Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кърджали започва проверки за пожара на сметището

Община Кърджали започва проверка по сигнал на Радио Кърджали за допускането на външни лица в Регионалния център за битови отпадъци край с. Вишеград след пожара, който пламна преди дни.

Припомняме, че от управата на фирмата, която стопанисва депото беше отказан достъп на екипа ни, заради въведените забранителни правила. Но наш репортер се натъкна на група мъже, които видимо не са служители на оператора, да излизат от сметището, което гореше.

Ще бъдат предприети действия, за да се изясни случая“, обеща в ефира на сутрешния блок заместник-кметът на община Кърджали инж. Катя Митовска.

Тя припомни, че първоначално пожарът е тръгнал от клетка 3, където се депонират основно свежи отпадъци. Впоследствие огън лумнал и в клетка 1. „Още в същия ден се справихме в клетка 3, беше потушен навреме и запръстен участъка. Към настоящия момент е овладяна ситуацията“, категорична беше зам.-кметът. Усилията са насочени сега към запръстяване на скатовете на клетка 1, откъдето все още има задимяване. Изготвен е технически проект, предстоят дейности по рекултивирането в клетка 1.

За инцидента има допускане за неправомерно боравене с открит огън на територията на сметището. Тепърва предстоят проверки. Превенцията е ангажимент на фирмата-оператор на депото. В границите на Регионалния център за битови отпадъци е абсолютно забранено допускането на външни лица. Това с особена сила се отнася по време на инцидент, категорична беше инж. Митовска. Фирмата, която стопанисва депото ще изтърпи предвидените в договора санкции, ако се установят нарушения, подчерта зам.-кметът Катя Митовска.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кирково е пред воден режим

Кирково е пред воден режим. От вчера са въведени ограничения в ползването на водата от река Върбица, откъдето населените места се водоснабдяват. Това съобщи пред Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. Една от причините е засушаването и горещините, втората - от двайсетина години се иззема инертен материал от коритото на реката.  Община..

публикувано на 26.06.24 в 13:33

В Хасково изкуството ще се бори срещу дрогата

Фестивал на талантите „Изкуството срещу дрогата“ ще се проведе в Хасково на 26 юни от 11 часа в. Той се организира от Община Хасково и Превантивно информационният център по наркотични вещества в Хасково. Фестът е по повод 26 ти юни - Международен ден за борба с употребата и разпространение на наркотици. В младежкия център участници от община..

публикувано на 25.06.24 в 11:10

Ботевци спечелиха награди от литературни и журналистически конкурси

И тази година членовете на училищния журналистически клуб „Публична реч“ към Езиковата гимназия в Кърджали спечелиха награди от престижни национални литературни и журналистически конкурси. Мариана Лозева е носител на специалната награда на Националния ученически конкурс за журналистика „Гео Милев“ – Стара Загора. Темата на конкурса беше „Нашият свят“,..

публикувано на 25.06.24 в 10:05

Промени в изпитите за шофьори са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на транспорта публикува за обществено обсъждане промени в обучението и изпитите за шофьори. Предвижда се кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението.  При неуспешно полагане на изпитите в посочения срок кандидатът ще преминава ново обучение,..

публикувано на 23.06.24 в 18:00

„Дни на приятелството“ ще се проведат в Кърджали

За първи път в Кърджали ще се проведат „Дни на приятелството“ от 13 до 15 юли. Програмата предвижда богата програма и разнообразни прояви, съобщиха от общинския пресцентър. Стартът ще бъде даден с масов лекоатлетически крос от Паметника на Васил Левски. Могат да се включат участници от всички възрасти след записване най-късно до 1 юли на имейл,..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

БЧК обучава социално уязвими хора в Чернооченеско

Служители на Българския червен кръст обучават социално уязвими хора от община Черноочене.  Златка Лапанова и Румяна Карагяурова - доброволци от „Екип 254” и Елита Динкова - специалист в Областния съвет на БЧК в Кърджали  проведоха обучителни сесии свързани за здравословно хранене, избор на личен лекар, достъп до медицински специалист от..

публикувано на 21.06.24 в 16:00

В неделя входът е свободен за обсерваторията в Рожен

Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция ще се проведе от 10:00-16:00 ч. на християнския празник Петдесетница, който през тази година е на 23 юни, неделя. На този ден най-големият изследователски астрономически център в Югоизточна Европа ще разтвори врати с вход свободен за..

публикувано на 18.06.24 в 13:45