Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешно евакуираха жители от малкото градче Ясмос между Комотини и Ксанти

Снимка: Мурат Ахмедоглу/ Facebook

Огънят в селата под гръцко-българската граница се разпространява бързо. Огънят стигна съседната община Ясмос. Преждевременно евакуират жители на общинския център Ясмос.

Община Комотини ще приеме 30 души - евакуирани граждани на община Ясмос, чиито къщи са изгорели или необитаеми от бушуващият пожар.

Огнените пламъци при Полиантос, общ. Иясмос, обл. Родопи, по Южните склонове на Гюмюрджински снежник, планината Папико в Гърция е на километри от българо-гръцката граница.

Джамиите в съседни села са отворили врати за евакуираните жители, като им предлагат храна и вода.

Подбалканският път Ксанти - Ясмос - Комотини е затворен. Задимяване има и на АМ "Егнатия". Жители на крайбрежните селища, които са на около 18-20 км от огненото бедствие, съобщават за падащи сажди и отломки от пожара в Родопите.

Във ферйсбук се появиха снимки на жители от пограничните български села – Чакаларово и Долно Къпиново заснели светещото огнено кълбо което се вижда над билото.  

Изгорени са къщи, загубени имоти, застрашени животи. По-рано през деня пожарът изпепели къщи в Мега пистос и Мисхос.

Гръцката държава засилва мерките по гръцко-турската граница, защото смятат че емигрантите ще използват ситуацията с пожарите и ще се опитат да преминат границата, пише сайта „Хронсо“.

Evros-news.gr съобщава за открит овъглен мъж по време на гасенето на големия пожар в гората на парка Дадия в област Еврос /Александруполис/. Evros-news.gr пише, че мъжът е открит в района на Лефкими, където е започнал пожарът, близо до антените на ERT.



По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Образувано е досъдебно производство за използване на фалшив документ за придобит осигурителен стаж от 74-годишен жител на областта

Досъдебно производство за използване на неистински официален документ е образувано в Областната дирекция на МВР-Кърджали с постановление на Районната прокуратура. 74-годишен жител на областта представил в Териториалното поделение на НОИ образец за придобит осигурителен стаж с вписани неверни данни. Вследствие на това неправомерно са били получавания..

публикувано на 14.05.24 в 11:44

Районната избирателна комисия в Кърджали взе решение за заличаване на кандидат за депутат

Решение за заличаване на кандидат за депутат прие на снощното си заседание Районната избирателна комисия  в Кърджали. Това съобщи за Радио Кърджали председателят Иван Робов. "Този кандидат е подал заявление, че се намира във фактическа невъзможност да продължи кампанията, която вече започна и ние сме длъжни да се съобразим с неговата воля. Той..

публикувано на 14.05.24 в 11:39

6300 заразени с птичи грип патици ще бъдат унищожени в село Константиново, област Хасково

6300 патици от породата милоари ще бъдат унищожени заради открит птичи грип в село Константиново, област Хасково. Около сравнително малката ферма се обособяват 3 километрова забранена зона и 10 километрова наблюдавана зона със строги мерки против разпространението на заразата. 

публикувано на 14.05.24 в 10:59

3951 са назначените членове на СИК в Кърджали за предстоящите избори 2 в 1

3951 са назначените членове на секционни избирателни комисии в 9-ти многомандатен изборен район - Кърджали за предстоящите избори 2 в 1 за представители в европейския парламент и народни представители, които ще бъдат произведени на 9 юни. Започнали са вече и исканията за замени на членове на СИК. Една от парламентарно представените формации в..

публикувано на 14.05.24 в 10:57

До трима ще са представителите на формациите при удостоверяването на машините за вота

Централната избирателна комисия определи реда за участие на представители на партии, коалиции, инициативни комитети и на неправителствени организации наблюдатели, които са ще участват в изборите на 9 юни,  в процеса по удостоверяване на машините за гласуване.  В регистър ще се впишат представителите, за които в ЦИК формациите подадат заявления до 16..

публикувано на 14.05.24 в 09:33

ЦИК представя образците на бюлетините и визията на машините

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще представи образците за бюлетините и визията на машините за изборите две в едно на 9-ти юни на пресконференция в ранния следобед. ЦИК вече изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския..

публикувано на 14.05.24 в 09:29

Надзорният съвет на НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще реши за увеличението на пенсиите от първи юли. В Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година е заложен ръст с 11%. В края на миналата седмица обаче стана ясно, че експертните сметки на Националния осигурителен институт (НОИ) сочат, че повишението трябва да бъде с..

публикувано на 14.05.24 в 09:25