Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставят спешно 12 камери в парк "Простор" за борба с вандалите

Детското влакче в парк "Простор" наскоро беше дерайлирано от вандали

Общо 12 камери за видеонаблюдение са монтирани около атракционите в кърджалийския парк „Простор“, а идеята е те да помагат при установяването на извършителите на вандалски прояви спрямо съоръженията. Това каза за БТА Шенай Мехмедали, управител на общинското предприятие, стопанисващо съоръженията – „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“.

Камерите вече се тестват, като във вторник вече трябваше да бъдат свързани и да предават картина на монитори както в общинското предприятие, така и в дежурната на районното управление на МВР в областния град. 

Камерите ще помагат за установяване на нарушителите, които е предвидено да бъдат санкционирани и финансово.

Мярката за поставяне на камери за видеонаблюдение е вследствие на множество вандалски прояви спрямо атракционите. Само преди две седмици неизвестни дерайлираха влакчето на детската железница, а оградата на въжения приключенски парк системно се реже или огъва, за да се влиза в периметъра на съоръжението в извънработното време на атракциона.

„Финансов разчет на нанесените щети от вандалските прояви не сме правили, но трябва да си дадем сметка за положения човешки труд и ежедневна ангажираност на служителите. Ние се стремим да направим парк „Простор“ по-привлекателен за хората, но всеки ден, отивайки на работа, служителите започват с разрушените части“, коментира Шенай Мехмедали.

Тя обясни, че от общинското предприятие не са изчакали проекта на Община Кърджали за поставяне на камери за наблюдение на невралгични места в града, а спешно сами са финансирали поставените устройства. 

„Сега обект на наблюдение са детското влакче, въженият парк, бойният самолет и облагородена алея в парка. Когато стартира проектът на общината, предполагам, ще бъдат наблюдавани и други места в парка“, каза още Мехмедали.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ЦИК демонстрира гласуването с машина и показа бюлетината за вота

Централна избирателна комисия (ЦИК) демонстрира днес гласуването с машина и показа бюлетината за вота на 27 октомври. ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на Комисията във връзка с..

публикувано на 01.10.24 в 17:00

Близо 1 млн. лв. източени от измамната схема в театрите на Разград и Смолян

Почти един милион лева (937 889) са откраднатите от Разградския филхармоничен театър пари, отклонени от група съучастници, за която се предполага че е ръководена от директора на театър Левон Манукян. Той и още трима пряко замесени бяха арестувани преди няколко дни в Пловдив.  Самият Манукян снощи бе предложен за освобождаване под парична гаранция от 50..

публикувано на 01.10.24 в 14:16

Правителственият самолет излетя за Бейрут, за да евакуира втората група българи там

Малко след 13 часа правителственият "Еърбъс" излетя за Бейрут, за да евакуира втора група българи, които искат да напуснат Ливан.   В понеделник 89 наши сънародници и членове на техните семейства бяха изведени по въздух от Ливан.  Втората група българи е готова за евакуация от Ливан: Имаше отново бомбардировки до нас До момента 61 българи са..

публикувано на 01.10.24 в 13:44

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Полиция е иззела в петък документи и от Смолянския драматичен театър „Николай Хайтов“ във връзка с разследването на схемата за източване на средства в Разградския музикален център – това съобщи пред Радио Пловдив директорът му Румен Бечев. Той обясни, че са съдействали на разследващите като тяхното единствено обяснение е било, че изземването на..

публикувано на 01.10.24 в 13:28

Млад мъж потрошил игрален автомат в Кирково

Игрален автомат е бил повреден от жител на община Кирково.  Около 13,45 часа вчера 29-годишният мъж счупил стъкло на монитор в игрална зала в село Кирково.  По случая в РУ-Кирково е започната проверка за повреда и унищожаване на чуждо имущество.

публикувано на 01.10.24 в 11:00

Откриха над 1 милион къса контрабандни цигари на МП Капитан Андреево

1 086 400 къса контрабандни цигари откриха митническите служители при две проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция.  По-голямото количество тютюневи изделия са открити на септември, когато на МП Капитан Андреево пристига влекач с полуремарке с чужда регистрация. Водачът – турски гражданин, представил пред митническите служители..

публикувано на 01.10.24 в 10:35

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия в Самоков по..

публикувано на 01.10.24 в 10:00