Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши ремонтът на театъра в Димитровград

Кметът Иво Димов в обновеното фоайе на театъра в Димитровград
Снимка: Община Димитровград


Театърът в Димитровград вече е готов да посреща зрители в напълно обновена сграда. 

„Това е най-мащабният и цялостен ремонт извършван в театъра от създаването му и резултатите от него ни изпълват с гордост. След двегодишния период, в който реализирахме множество дейности по проекта и преминахме през много перипети днес можем да отчетем една прекрасно свършена работа.  Резултатът естетически радва окото и димитровградчани вече ще могат да се радват на един напълно обновен театър, в който да се чувстват прекрасно.”, каза кмета Иво Димов.

Според градоначалника, поради високата категория на обекта е имало множество съгласувателни процедури, които са наложили удължаването на сроковете на работа, но крайният резултат е впечатляващ. Димов сподели, че в края на месец юни предстои и приемането на обекта от държавна приемателна комисия, следва летния почивен сезон на театрите и в началото на месец септември се планира официалното откриване на театъра. 

Извършен е цялостен ремонт на съществуващия театрален салон. Премахнати са овехтелите театрални столове, като са подменени с нови, в съответствие с изискванията за достъпна среда и нормите за осигуряване на безопасност при пожар. 

Подменена е старата дървена ламперия и е изградена нова предстенна акустична обшивка от акустични панели и вата. По пода на залата и балкона е положен износоустойчив мокет с тефлонова нишка срещу петна и замърсявания. 

Старите амортизирани стъклени осветителни тела по тавана на залата са подменени с нови стъклени глобуси. Изцяло реставриран е централния архитектурен елемент с петолъчка на тавана. Подчертани са съществуващите гипсови елементи в залата, като са монтирани допълнителни канелюри. Подменено е сценичното осветление при залата и сцената и са използвани енергоспестяващи крушки с цел понижаване консумацията на електроенергия в целия театър.

 Монтирани са професионални осветителни тела за сценично осветление, които се управляват чрез новия пулт за управление, монтиран в кабина осветител. Изградена е модерна система за електроакустична система в зрителна зала, като апаратурата е съобразена с нуждите за водене на театрални постановки. Ремонтирана е цялостната конструкция на сцената, като са подменени водещи елементи, метална конструкция, задвижващ механизъм и управление на въртящия кръг. Подменено и обработено е дървеното дюшеме и е положен нов подов сценичен килим. Подменени са задвижващите и водещите механизми на сценичните чиги и са монтирани нови, както и осветителна ферма в дъното на сцената. Проекта е съобразен изцяло с осигуряването на достъпна среда за пребиваване на зрители с нарушени двигателни функции. Централното фоайе и коридорите към сцената и балкона са обновени с нова настилка от мрамор, стените са шпакловани и боядисани и е монтирано димируемо  осветление, което подчертава и завършва архитектурния облик на сградата. 

Изградени са нови посетителски санитарни възли, отговарящи на съвременните санитарно-хигиенни изисквания. Обособена е гардеробна, на мястото на старата осветителна кабина, като се изгражда нов плот, зад който е разположена стена със стенопис на Апостол Карамитев.

Ремонтирани са основно и помещенията предвидени за гримьорни, репетиционни, складове за костюми и архиви. Изградениса изцяло нови и модерни системи за вентилация и климатизация, за видеонаблюдение, пожароизвестяване и пожарогасене и аварийно оповестяване на територията на цялата сграда.

Пълното обновяване на театъра в Димитровград стана благодарение на проект „Основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев”, гр. Димитровград. Общата стойност на проекта е 2 412 454,33 лв., от които 2 044 286,33 лв. са безвъзмездна финансова помощ от ОП „Региони в растеж” и 368 168 лв. – финансов инструмент, поясниха от общината.



По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Протест в с. Дрангово, общ. Кирково.

Жители на Дрангово излязоха на протест, за да запазят училището (видео)

В навечерието на 100-годишнината от отваряне на първото светско училище в кирковското село Дрангово над 50 жители излязоха на протест пред ОУ "Васил Левски" в центъра на селото. Дранговчани протестират решението на общински съвет Кирково за закриване на школото. Хората от селото казват, че ако решението не се отмени ще предприемат по мащабни протести...

публикувано на 02.07.24 в 18:24

Какво се случва в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 17:20
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Избират новия български патриарх (Обновена)

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският..

обновено на 30.06.24 в 12:01

КЕВР окончателно определя цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за..

публикувано на 30.06.24 в 10:16

Интензивен трафик на "Маказа", както и на другите пунктове с Гърция и Румъния

Към 9.30 часа опашката в посока Гърция на ГКПП "Маказа" е над 2.5 километра. В посока България движението е спокойно. Интензивен е трафикът на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. На границата с Румъния трафикът е интензивен на изход за..

публикувано на 30.06.24 в 09:36
Офис на НАП, Кърджали

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. Това напомни в ефира на Радио Кърджали Нериман Сали, директор на офиса в Кърджали на..

публикувано на 28.06.24 в 17:16

Традиционният събор в Конуш ще е с благотворителна цел

Хасковското село Конуш ще отбележи селищния си събор в събота, 29 юни. Празникът на селото ще започне с футболен турнир с благотворителна кауза -  "Да помогнем на малката Никол". 8-годишното момиченце от Хасково се бори с тежко заболяване.  Кметът на Конуш Златко Латунов уточни, че турнирът ще е разделен на две части - за деца до 16 години и за..

публикувано на 28.06.24 в 15:51