Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на тютюнопроизводителите в България се е увеличил със 115 на сто

тютюн, лехи

Със 115 процента е нараснал броят на регистрираните тютюнопроизводители за тази стопанска година, в сравнение с предходната 2022-ра. Общо вписани са 7374 стопани.

Тютюнопроизводителите вече са наясно, че за да отглеждат тютюн, трябва да са законни земеделски производители, коментира  Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

"Цифрите са следните, че със 115% са повече регистрираните тютюнопроизводители в регистър за 2023 година в сравнение с предходната стопанска 2022 година, а именно на фона на 3443 броя земеделски стопани, вписани миналата година в регистър на тютюнопроизводители. Тази година цифрата е 7374 земеделски стопани. Основна причина за тези резултати е, че сме в първата година на новия програмен период за развитие на земеделието в Европейския съюз 2023-2027 година.

По изискване на Европейския съюз всеки земеделски стопанин, който има намерение да кандидатства по европейски или национални финансови схеми, трябва да изпълни условието да бъде активен фермер". 

Това каза в ефира на БНР Радио Кърджали Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Удостоверяват машините за гласуване

Започна удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление. Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок, съобщават от..

публикувано на 11.05.24 в 11:06
патици

Огнище на птичи грип е установено в симеоновградско село

БАБХ констатира огнище на инфлуенца в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари в симеоновградското село Константиново. В обекта се отглеждат около 6300 бр. патици.  Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона. С цел ограничаване на болестта и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия..

публикувано на 11.05.24 в 10:32
Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Българската православна църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните.  Първите сведения за празника са на..

публикувано на 11.05.24 в 09:20

Променливо ще бъде времето в събота

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове все още по-значителна облачност ще има на места над югоизточната половина от страната. След обяд над Източна България ще има временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен, в източните райони до силен север-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в Кърджали и..

публикувано на 11.05.24 в 08:52

Тръгна ретро ралито "Марица 2024"

Петдесет и три екипажа от цялата страна се отправиха по маршрута на десетото издание на ралито за ретро и класически автомобили „Марица 2024“.  Домакин е Авто мото ретро клуб  Кърджали. Тази година атрактивните возила ще мерят сили в издръжливост в разстояние от 409 км по трасето Пловдив – Кърджали – ГКПП Маказа – Кавала – Александруполис...

публикувано на 10.05.24 в 17:04
Иван Минев

Общински съветник поиска еднакъв номер за всяка партия в бюлетината при трите избора в Хасково

Да се запази номерът от бюлетината за европейските и парламентарните избори на съответната политическа формация и за частичните местни избори, които ще бъдат произведени в Хасково през месец юни, поиска общинският съветник от ГЕРБ Иван Минев. Той е изпратил искането си с официална молба до Централната избирателна комисия. Идеята е да бъдат..

публикувано на 10.05.24 в 16:13

Милко Багдасаров стана "Учител на годината" в категория "Директор"

Милко Багдасаров стана "Учител на годината" в категория "Директор" в тазгодишния национален конкурс, организиран от Синдиката на българските учители към КНСБ. Това съобщи председателят на регионалната структура на организацията в Кърджали Нели Арнаудова. "Тази година от Кърджали имахме само един представител и той беше в направление "Директори",..

публикувано на 10.05.24 в 15:01