Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансов експерт: Хората да не се скъпят, но и да не харчат безогледно

Георги Вулджев
Снимка: Иван Русланов

Ситуацията в държавата в момента предполага по-внимателно харчене на семейния бюджет без да се залита към прекалено затягане на коланите.

Така най-общо и на обикновен език може да се преведе съветът, който отправи към слушателите на Радио Кърджали Георги Вулджев. Той е анализатор в една от най-големите фирми за финансови анализи в Европа. Освен това е главен редактор на „Експертен клуб за икономика и политика – ЕКИП“ – публицистичен сайт и неправителствена организация, която се занимава с оценка и анализ на икономическите политики на правителството и с изготвянето на предложения за реформи.

Като скандално и като шмекерия определи той отправеното неотдавна искане от финансовия министър Асен Василев към енергийния му колега Румен Радев Български енергиен холдинг да не начислява за миналата година определени обезценки по очаквани вземания, като чрез това се повиши счетоводната печалба на холдинга, за да се „закърпи“ държавния бюджет за тази година. „Това по отношение на БЕХ, което се прави е за мен най-очевидното, най-важното и в някакъв смисъл най-скандалното, защото аз преди не съм виждал финансов министър просто да нарежда без някаква ясна обосновка, базирана на независим одит, да нарежда на държавно дружество буквално да си промени, да пренапише вече заверен и публикуван финансов отчет, който е минал през независим одитор. Това според мен е много нередно. Сега не мога да коментирам колко е законно или не, но със сигурност от гледна точка на адекватно управление на публичните финанси изглежда много нередно“, аргументира се експертът.

Той коментира накратко някои от параметрите в предложението на финансовия министър за Бюджет 2023. Вулджев изрази съмнение доколко заложеното съкращаване на разходите най вече за издръжка основно в държавните структури е адекватна и ефективна мярка. Дългосрочният проблем, който и занапред през следващите няколко години ще се проявява все повече, е сериозното увеличение на социалните разходи, което се предприе. Миналата година държавата можеше да си позволи такава мярка, заради растящата инфлация, която напълни хазната. Сега обаче, с настъпващите промени в икономическия растеж и в движението на инфлацията, приходите не биха били същите, счита експертът.

На работещите с по-ниски месечни доходи инфлационната криза, през която все още преминаваме, се отрази най-осезаемо, тъй като тя беше концентрирана в хранителни и в енергийни стоки и услуги от първа необходимост. Според анализатора „мерките, които бяха предприети за компенсиране на отрицателните ефекти от инфлацията в по-голямата си част бяха разточителни от една страна от гледна точка на колко широк диапазон хора се раздават от населението. От друга страна не бяха достатъчно големи, не бяха достатъчно високи, за да окажат осезаем ефект и като цяло не бяха достатъчно добре таргетирани към хората, които най-много се нуждаят“.

Вулджев беше категоричен, че ако е депутат не би гласувал това предложение за бюджет. Според него с представената финансова рамка на държавата министърът търси начин „да закърпи временно ситуацията, но дългосрочният проблем, който е структурен, си остава и той е свързан с това, че траекторията на разходите е много по-нагоре, отколкото траекторията на приходите и това е проблем, който трябва да бъде адресиран, а аз не виждам това да се случва“.

Според анализатора представеният бюджет може би е добър за управляващите, доколкото ще им се изпълнят някакви политически цели, но не е добър за никой друг.

В момента в контекста на покачващи се лихви е по-рисково да се харчи агресивно. Това не значи да живеем стиснато, но да сме малко по-внимателни в харчовете си, посъветва финансовият експерт Георги Вулджев. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
с.Шумнатица. 2023

Празник на качамака събира гости в Шумнатица

Близо 1400 порции качамак ще бъдат раздадени на гостите на Празника на качамака в кирковското село Шумнатица, който ще се проведе на 1 юни, събота.  Родопският деликатес ще бъде приготвен по традиционна местна рецепта, а брашното за него ще бъде смелено във възстановената през 2016 година воденица в селото.  Заместник-кметът на Община Кирково..

публикувано на 29.05.24 в 10:29
Нашественикът

Нашествениците са победени поне за 10 години

Приключи пръскането срещу каламитета на намножаване на марокански скакалци и в община Кърджали.  С два вертолета бяха третирани 4 200 дка обработени площи, съобщи за Радио Кърджали д-р Георги Грозев, директор на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ден преди това приключи и пръскането с вертолети на..

публикувано на 28.05.24 в 01:58
Стилияна Николова

Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида" започна

В Хасково започна Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида". В него участват около 600 гимнастички. Те са от 23 клуба от страната, Босна и Херцеговина и Черна гора. Той се организира от Спортен клуб по художествена гимнастика Аида, към който тренират и кърджалийските гимнастички. Около 80 от тях взимат участие в през..

публикувано на 25.05.24 в 12:35

Започна Фармфест "Момчилград"

Близо 50 фермери и производители вземат участие във втория Фармфест "Момчилград". Той беше открит в 10 ч.  с изпълнението на гайдарски състав "Войводите" в подножието на лесопарк "Момчил юнак". В началото на Фармфест "Момчилград" беше раздаден курбан за здраве и берекет.  Посетителите могат да видят отблизо местни породи..

публикувано на 25.05.24 в 11:15
Мира Нико и Руси Ников

Писателката Мира Нико и баритонът Руси Ников за романите, операта, сцената и живота

30 години след първите си изяви на сцената на Дома на културата в Кърджали оперният певец Руси Ников отново пя в родния си град. Баритонът, участвал в над 4700 спектакли и концерти по целия свят, докосна с гласа и песните си публиката по време на представянето на книгата "Ерата на Шестото слънце" на писателката Мира Нико в дните на фестивала..

публикувано на 24.05.24 в 16:14

Туристите към клуб "Ахридос" ще опишат редките билки и растения по известни маршрути

Община Кърджали заедно с Туристическия информационен център по идея на спортно-интелектуален клуб "Ахридос" започнаха кампании в рамките на инициативата „Аз обичам Кърджали". Само преди дни в първата се включиха 150 ученици, учители и доброволци.  Маркирани са пет туристически маршрута, като единият от тях от туристическата секция на..

публикувано на 21.05.24 в 13:24

110 години светско училище в Крумовград (ОБНОВЕНА)

Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там.  Тази вечер (21.05.2024) факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния..

публикувано на 21.05.24 в 13:07