Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиан Господинов: Вероятността за валежи през лятото е по-малка в източната част на страната

Снимка: БГНЕС

Вероятността за валежи през лятото е по-голяма за западната част на страната, и по-малка за източната. Количеството валежи през сезона, коментира доц. Илиан Господинов, от департамент „Прогнози и информационно обслужване“ към Националния институт по метеорология и хидрология.

"По отношение на валежите, да действително това лято започна с по-значителни валежи в западната половина от страната. Не може да се каже същото за източната поовина. Този характер на месец юли в голяма вероятност да се запази по-нататък. Вероятността за валежи през лятото е по-голяма в западната половина от страната, отколкото в източната. Като цяло сезона може да се окаже с валежи около и над нормата." Каз още доц. Илиан Господинов.

По публикацията работи: Мартина Дякова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кирково е пред воден режим

Кирково е пред воден режим. От вчера са въведени ограничения в ползването на водата от река Върбица, откъдето населените места се водоснабдяват. Това съобщи пред Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. Една от причините е засушаването и горещините, втората - от двайсетина години се иззема инертен материал от коритото на реката.  Община..

публикувано на 26.06.24 в 13:33

В Хасково изкуството ще се бори срещу дрогата

Фестивал на талантите „Изкуството срещу дрогата“ ще се проведе в Хасково на 26 юни от 11 часа в. Той се организира от Община Хасково и Превантивно информационният център по наркотични вещества в Хасково. Фестът е по повод 26 ти юни - Международен ден за борба с употребата и разпространение на наркотици. В младежкия център участници от община..

публикувано на 25.06.24 в 11:10

Ботевци спечелиха награди от литературни и журналистически конкурси

И тази година членовете на училищния журналистически клуб „Публична реч“ към Езиковата гимназия в Кърджали спечелиха награди от престижни национални литературни и журналистически конкурси. Мариана Лозева е носител на специалната награда на Националния ученически конкурс за журналистика „Гео Милев“ – Стара Загора. Темата на конкурса беше „Нашият свят“,..

публикувано на 25.06.24 в 10:05

Промени в изпитите за шофьори са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на транспорта публикува за обществено обсъждане промени в обучението и изпитите за шофьори. Предвижда се кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението.  При неуспешно полагане на изпитите в посочения срок кандидатът ще преминава ново обучение,..

публикувано на 23.06.24 в 18:00

„Дни на приятелството“ ще се проведат в Кърджали

За първи път в Кърджали ще се проведат „Дни на приятелството“ от 13 до 15 юли. Програмата предвижда богата програма и разнообразни прояви, съобщиха от общинския пресцентър. Стартът ще бъде даден с масов лекоатлетически крос от Паметника на Васил Левски. Могат да се включат участници от всички възрасти след записване най-късно до 1 юли на имейл,..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

БЧК обучава социално уязвими хора в Чернооченеско

Служители на Българския червен кръст обучават социално уязвими хора от община Черноочене.  Златка Лапанова и Румяна Карагяурова - доброволци от „Екип 254” и Елита Динкова - специалист в Областния съвет на БЧК в Кърджали  проведоха обучителни сесии свързани за здравословно хранене, избор на личен лекар, достъп до медицински специалист от..

публикувано на 21.06.24 в 16:00

В неделя входът е свободен за обсерваторията в Рожен

Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция ще се проведе от 10:00-16:00 ч. на християнския празник Петдесетница, който през тази година е на 23 юни, неделя. На този ден най-големият изследователски астрономически център в Югоизточна Европа ще разтвори врати с вход свободен за..

публикувано на 18.06.24 в 13:45