсрочния вот

Централната избирателна комисия обявява днес окончателните резултати от проведените в неделя предсрочни парламентарни избори, предаде репортер на БНР. Вече е ясно, че вота от 2 април  е с по-висока избирателна активност от този проведен през октомври миналата година. Над 77 000 повече са избирателите, отишли до урните, общо те са почти 2 680 хиляди..

публикувано на 06.04.23 в 08:36
Щабът на ДПС в Кърджали даде изявление след приключването на изборния ден

ДПС: Постигнахме целите си в тези избори

ДПС постига целите, които си е поставило във всичките седем общини и очаква да има отново най-малко четирима депутати от Кърджали. Това съобщи пред журналисти зам.-председателят на партията и кмет на община Кърджали Хасан Азис, базирайки се на предварителните данни. „Очакваме приблизително същия брой избиратели, които бяха предишния път...

публикувано на 03.04.23 в 22:40

В област Кърджали ще се гласува в 540 секции, като в 497 ще има видеозаснемане

540 са образуваните избирателни секции на територията на 9-ти Многомандатен избирателен район Кърджали за изборите за НС на 2 април. Най-голям е техният брой в община Кърджали - 168, като в 155 от тях ще се гласува и с машина. Най-малко секции има в община Черноочене - 41. Четири от секциите са в болнични заведения в Кърджали и Момчилград, а 39 са..

публикувано на 01.04.23 в 12:56

ЦИК пита вътрешния министър за сигурността на изборите след бомбените заплахи към училища

Централната избирателна комисия изпрати снощи писмо до вицепремиера и МВР министър Иван Демерджиев във връзка със стотиците отправени бомбените заплахи до училища от последните два дни. Нови имейли със заплахи за бомби са получени и днес в училища в цялата страна Комисията поставя въпроси свързани със сигурността и предвид това, че повечето от..

публикувано на 29.03.23 в 09:04

Обучават секционните комисии присъствено и онлайн

Започват обученията на членовете на секционните избирателни комисии, съобщи в предаването „След първото кафе“ председателят на Районната избирателна комисия в Кърджали Павел Гатев. По предварително съгласуван график ще бъдат проведени присъствени обучения в седемте общини на областта. Тези, които нямат възможност да присъстват..

публикувано на 22.03.23 в 21:48

В седмицата преди изборите – ускорено издаване на лични карти

МВР е създало организация да се гарантира правото на глас на всички граждани на предсрочните парламентарни избори на 2 април. В седмицата преди изборите звената „Български документи за самоличност“ ще съдействат за ускорено издаване на лична карта. На 1 и 2 април ще издават удостоверения, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас, обясни..

публикувано на 18.03.23 в 15:45