Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Симов: От първия ден това правителството влиза в конфликт с хората

Александър Симов
Снимка: БГНЕС

Сред обявените приоритети на бъдещото правителство ги няма истинските приоритети на хората, като битката с цените например. За сметка на това се говори за конституционна реформа, която никой не знае каква точно ще е. Това каза в интервю за Радио Кърджали журналистът Александър Симов.

Според него правителството е в конфликт с хората от първия ден: "Смятам, че основната задача, с която трябва да се заеме един кабинет е да оправи социалното положение на българите в момента, тъй като в последната година страната кара на автопилот, няма бюджет, караме по стария бюджет, хората са несигурни дали социалните програми ще продължат. Цените, независимо от всичко, продължават да се вдигат. Това, че няма много ръмжене, то не стига до медиите, съвсем не означава, че напрежението е отменено. Вместо това обаче, ние виждаме заявки за конституционна реформа, виждаме атака, вече политическа атака срещу Иван Гешев. За мен има голямо разминаване между реалните проблеми и обявените приоритети на правителството." 

"Аз не могат да се нарекат сред най-големите  фенове на Румен Радев, но в случая, когато той връчваше втория мандат, беше много прав. Този мандат е дискредитиран и понеже този мандат е дискредитиран, правителството буквално има нулева политическа легитимност и смятам, че това тепърва ще си ще си проличи. Да не говорим, че тази хватка с ротиращите премиери също е абсурдна. Тя буквално е на ръба на конституцията, защото ние пред себе си имаме един политически мутант, който идва на власт в името на самата власт", коментира още Александър Симов.

Той цитира Кристиан Таков, според когото злото започва с "малките компромиси и винаги можеш да намериш как да облечеш в красиви думи компромиса, който си направил. Този компромис води до още по-голям, докато най-накрая стига абсолютно безчестие". 

"Цитирам Кристиан Таков неслучайно, защото едната от тези две политически сили, които правят кабинет, тачат паметта на Кристиан Таков, но очевидно по никакъв начин не четат неговите послания", коментира Симов. Според него правителството е заченато в лъжа и не може да оцелее дълго и няма как да сложи край на политическата криза. 

Що се отнася до жизнеспособността на правителството, Симов припомни очакванията на Асен Василев "който казва, че след едно 9 месеца не вижда как може да продължи". 

"Първият голям сблъсък ще бъде на местните избори и след това не знам дали това правителство ще има какъвто и да е хоризонт", смята Александър Симов.

Има логика в това, че влошените отношения между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев доведоха до това ГЕРБ "да клекнат и да са готови на всякакви компромиси, само и само правителство да има, за да може Бойко Борисов да е сигурен, че ще има парламентарен чадър над неговия имунитет", каза Симов. Той уточни, че според него самият Бойко Борисов е причинил този конфликт, който ще продължи във времето и "ще се превърне в една от големите подводни мини на това управление, тъй като сега виждаме, че Иван Гешев няма да бъде махнат толкова лесно, колкото си го представят някои хора. Той има още ходове да се задържи. Няколко месеца са на власт и за първи път в новата история ще имаме правителство, което има една от основните опозиции в лицето на главния прокурор".


Повече чуйте в разговора на Станислава Георгиева с Александър Симов в прикачения звуков файл.



По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Областна ученическа конференция

Младежи от страната ще обменят опит като доброволци в Кърджали

Започва първата национална младежка конференция  за  доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е  Общински съвет по наркотични  вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир,..

публикувано на 20.05.24 в 10:00
Петя Цонева

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга,  която е вдъхновена от  посещението ми в село Хухла,..

публикувано на 17.05.24 в 11:00
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23