Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка е кандидат за депутат от Комунистическата партия в Гърция

Голяма победа за консерваторите на парламентарните избори в Гърция - това сочат проучванията преди гласуването в неделя. Българката Константина Кунева е кандидат за депутат от Комунистическата партия.

Изключително успешна е предизборната кампания на консерваторите и без съмнение следващият премиер ще е Кириакос Мицотакис, показват резултатите от проучванията на общественото мнение.

Прогнозите сочат, че Нова Демокрация ще достигне до 43% от вота на гърците в неделя, което ще осигури самостоятелно правителство.

Изборите се провеждат по закон, който осигурява допълнително до 50 депутатски места на първата партия.

Очаква се "Нова Демокрация" да достигне 160 депутатски места от 300-членния парламент.

Партията на Алексис Ципрас – СИРИЗА се движи с около 20% доверие от избирателите и не застрашава победата на консерваторите, категорични са анализаторите.

Увеличава се доверието и към Комунистическата партия с очаквани 8% от вота. Кандидат на партията в Атина е  българката Константина Кунева, която беше евродепутат от СИРИЗА.

Четири малки партии, както от лявото политическо пространство, така и от дясно, са на прага да преминат 3- процентовата бариера за влизане в парламента.


По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Времето ще бъде слънчево и топло

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца, в следобедните часове ще се понижава. Днес ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 32° и 37°. Топъл ще еденят и в Източните Родопи с максимални температури в Кърджали –..

публикувано на 30.06.24 в 08:09
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Избират новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 07:59

Клиентът не е задължен да заплаща пластмасовите торбички, ако не е уведомен

Клиентът не е задължен да заплаща пластмасовите торбички, освен ако не  е уведомен на видимо място за това. За нелоялна практика на хранителна верига сигнализират хора в "Ние потребителите". Габриела Руменова, основател на платформата коментира: Габриела Руменова, основател на платформа "Ние,потребителите". " Хората твърдят, че установяват тази такса,..

публикувано на 29.06.24 в 18:22

Велизар Шаламанов: Отказът на Радев от участие в срещата на НАТО разединява българското общество

Отказът на Румен Радев от участие в срещата на НАТО разединява българското общество и е вреден за националния интерес. Това зяви пред БНР доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. "Това е демонстрация на разминаването между личната позиция на президента по въпросите за развитието на НАТО и помощта за Украйна и легитимно формираната позиция..

публикувано на 29.06.24 в 16:09

МС: Българската позиция за Срещата на върха на НАТО отразява в пълна степен националния ни интерес

"Одобрената от Министерския съвет позиция за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание".  Това се заявява в разпространена от правителството..

публикувано на 29.06.24 в 15:47

Илияна Йотова: Ситуацията в страната е нестабилна

Ситуацията в страната е нестабилна, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.  Тя коментира политическите заявки преди връчването на първия проучвателен мандат в понеделник. "Всички чакат третия мандат и както всички чакат третия мандат, има вече партии, които определено се заявиха като желаещи да го получат и на другия ден всички останали казват, че няма..

публикувано на 29.06.24 в 15:37

Фармацефтите подготвят протести

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база. В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове. това стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 15:30