Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърджали и Струмица се побратимиха

Снимка: Илияна Типова

Община Кърджали и Община Струмица (Република Северна Македония) сключиха споразумение за побратимяване. Това стана пред общинските съветници в Кърджали, преди началото на априлската сесия. Кметът на Кърджали Хасан Азис и кметът на Струмица Костадин Костадинов отправиха своите послания от трибуната на общинския съвет. Хасан Азис заяви, че с този акт, Община Кърджали е изпълнила желанието си да имаме по-близки отношения със съседните държави от Балканите.

"Това някак на нас ни липсваше и сега с моя приятел Костадин Костадинов, градоначалник на Струмица, и по инициатива на нашия представител в Европейския парламент г-н Илхан Кючюк, председател на „Алианс на либералите и демократите за Европа“, заедно с ръководството на общината, имахме възможност да бъдем в Струмица, да поговорим с ръководството и за пореден път да установим, че ние имаме не повече общи неща, ние имаме само общи неща и между двете общини и между двата народа." Каза кметът Хасан Азис.

Той подари рисунка на моста на Лисиците като символ на свързаността между двата народа. 

На церемонията пред общинските съветници присъства и проф. Николай Овчаров, който каза, че сключването на това побратимяване е от национално значение. 

Община Струмица обхваща селищата в Струмишко поле по северното течение на едноименната река. Има площ от 485 кв. Км. В общината освен самият град влизат и още 24 села с общо 54 676 жители. Регионът е един от най-големите производители на ранни и промишлени зеленчуци в РСМакедония. Там се отглеждат още мак, тютюн, памук, сусам, фъстъци и анасон. Всичко това дава възможност за развитие на текстилната и хранително-вкусовата промишленост в района. Струмица е сериозна дестинация с множество туристически атракции - термален минерален курорт, живописни водопади, църкви и манастири, реставрирани конаци, както и множество паметници от римската епоха. 



По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Новото гробище на Златоград

Разширяват гробищата в Златоград

Разшириха гробищния парк в Златоград с 640 кв. м. Тази дейност се оказва трудна не само заради емоционалната страна, но и заради сериозните изисквания, на които трябва да отговарят парцелите, които се определят за вечен дом. Това са трудни решения, които трябва да са устойчиви във времето, но също трябва да се взимат заедно с хората,..

публикувано на 25.10.24 в 22:38

Грипът вече е в България

Първият случай на грип за сезон 2024-2025 г. е доказан в Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявния" към Националния център по заразни и паразитни болести. Грипният вирус е B/Victoria и е установен в респираторна проба, изпратена преди ден от Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни болести "Проф. Иван..

публикувано на 25.10.24 в 18:21

Предизборната кампания приключва. Алкохолът е забранен преди и в деня на вота

Официалната предизборна кампания за парламентарните избори в неделя приключва днес. Утре, събота, е ден за размисъл. Политическата агитация и оповестяването на социологически проучвания за нагласите на избирателите ще бъдат забранени, включително до края на гласуването в 20 часа в изборния ден - неделя.  Само в три от седемте общини на област Кърджали..

публикувано на 25.10.24 в 17:59
Д-р Виктор Кирчев

Работници са в болница след обяд в заводска столова

Взрив на хранително отравяне е регистриран в Кърджали.  Заболели са 30 работници от предприятие за производство на автомобилни части.  Те се почувствали зле, след като обядвали в стола на фирмата.  Осем от тях са настанени за лечение в многопрофилната болница в Кърджали. Причините за натравянето все още се изясняват, съобщи за Радио Кърджали..

публикувано на 25.10.24 в 17:37

За първи път машини продават мляко в Кърджали

Първите автомати за мляко в Кърджали вече работят. Втори ден жителите на града могат да зареждат фермерско мляко от машини. То е с високо качество, произведено без допир на човешка ръка. Само днес до обед в кв. "Възрожденци" няколко души се възползваха от удобството да пазаруват от млекомат, каза собственикът на съоръженията, фермерът Тунджай..

публикувано на 25.10.24 в 16:04

Прекратиха делото срещу бившия главен архитект Делин Запартов

Окръжният съд в Кърджали прекрати делото срещу бившия главен архитект на Кърджали Делин Запартов. Магистратите счетоха, че делото трябва  да бъде върнато на прокурора за отстраняване на съществено процесуално нарушение. Според съда то е довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Припомняме, че това е второто връщане на делото в..

публикувано на 25.10.24 в 14:04
Снимката е илюстративна

Таксиметрови шофьори излязоха на протест

С искане за справедливи присъди за извършителите на въоръжен грабеж и опит за убийство на техния колега Апостол Вълчев от Ямбол, таксиметрови шофьори излязоха на протест в София, Ямбол, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Враца. Делото за нападението над таксиметровия шофьор ще се гледа днес във Върховният касационен съд. Недоволството на..

публикувано на 25.10.24 в 11:43