Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите започват тридневни протестни действия

Снимка: БГНЕС

Националната асоциация на зърнопроизводителите започва от днес тридневни ефективни протестни действия на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.

Исканията на зърнопроизводителите са да не се удължава за България действието на европейския регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи, обяснява председателят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

Зърнопроизводителите очакват подкрепа и от земеделския министър. 

"Той трябва да дойде на протеста. Ние очакваме нашето правителство да ни подкрепи да не удължим този регламент, направо да си го кажем, защото българският земеделски производител достатъчно несгоди претърпя, достатъчно плати за толерантността си, ще го качим на трактор, той ще води колоната, която ще дефилира по пътя за границата преди Дунав мост", каза Костадин Костадинов.

Между 10 и 11 часа  всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако след тридневният им протест няма резултат, са готови да продължат.

"На седми (април – б.р.) румънските колеги ще блокират пристанище Констанца, пътя към границата, и ние отделно тогава евентуално ще излезем да действаме заедно", добави Костадин Костадинов.

В националния протест в Русе ще се включат и около 50 зърнопроизводители от Ловешко. Освен това, за да изразят недоволството си ловешките зърнопроизводители ще разположат селскостопански машини край пътя Ловеч – Плевен, при разклона за село Слатина, но без да блокират и пречат на движението на превозните средства.

Най-малко 50 селскостопански машини и около 300 души ще участват в протеста в Силистренско. Загубите за българските производители се изчисляват на 800 милиона лева, а в областта продукция за 34 милиона залежава по складовете, твърдят местните фермери. 

В протестната акция във Видин участие са заявили и земеделци от Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Те ще бъдат подкрепен и от земеделски производители от Румъния.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Момиченцето, което беше прието в болница със съмнение за остра вяла парализа, е изписано

10-годишното момиченце от Кърджали, което беше прието в болница в Пловдив със съмнение за остра вяла парализа (детски паралич), е изписано. Лекарите са установили, че става въпрос за атипична лицева болка и възпаление на лицев нерв, това съобщи д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ-Кърджали. „От епикризата, която дойде от клиниката по..

публикувано на 07.10.24 в 17:34

Спецакция на полицията по линия на ROADPOL стартира в област Кърджали

Акцент в проверките са неизползването на предпазни колани  и каски от шофьорите на автомобили и мотоциклети, обяви главен инспектор Николай Дачев, началник на сектор „Пътна полиция“.  Глобата за непоставен колан е 50 лв. и отнемане на 10 контролни точки, а за използване на мобилен телефон - 50 лв. и отнемане на 8 контролни точки, посочи..

публикувано на 07.10.24 в 16:54

Kрай Дяволския мост откриха алпийски тролей

Нова атракция привлича любителите на силни усещания в Източните Родопи.  В района на Дяволския мост край Ардино вече работи алпийски тролей, който създава у туристите чувството за летене. Само за няколко дни над 100 души изпитаха своята смелост. Чрез тролея Общината в Ардино иска да развие туризма в района като привлече още повече посетители...

публикувано на 07.10.24 в 14:35

Първи случай на остра вяла парализа регистрираха в РЗИ-Кърджали

Първи случай на остра вяла парализа за тази година регистрираха в РЗИ-Кърджали. Заболяло е 10-годишно момиченце от Кърджали, на което не е поставена доза ваксина срещу полиомиелит, или иначе казано детски паралич.  Детето е настанено за лечение в Пловдив, съобщи д-р Кадрие Христова, директор на дирекция "Контрол на заразните болести" в..

публикувано на 07.10.24 в 14:12

В РИК Кърджали са подадени 7 жалби от една политическа сила

Общо 7 са жалбите до РИК Кърджали, свързани със съставите на СИК. Това обяви в ефира на Радио Кърджали председателят на РИК Беркант Барзат. Беркант Барзат: „Претенциите главно са от една политическа сила за разпределението на поименния състав. В жалбата си те твърдят, че те представляват една парламентарна представена партия и имат право..

публикувано на 07.10.24 в 13:57

Изграждат площад със сцена в Черноочене

Община Черноочене откри строителна площадка за изграждане на площад в кв. 7 в централното село на община Черноочене. Представители на ръководството на местната администрация и представител на фирмата изпълнител бяха на откриването. Предвижда се премахването на две неизползваеми съществуващи сгради – старата баня и старите обществени тоалетни и..

публикувано на 07.10.24 в 11:12
Биршен Ибрямова

Биршен Ибрямова: Не съм уплашена

Не съм уплашена, това обяви в ефира на Радио Кърджали Биршен Ибрямова, която обяви гладна стачка в подкрепа на съпруга си Джейхан Ибрямов, който беше задържан с белязани банкноти. „При среща с мъжа ми той каза, че всичко е абсолютна постановка. Лицето, което се твърди, че му е дал тези пари е в ареста с обвинения за тежки престъпления. Не..

публикувано на 07.10.24 в 10:45