Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е Кърджа Али?

Георги Кулов

В Турция и България се снима документален филм за митичния основател на град Кърджали - Кърджa Али баба. Документалната лента се спонсорира от турското вътрешно министерство и непрaвителствената организация на българските изселници в Турция - “Бултюрк”.

За родното място на Кърджa Али, основателя на град Кърджали, в официалната интернет страница на община Кърджали пише, че е от Бухара. Бухара е град в Узбекистан, културен център.

Кой е всъщност Кърджa Али баба и какво знаем за него?

Журналистът Георги Кулов каза че, в стремежа си да разпространява исляма, Кърджа Али от Бухара стига до Кърджали.

„Най-ранните сведения за Кърджa Али са в Годишника на одринския вилает, издаван в Османската империя в края на миналия век.“

Цялото интервю на Нахит Догу с Георги Кулов може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

40 години от обявяването на Дяволския мост за културна ценност

На 24 февруари  се навършват 40 години от обявяването на "Дяволския мост" (Шейтан кюпрю) до Ардино за обект със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност, съгласно § 12, ал. 1 от Закона за културното наследство, а с Протокол на Комисия за определяне на границите и охранителните режими, утвърден от Министъра на..

публикувано на 24.02.24 в 13:08

Община Кърджали започва работа с 350 деца в риск и техните семейства

350 деца в риск от нула до 20 години ще бъдат обхванати в новия социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“. Той е първият на територията на общината, който предвижда дейности за деца до 3 години, както и патронажна грижа в семейства в неравностойно положение. Целта му е превенция на риска от изоставяне, подобряване на качеството..

публикувано на 23.02.24 в 13:59

В напреднал стадий е проектирането на лифт до Патмос

До средата на годината се очаква да бъде възложено проектирането на новия лифт, който ще води до крепостта Патмос в община Ардино. Районът стана изключително популярен в последните години заради големия завой на яз. Кърджали до село Сухово. Лифтът ще минава над язовира и ще свързва двете сухоземни части над меандъра. Той е стара мечта на..

публикувано на 23.02.24 в 13:46

„Тайната вечеря на Дякона Левски“ търси отговор на „Народе????“

Трудно се играе една икона, какъвто е Апостола на свободата, голяма отговорност най вече пред младата публика. Това каза за Радио Кърджали актьорът Атанас Атанасов, който изгражда образа на Васил Левски в спектакъла на Театрално-музикален център – Кърджали „Тайната вечеря на Дякона Левски“ на Стефан Цанев с режисьор Гълъб Бочуков...

публикувано на 19.02.24 в 17:52

Павлин Кръстев: Преборихме се за финансиране на инфраструктурни проекти и в нашите общини

Благодарение на настоятелността ни в няколко поредни народни събрания, вече е осигурено финансиране за проектиране на нов мост над р. Арда при с. Китница. Това обясни в ефира на Радио Кърджали депутатът от ДПС Павлин Кръстев.  „Средствата ги има не само за моста, а тук вече говорим за целия участък, който е от Кобиляне през Боровица до Сполука..

публикувано на 16.02.24 в 14:38

Кадир Мустафов: Още от февруари кърджалийци правят резервации за 8 март

Много двойки празнуват 14 февруари в последните години. Това каза пред Радио Кърджали Кадир Мустафов, ръководител на Българската асоциация на заведенията в Кърджали. Най-често младежите подаряват цветя, но не липсват и предложения за граждански брак.  Още от февруари обаче двойките правели запитвания и резервации за 8 март, който бил празнуван от много..

публикувано на 14.02.24 в 13:00

Доц. Господинов: Топлото време през февруари не е необичайно, но зимата не е свършила

Топлото време през февруари не е нещо невъзможно и необичайно за този период на зимата, въпреки че температурите не са типични за месеца, наречен Малък Сечко от народа ни. Това коментира за Радио Кърджали доц. Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология. Февруари е последният зимен месец и колкото повече се доближаваме..

публикувано на 12.02.24 в 13:41