Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сланите унищожиха черешите, ягоди ще има, макар и по-малко

Снимка: Ани Петрова

Високи ще се запазят цените на българските череши тази година. Производителите я отчитат като нулева.  

При ягодите реколтата ще е сравнително добра, каза Добри Желев, производител на ягоди и череши от димитровградското село Крепост:

Тази година паднаха дъждове преди горе долу, 2- 3 седмици. Паднаха и много дебели слани. Те попариха ягодата, защото тя вече беше пукнала.
Все пак ягоди ще има, но реколтата ще е по-слаба от миналата година. 
При черешата ще е нулева година защото беше от -4 до -6 градуса на на места и и смрази цвета.
Имаше много цвят на черешата и после паднаха дебели слани и всичкото в момента е измръзнало.
Почти няма да има реколта, ще берем по няколко килограма от дърво. 
Хората тук са много разтревожени тази година, тя ще е нулева за черешите, даже много стопани ще излязат на минус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Силният вятър в област Кърджали счупи клони на дървета и скъса електропровод

Силен северозападен и западен вятър с пориви на места над 20 m/s притесни тази нощ жителите на област Кърджали. В областния център има изпочупени клони на дървета. Към момента обстановката е спокойна, няма паднали валежи до този час. Това съобщи за Радио Кърджали Теодора Петрова, директор на Хидрометеорологичната обсерватория в Кърджали:..

публикувано на 14.06.24 в 11:32

Двама получиха по 100 лева глоба за скандал и сбиване в Кърджали

По 100 лв. глоби са наложени с решение на Районния съд в Кърджали на двама мъже на 21 г. и 28 г., съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.  Между тях на 12 юни около 4:00 часа пред заведение в Кърджали възникнал скандал, който прераснал в сбиване.  Административните наказания са по Указа за борба с дребното хулиганство.

публикувано на 14.06.24 в 11:25

Мъж е задържан за палеж в село Чакаларово. Изгорели са сграда, две коли и машини

За палеж на имущество със значителна стойност 56-годишен е задържан в Районното управление в Кирково. Пожарът в сграда в село Чакаларово пламнал около 21 часа снощи. Незабавно на място са изпратени два екипа на РСПБЗН-Подкова и един екип на пожарния участък в Бенковски за потушаване на огъня. Изгорели са сградата, два леки автомобила, машини. Дежурна..

публикувано на 14.06.24 в 11:00

Общини обявиха бедствено положение след бурята

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева. Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на няколко села в общината, разказа тя:  Тежка ситуация в Нова..

публикувано на 14.06.24 в 10:26

Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Той се отбелязва с различни инициативи. У нас акции по кръводаряване се организират в различни градове в страната. Доброволно дарената кръв е с най-нисък риск за нуждаещите се от нея – това твърдение на Световната здравна организация разпространяват от Българската организация за..

публикувано на 14.06.24 в 09:40

Спасиха „пострадал“ в местността „Олуклу“ край село Яворово

Демонстрация за спасяване на „пострадал“ в пресечена местност с използване на алпийски способи и оказване на първа долекарска помощ проведоха спасители и доброволци в местността „Олуклу“ край чернооченското село Яворово. Акцията беше съвместна инициатива на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали, Общинската организация..

публикувано на 14.06.24 в 09:10

В Гърция пуснаха приложение в помощ на туристите

Гърция активира приложението mAIGreece в помощ на пристигащите туристи. Апликацията беше представена от министъра на туризма Олга Кефалояни. Всеки желаещ може да я свали лесно и безплатно от сайта на министерството в Атина. В приложението може да се задават писмени и устни въпроси на 31 езика. То използва технологията за геолокация. Създателите на..

публикувано на 14.06.24 в 08:30