Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови находки изострят интереса към крепостта в Храстово

3
Една от двете кули в източната част на крепостта край Храстово
Снимка: Радио Кърджали

Добре съхранена част от тежка броня и кръст с нетрадиционна форма, който загатва за наличие на параклис в жилищната кула на средновековната крепост край Храстово, са само две от любопитните находки от разкопките тази година. Те продължават до края на месец юни. Финансирани са от Община Крумовград и се ръководят от доц. Деян Рабовянов от Търновския филиал на Националния археологически институт с музей към БАН.

"Традиционно при археолозите най-интересните неща са в края на разкопките, така че все още очакваме нови находки, по-скоро повече находки", коментира за Радио Кърджали доц. Рабовянов. Той обърна внимание на намерената сега броня, която е като миналогодишната, но е по-добре съхранена. Откритата част е покривала лявото рамо на тежковъоръжен кавалерист. Според него този доспех потвърждава тезата, че крепостта е била дом на високопоставен византийски аристократ, офицер или благородник.

Разкопките тази година потвърждават идеята, че "може би в югоизточната кула, която е по-голяма, на етажа е имало параклис, който е обслужвал тези аристократични обитатели". След почистването на фрагменти от кръстове, открити на това място, става ясно, че надписите са на гръцки, което не е изненада. По-любопитното е друго: "Ако единият е стандартен, посветен на Св. Димитър, другият е по-интересен за нас", коментира доц. Рабовянов. И обясни, че името, което се чете на втория надпис е "Драгота". "Името очевидно е славянско. В случая даже българско, бихме го нарекли.. Сега не можем да кажем дали това е единственият ни познат Драгота от българската история, който е бил български аристократ от 13 век в Мелник, в противоположния край, така да се каже, на Родопите. Но все пак е интересно", коментира археологът. Според него тази религиозна утвар може да има дълго ползване и дълга история и е възможно този намерен кръст да е наистина на Драгота от 13 век от Мелник и да е попаднал доста далеч от неговата зона на действие и то в 14 век.

Още по-интересно е, че тази година археолозите откриват в същия този участък на предполагаемия параклис в югозападната кула още кръстове. Единият е за носене и е местна изработка с интересна форма и по-особено оформяне на раменете. Това увеличава доводите за съществуване на параклис там, според доц. Рабовянов.

Разкопките на крепостта край Храстово текат от началото на юни. Усилията на археолозите са насочени в източната част, където миналата година "разкрихме напълно една голяма кула и части от друга. Тази година идеята е да разкрием втората, както е наричана главната кула, заради това, че в нея имало и водохранилище. И да свържем участъка от стената между тях, както и пространството пред стената. Там се потвърждават очакванията, че има следи от постройки. Втората задача е свързана с противоположната част на крепостта, където миналата година регистрирахме един некропол. Тази година, може би казвам, не сме съвсем сигурни все още - може би сме открили и свързаната с него църква. За съжаление, обаче, силно разрушена...", каза доц. Рабовянов. Той уточни, че от предполагаемата крепостна църква има останки от един зид, който е в правилната позиция изток-запад и около него са гробовете: "Тоест това е една стандартна ситуация за средновековието, когато малки църкви са обслужвали подобни крепости и тяхното население обикновено са се погребвали около тях и в тях даже частично. Така че ситуацията е тази, но за потвърждение, разбира се, се иска малко повече. Надяваме се, че все пак това е църквата, спомената още навремето от Иван Балкански през 70-те години, когато на терена е имало малко повече следи, отколкото има днес."

Тази година разкопките са финансирани от Община Крумовград до края на юни. Има шанс те да продължат наесен.

"Ние естествено кандидатстваме и за  средства от държавата по програмата за теренни археологически проучвания. За съжаление цялото това журиране на тази програма все още не е извършено, тоест ние ще прекъснем разкопките, ако имаме добрата възможност да продължим, ще продължим наесен вече с тези средства, ако разбира се ги получим", надява се доц. Деян Рабовянов.

Той се надява резултатите тази година да са достатъчни и да са интересни, за да се продължи с проучването на крепостта. Важно за него е и да се направи стъпката с обявяването ѝ за паметник на културата. Това е процедура, която трябва да бъде поискана и от община Крумовград. И не на последно място тази година трябва "да се опитаме да осъществим някаква социализация, тоест това също ще го предложим на общината - да се поставят вече насочващи и обозначителни табели, малко повече информация в интернет да има. Предстои да се говори", коментира още доц. Деян Рабовянов.

цялото интервю с доц. Деян Рабовянов от Търновския филиал на НАИМ към БАН може да чуете в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Директорът на Смолянския театър е уволнен

Директорът на Смолянския драматичен театър Румен Бечев е освободен от длъжност, потвърдиха за БНР от Министерството на културата. Той е вторият директор на театър в страната, който служебният министър Найден Тодоров уволни тази седмица. В понеделник това се случи с директора на Разградския театър Левон Манукян.  И двамата са с обвинение в източване на..

публикувано на 04.10.24 в 17:17
Походът на тракийци пред Пантеона край Маджарово

Потомци на тракийци преминаха в поход по стъпките на мъчениците от 1913 г.

По стъпките на тракийските мъченици от 1913 година преминаха потомци на тракийски бежанци от цялата страна. Походът е традиционен, провежда се в края на септември всяка година. Той се организира от  Фондация ”Доктор Димитър Щерев” с ръководител професор Атанас Щерев от София в координация с Яни Янев - председател на Българския съюз на тракийските..

публикувано на 04.10.24 в 12:38
Снимката е илюстративна, архив

Скандал между двама в Кърджали прерасна в сбиване с пистолет и нож

Двама са задържани за хулигански действия в Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В полунощ на 3 октомври зад заведение възникнал скандал между мъже на 25 г. и 34 г. Разправията прераснала в сбиване. По-младият произвел изстрел във въздуха с газов пистолет, а по-възрастният нанесъл порезни рани с нож на опонента си...

публикувано на 04.10.24 в 12:03

Неучебен ден за учениците от Крумовград за празника на общината

В петък, 4-и октомври учениците на територията на община Крумовград няма да учат.  Това съобщиха от общинската администрация.  Със заповед на кмета Себихан Мехмед денят е обявен за неучебен в училищата , с изключение на детските градини в град Крумовград. Поводът е започващият традиционен есенен фестивал "Сеид Баба".   Програмата в петъчния ден..

публикувано на 03.10.24 в 13:54

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37